Zvýšili vám po pečení bielka? Vykúzlite z nich ľahučký koláč, ktorý je ako obláčik

Ilustračný obrázok orechových koláčov v tvare hviezd

Výborný spôsob využitia vaječných bielkov (Zdroj: Pixabay/ Bernadette Wurzinger)

Na Vianoce vypekáme rôzne sladké dobroty a neraz sa stane, že zopár bielkov zostane nazvyš. Väčšinou ich odložíme do chladničky, avšak ani tam nevydržia dlho a na druhý deň ich môžeme vyhodiť. Čo teda urobiť zo zvyšných bielkov? Predsa ďalšiu maškrtu na vianočný stôl. Tento rok bielky nevyhodíme, ale upečieme zákusok z ľahučkého cesta, plný lahodného krému z pudingu a smotany.

Budeme potrebovať:

  • 6 bielkov
  • 130 g práškového cukru
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 1 vanilkový puding
  • 300 ml mlieka
  • 1 lyžicu kryštálového cukru
  • 75 g masla
  • 180 g kyslej smotany
  • 2 balíčky vanilkového cukru

Postup:

K vaječným bielkom pridáme 80 g práškového cukru a do vzniknutej hmoty zapracujeme orechy. Cesto následne rovnomerne rozotrieme na plech a uhladíme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C do zlatista. Upečený korpus rozdelíme na polovice.

Kým nám korpus chladne, urobíme si plnku. Puding uvaríme z mlieka a kryštálového cukru. Ešte do teplého krému pridáme maslo a za občasného miešania necháme vychladnúť.

Zo smotany, vanilkového cukru a zvyšného práškového cukru vyšľaháme tuhú šľahačku. Zľahka do nej vmiešame kyslú smotanu a opatrne spojíme s pudingom. Hotový krém navrstvíme na jednu polovicu korpusu, zakryjeme druhou polovicou a necháme stuhnúť v chladničke. Zákusok podávame posypaný práškovým cukrom alebo s čokoládovým prelivom. 

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame