Zrejme iba málokto vie, že na inšpiráciu vzhľadu tejto torty poslúžil “tutu” kostým ruskej baletky Anny Pavlovovej. Podľa nej sa následne pomenoval recept – Pavlovej torta, poprípade mini pavlovky. Aj napriek tomu, že ich príprava sa zdá byť absolútne jednoduchá, urobiť vyvážené cesto, ktoré má byť jemné, krehké a pritom dostatočne silné, vláčne a chrumkavé, je celkom náročné.
Budeme potrebovať:
- 4 vaječné bielka
- 200g práškového cukru
- šťavu z citróna
- 1 PL škrobu
- 100 ml smotany na šľahanie
- 200g mascarpone
- lesné ovocie (alebo podľa chuti)
- nutella (podľa chuti)
- kinder čokoládky (na ozdobenie)
- mäta (na ozdobenie)

Postup:
- Prvý krok spočíva v tom, že si rúru vyhrejeme na 150-160 °C. Následne sa môžeme pustiť do samotnej prípravy. Žĺtka oddelíme od bielkov a začneme dôkladne šľahať do peny. Najskôr začíname na nižších otáčkach, postupne otáčky pridávame.
- Medzitým si odvážime 200 gramov práškového cukru. My máme o pár gramov viac, ale to vôbec nevadí. Cukor pridávame postupne k bielkom a neprestávame šľahať, kým sa nám nevytvorí lesklý a pevný sneh. Pripravte sa na to, že to môže trvať aj niekoľko minút.

- Keď je z bielok a cukru vyšľahaný pevný a lesklý sneh, otáčky na mixéry znížime na najslabšie. Pridáme niekoľko kvapiek citróna a 1PL škrobu. Opäť vymixujeme, aby sa nové suroviny spojili s cestom.

- Plech si vystelieme papierom na pečenie. Následne naň v dostatočnom rozostupe nanesieme cesto. Odporúčame vrstviť ho skôr do výšky ako do šírky, pretože zväčší svoju veľkosť približne 2-3 násobne. Ideálne je naniesť cesto cukrárenským vreckom, ale ak ho nemáte, úplne vám postačí polievková lyžica. Takto pripravený plech dáme do rúry piecť pri teplote približne 110 °C na 65 minút.
Tip gazdinej: Mini pavlovky musia po upečení poriadne vychladnúť, rátajte približne s 1,5 hodinou. Inak by sa vám mohlo stať, že sa pri nanášaní krému v strede rozpadnú.

- Keď sú vychladnuté, môžeme si vymixovať mascarpone so smotanou na šľahanie a následne môžeme podľa chuti zapracovať napríklad nutellu. S plnkou ju zmiešame iba jemne, vďaka tomu bude krásna, dvojfarebná.

- Nanášame ju jemne do stredu, vrch dozdobíme, ako nám fantázia dovolí. Ideálne je lesné ovocie, ktoré vyváži sladkú chuť tejto dobroty.

Zdieľať na
Zdieľaní