Recept na dnes: Sladká dobrota nie len na vianočný stôl – doprajte si domáce makové opekance

Makové opekance

Na makových opekancoch si určite pochutnáte (Zdroj: GettyImages)

Pečené buchtičky z kysnutého cesta, hojne posypané makom a cukrom v kúpeli z horúceho mlieka sa tradične objavujú na vianočnom stole. Avšak túto dobrotu si môžete dopriať kedykoľvek počas roka. Zgustnú si na nich deti aj rodičia. Potešte rodinku receptom na tradičné opekance.

Budeme potrebovať:

Cesto:

  • 2,5 dcl mlieka
  • 40 g čerstvých kvasníc
  • 1 lyžicu kryštálového cukru
  • 500 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 50 g masla
  • soľ

Posýpka:

  • 200 g mletého maku
  • 100 g práškového cukru
  • 1,5 dcl mlieka
  • 50 g masla

Postup:

Z vlažného mlieka, kvasníc a cukru založíme kvások a necháme pracovať. Medzitým múku preosejeme do veľkej misy, pridáme vajce, zmäknuté maslo, štipku soli a nakoniec vykysnutý kvások. Vymiesime hladké cesto, prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto.

Vykysnuté cesto zľahka premiesime, preložíme na dosku a rozdelíme na menšie časti. Z každej urobíme dlhý šúľok, dáme na vymastený plech a pečieme 20 minút pri 180 °C. Upečené šúľky necháme vychladnúť a nakrájame na malé buchtičky.

Už nám zostáva iba pripraviť posýpku. Mak zmiešame s cukrom a zalejeme horúcim mliekom, ktoré sme povarili s maslom. Horúcu zmes ihneď premiešame s buchtičkami a parádne pupáky sú na svete.



Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame