Probiotická jednotka menom bryndza: Doprajte si ju čo najčastejšie!

Bryndza

thinkstockphotos.com

K najväčším bohatstvám Slovenska bezpochyby patrí bryndza. Ovčiu špecialitu okrem nás a pár okolitých krajín nikto nemá, preto sa stala akousi raritou, symbolom a najmä veľmi obľúbenou pochúťkou.

Bryndza sa môže pochváliť v celku dlhou históriou, pretože sa začala vyrábať v čase, keď na naše územie prišli Valasi. Neskôr vznikli aj bryndziarske manufaktúry. Tá najznámejšia bola založená na konci 18. storočia vo Zvolenskej Slatine a funguje dodnes.

Ako sa vyrába?

Na výrobu sa môže použiť kravské aj ovčie mlieko. Uprednostňuje sa však ovčie, a to najmä kvôli tomu, že obsahuje látku, ktorá nepodporuje tvorbu a ukladanie tukov. Ovčie mlieko navyše obsahuje zložiek užitočných pre človeka dvakrát viac, ako kravské mlieko. Pri vitamíne C je to až päťkrát viac. Mlieko sa získava z oviec pasúcich sa na zelených pasienkoch, ktoré poskytujú tú najzdravšiu výživu. Rokmi sa postup výroby mierne upravoval no základ zostal rovnaký. Rozdrvený ovčí syr sa posolí a rozdrví na valcoch.


Mohlo by vás zaujať: Dôležité probiotiká: Takto pôsobia na vaše telo a tu ich nájdete


Toto všetko robí pre vaše zdravie

Slovenská špecialita má skutočne blahodarné účinky na organizmus. Nachádza sa v nej množstvo probiotických baktérií, s čím sa nemôžu porovnávať ani obľúbené probiotické jogurty.

Bryndza je veľmi dobrá pri prevencii vzniku rakoviny, cievnych ochorení. Pomáha aj pri zažívacích problémoch, rednutí kostí, cukrovke. Posilňuje imunitu, znižuje krvný tlak a stimuluje hladinu cholesterolu v krvi.

Má vysoký obsah vápnika a pomáha bojovať aj proti civilizačným chorobám, ako je atopický exém, alergická nádcha, astma, cukrovka, roztrúsená skleróza.

Treba však mať na zreteli, že všetky tieto vlastnosti má len nepasterizovaná bryndza, teda taká, ktorá nie je tepelne upravovaná. Pasterizáciou sa totiž do veľkej miery znehodnotí. Zahriatie ešte na vyššiu teplotu z nej robí obyčajný syr s príchuťou bryndze.


Mohlo by vás zaujať: Dostaňte svoje hrubé črevo do formy a schudnite: Doprajte si tieto potraviny!


Ako spoznať kvalitnú bryndzu?

Bryndza, ktorú si možno bežne kúpiť v obchode, je dobrá akurát tak na zaplnenie žalúdka. Mnoho takýchto výrobkov v supermarketoch je buď označených ako bryndzový krém, čiže do nej bolo pridané mlieko, aby sa zvýšil jej objem.

Ako teda spoznáme kvalitnú bryndzu? V prvom rade musí byť bielej až žltkastej farby. Konzistencia je jemná a chuť mierne slaná, jednoducho lahodná. Určite by nemala byť žltá, horká, kyslá alebo štipľavá.

Najdôležitejší je podiel ovčieho syra, ktorý by nemal ísť pod 50% v prepočte na hmotnosť sušiny. Tak to určili európske normy, no výrobcovia a znalci tvrdia, že tá pravá slovenská bryndza sa má vyrábať výlučne z ovčieho mlieka.

Najjednoduchším spôsobom, ako si domov odniesť tú pravú bryndzu, je nákup priamo zo salaša, kde žiadna pasterizácia či riedenie mliekom nehrozí. Ak máte do salaša ďaleko spoľahnite sa na obchody so slovenskými potravinami či stánkami, ktoré predávajú výrobky zo salaša. Nezabudnite si však overiť podiel ovčieho mlieka a či je bryndza naozaj nepasterizovaná.


Mohlo by vás zaujať: Spravte niečo pre svoje črevá: Doprajte si pravidelne tieto potraviny


Tradičná chuť nemusí potešiť cudzincov

Bryndza sa pridáva do našich národných jedál, no treba sa pripraviť na to, že nie všetci zahraniční hostia budú z nej nadšení. Jej špecifická chuť môže totiž mnohých cudzincov odradiť a vaše kulinárske umenie tak nemusí byť dostatočne ocenené.

Určite sa však potešia tí, ktorí trpia intoleranciou laktózy. Samotné spracovanie mlieka totiž spôsobuje úbytok mliečneho cukru, čím sa laktóza stáva stráviteľnejšou.


Máte radi bryndzu? Ako často a v akých jedlách si ju vychutnávate najviac? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Maria
Odporúčame