FOTORECEPT Niečo sladké ku kávičke? Stavte na tieto mini pusinky, chutia ako z cukrárne!

mini pavlovky, pavlovovej, torta, kolac, dezert

S mini pavlovkami ohúrite každú návštevu (Zdroj: Unsplash/Eugene Kuznetsov)

Zrejme iba málokto vie, že na inšpiráciu vzhľadu tejto torty poslúžil “tutu” kostým ruskej baletky Anny Pavlovovej. Podľa nej sa následne pomenoval recept – Pavlovej torta, poprípade mini pavlovky. Aj napriek tomu, že ich príprava sa zdá byť absolútne jednoduchá, urobiť vyvážené cesto, ktoré má byť jemné, krehké a pritom dostatočne silné, vláčne a chrumkavé, je celkom náročné.

Budeme potrebovať:

  • 4 vaječné bielka
  • 200g práškového cukru
  • šťavu z citróna
  • 1 PL škrobu
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 200g mascarpone
  • lesné ovocie (alebo podľa chuti)
  • nutella (podľa chuti)
  • kinder čokoládky (na ozdobenie)
  • mäta (na ozdobenie)
MINI PAVLOVKY
Základom budú správne vyšľahané vaječné bielka (Zdroj: M.Z.)

Postup:

  • Prvý krok spočíva v tom, že si rúru vyhrejeme na 150-160 °C. Následne sa môžeme pustiť do samotnej prípravy. Žĺtka oddelíme od bielkov a začneme dôkladne šľahať do peny. Najskôr začíname na nižších otáčkach, postupne otáčky pridávame.
  • Medzitým si odvážime 200 gramov práškového cukru. My máme o pár gramov viac, ale to vôbec nevadí. Cukor pridávame postupne k bielkom a neprestávame šľahať, kým sa nám nevytvorí lesklý a pevný sneh. Pripravte sa na to, že to môže trvať aj niekoľko minút.
Cukor nemusí byť odvážený na gram presne (Zdroj: M.Z.)
  • Keď je z bielok a cukru vyšľahaný pevný a lesklý sneh, otáčky na mixéry znížime na najslabšie. Pridáme niekoľko kvapiek citróna a 1PL škrobu. Opäť vymixujeme, aby sa nové suroviny spojili s cestom.
Citrón má v recepte svoje opodstatnenie (Zdroj. M.Z.)
  • Plech si vystelieme papierom na pečenie. Následne naň v dostatočnom rozostupe nanesieme cesto. Odporúčame vrstviť ho skôr do výšky ako do šírky, pretože zväčší svoju veľkosť približne 2-3 násobne. Ideálne je naniesť cesto cukrárenským vreckom, ale ak ho nemáte, úplne vám postačí polievková lyžica. Takto pripravený plech dáme do rúry piecť pri teplote približne 110 °C na 65 minút.

Tip gazdinej: Mini pavlovky musia po upečení poriadne vychladnúť, rátajte približne s 1,5 hodinou. Inak by sa vám mohlo stať, že sa pri nanášaní krému v strede rozpadnú.

mini pavlovky
Ak nemáte cukrárenské vrecko, pomôžte si obyčajnou polievkovou lyžicou (Zdroj: M.Z.)
  • Keď sú vychladnuté, môžeme si vymixovať mascarpone so smotanou na šľahanie a následne môžeme podľa chuti zapracovať napríklad nutellu. S plnkou ju zmiešame iba jemne, vďaka tomu bude krásna, dvojfarebná.
mini pavlovky
Nutella sa môže do plnky pridať podľa chuti, nie je povinnou súčasťou (Zdroj: M.Z.)
  • Nanášame ju jemne do stredu, vrch dozdobíme, ako nám fantázia dovolí. Ideálne je lesné ovocie, ktoré vyváži sladkú chuť tejto dobroty.
Pavlovky výborne ladia s lesným ovocím (Zdroj: M.Z.)
Zdroj: plnielanu.sk, Marcela Zigová

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close