Recept na dnes: Bezlepkové medovníky podľa tohto postupu chutia ako klasické

medovníky

Recept na bezlepkové medovníky (Zdroj: GettyImages)

Vianoce sú o láske, štedrosti, darčekoch a samozrejme o mäkučkých, ozdobených medovníkoch. Vôňa korenia a chuť po sladkom mede, tak charakteristická pre najkrajší čas v roku, vyčaruje tú správnu atmosféru pri štedrovečernom stole.

Ak však trpíte intoleranciou na lepok, na tradičné medovníky sa môžete iba pozerať.  Urobte sebe alebo blízkym radosť a napečte bezlepkové medovníky, ktoré sú rovnako voňavé, nadýchané a dobré ako tie klasické.

Budeme potrebovať:

  • 250 g kukuričnej múky
  • 150 g ryžovej múky
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 150 g práškového cukru
  • 1 lyžičku mletých klinčekov
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 100 g medu
  • 60 g masla
  • 2 vajcia
  • vlašské orechy na ozdobenie

Postup:

Do väčšej misy nasypeme kukuričnú a ryžovú múku, dobre premiešame so sódou bikarbónou, cukrom a koreninami.

Sypkú zmes spojíme medom, zmäknutým maslom, vajíčkami a vypracujeme hladké cesto. Práca s bezlepkovým cestom je o niečo náročnejšia – zvykne sa lepiť. Snažíme sa nepridávať ďalšiu múku a v prípade potreby si iba namúčime ruky.

Hotové cesto zavinieme do potravinovej fólie a dáme na noc do chladničky. Keď cesto “spí“, chute korenín a medu sa krásne prepoja a štruktúra nadobudne poddajnú formu.

Na druhý deň cesto vytiahneme a doprajeme mu chvíľku na ohriatie pri izbovej teplote. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a zvoláme malých, či veľkých pomocníkov. Jeden bude vykrajovať vianočné tvary, druhý ukladať plech, vystaný papierom na pečenie a ďalší zdobiť orechmi.

Každý plech pečieme samostatne v dobre vyhriatej rúre pri 180 °C. Dĺžka pečenia závisí od hrúbky a veľkosti cesta. Medovníčky zvyčajne do 10 minút narastú a chytia zlatistý nádych.

Upečené medovníky vytiahneme z rúry a ihneď potrieme vyšľahaným vajíčkom. Budú oveľa lesklejšie, ako keby sme ich potierali pred pečením.

Vychladnuté medovníky môžeme ozdobiť cukrovou polevou alebo iba odložiť do nádoby s kúskom jablka, aby boli na Vianoce krásne mäkké.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close