Recept na dnes: Bezlepkové medovníky podľa tohto postupu chutia ako klasické

medovníky

Recept na bezlepkové medovníky (Zdroj: GettyImages)

Vianoce sú o láske, štedrosti, darčekoch a samozrejme o mäkučkých, ozdobených medovníkoch. Vôňa korenia a chuť po sladkom mede, tak charakteristická pre najkrajší čas v roku, vyčaruje tú správnu atmosféru pri štedrovečernom stole.

Ak však trpíte intoleranciou na lepok, na tradičné medovníky sa môžete iba pozerať.  Urobte sebe alebo blízkym radosť a napečte bezlepkové medovníky, ktoré sú rovnako voňavé, nadýchané a dobré ako tie klasické.

Budeme potrebovať:

  • 250 g kukuričnej múky
  • 150 g ryžovej múky
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 150 g práškového cukru
  • 1 lyžičku mletých klinčekov
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 100 g medu
  • 60 g masla
  • 2 vajcia
  • vlašské orechy na ozdobenie

Postup:

Do väčšej misy nasypeme kukuričnú a ryžovú múku, dobre premiešame so sódou bikarbónou, cukrom a koreninami.

Sypkú zmes spojíme medom, zmäknutým maslom, vajíčkami a vypracujeme hladké cesto. Práca s bezlepkovým cestom je o niečo náročnejšia – zvykne sa lepiť. Snažíme sa nepridávať ďalšiu múku a v prípade potreby si iba namúčime ruky.

Hotové cesto zavinieme do potravinovej fólie a dáme na noc do chladničky. Keď cesto “spí“, chute korenín a medu sa krásne prepoja a štruktúra nadobudne poddajnú formu.

Na druhý deň cesto vytiahneme a doprajeme mu chvíľku na ohriatie pri izbovej teplote. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a zvoláme malých, či veľkých pomocníkov. Jeden bude vykrajovať vianočné tvary, druhý ukladať plech, vystaný papierom na pečenie a ďalší zdobiť orechmi.

Každý plech pečieme samostatne v dobre vyhriatej rúre pri 180 °C. Dĺžka pečenia závisí od hrúbky a veľkosti cesta. Medovníčky zvyčajne do 10 minút narastú a chytia zlatistý nádych.

Upečené medovníky vytiahneme z rúry a ihneď potrieme vyšľahaným vajíčkom. Budú oveľa lesklejšie, ako keby sme ich potierali pred pečením.

Vychladnuté medovníky môžeme ozdobiť cukrovou polevou alebo iba odložiť do nádoby s kúskom jablka, aby boli na Vianoce krásne mäkké.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame