Na Vianoce vypekáme rôzne sladké dobroty a neraz sa stane, že zopár bielkov zostane nazvyš. Väčšinou ich odložíme do chladničky, avšak ani tam nevydržia dlho a na druhý deň ich môžeme vyhodiť. Čo teda urobiť zo zvyšných bielkov? Predsa ďalšiu maškrtu na vianočný stôl. Tento rok bielky nevyhodíme, ale upečieme zákusok z ľahučkého cesta, plný lahodného krému z pudingu a smotany.
Budeme potrebovať:
- 6 bielkov
- 130 g práškového cukru
- 150 g mletých vlašských orechov
- 1 vanilkový puding
- 300 ml mlieka
- 1 lyžicu kryštálového cukru
- 75 g masla
- 180 g kyslej smotany
- 2 balíčky vanilkového cukru
Postup:
K vaječným bielkom pridáme 80 g práškového cukru a do vzniknutej hmoty zapracujeme orechy. Cesto následne rovnomerne rozotrieme na plech a uhladíme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C do zlatista. Upečený korpus rozdelíme na polovice.
Kým nám korpus chladne, urobíme si plnku. Puding uvaríme z mlieka a kryštálového cukru. Ešte do teplého krému pridáme maslo a za občasného miešania necháme vychladnúť.
Zo smotany, vanilkového cukru a zvyšného práškového cukru vyšľaháme tuhú šľahačku. Zľahka do nej vmiešame kyslú smotanu a opatrne spojíme s pudingom. Hotový krém navrstvíme na jednu polovicu korpusu, zakryjeme druhou polovicou a necháme stuhnúť v chladničke. Zákusok podávame posypaný práškovým cukrom alebo s čokoládovým prelivom.
Zdieľať na