FOTORECEPT Niečo sladké ku kávičke? Vyskúšajte mini pusinky, sú lepšie ako z kaviarne

mini pavlovky, pavlovovej, torta, kolac, dezert

S mini pavlovkami ohúrite každú návštevu (Zdroj: Unsplash/Eugene Kuznetsov)

Zrejme iba málokto vie, že na inšpiráciu vzhľadu tejto torty poslúžil “tutu” kostým ruskej baletky Anny Pavlovovej. Podľa nej sa následne pomenoval recept – Pavlovej torta, poprípade mini pavlovky. Aj napriek tomu, že ich príprava sa zdá byť absolútne jednoduchá, urobiť vyvážené cesto, ktoré má byť jemné, krehké a pritom dostatočne silné, vláčne a chrumkavé, je celkom náročné.

Budeme potrebovať:

  • 4 vaječné bielka
  • 200g práškového cukru
  • šťavu z citróna
  • 1 PL škrobu
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 200g mascarpone
  • lesné ovocie (alebo podľa chuti)
  • nutella (podľa chuti)
  • kinder čokoládky (na ozdobenie)
  • mäta (na ozdobenie)
MINI PAVLOVKY
Základom budú správne vyšľahané vaječné bielka (Zdroj: M.Z.)

Postup:

  • Prvý krok spočíva v tom, že si rúru vyhrejeme na 150-160 °C. Následne sa môžeme pustiť do samotnej prípravy. Žĺtka oddelíme od bielkov a začneme dôkladne šľahať do peny. Najskôr začíname na nižších otáčkach, postupne otáčky pridávame.
  • Medzitým si odvážime 200 gramov práškového cukru. My máme o pár gramov viac, ale to vôbec nevadí. Cukor pridávame postupne k bielkom a neprestávame šľahať, kým sa nám nevytvorí lesklý a pevný sneh. Pripravte sa na to, že to môže trvať aj niekoľko minút.
Cukor nemusí byť odvážený na gram presne (Zdroj: M.Z.)
  • Keď je z bielok a cukru vyšľahaný pevný a lesklý sneh, otáčky na mixéry znížime na najslabšie. Pridáme niekoľko kvapiek citróna a 1PL škrobu. Opäť vymixujeme, aby sa nové suroviny spojili s cestom.
Citrón má v recepte svoje opodstatnenie (Zdroj. M.Z.)
  • Plech si vystelieme papierom na pečenie. Následne naň v dostatočnom rozostupe nanesieme cesto. Odporúčame vrstviť ho skôr do výšky ako do šírky, pretože zväčší svoju veľkosť približne 2-3 násobne. Ideálne je naniesť cesto cukrárenským vreckom, ale ak ho nemáte, úplne vám postačí polievková lyžica. Takto pripravený plech dáme do rúry piecť pri teplote približne 110 °C na 65 minút.

Tip gazdinej: Mini pavlovky musia po upečení poriadne vychladnúť, rátajte približne s 1,5 hodinou. Inak by sa vám mohlo stať, že sa pri nanášaní krému v strede rozpadnú.

mini pavlovky
Ak nemáte cukrárenské vrecko, pomôžte si obyčajnou polievkovou lyžicou (Zdroj: M.Z.)
  • Keď sú vychladnuté, môžeme si vymixovať mascarpone so smotanou na šľahanie a následne môžeme podľa chuti zapracovať napríklad nutellu. S plnkou ju zmiešame iba jemne, vďaka tomu bude krásna, dvojfarebná.
mini pavlovky
Nutella sa môže do plnky pridať podľa chuti, nie je povinnou súčasťou (Zdroj: M.Z.)
  • Nanášame ju jemne do stredu, vrch dozdobíme, ako nám fantázia dovolí. Ideálne je lesné ovocie, ktoré vyváži sladkú chuť tejto dobroty.
Pavlovky výborne ladia s lesným ovocím (Zdroj: M.Z.)

Zdroj: plnielanu.sk, Marcela Zigová
Odporúčame