Milovníci legendárneho jedla zbystrite – domáca treska sa dá pripraviť bez emulgátorov, bez stabilizátorov a bez zvýrazňovačov chutí. Postup nie je náročný, ale výsledná chuť a pocit, že je to jej zdravšia verzia zo surovín, ktoré prešli našimi rukami, sa nedá zaplatiť.
Ak necháme tresku jeden deň odležať v chladničke, chute sa prepoja a bude na nerozoznanie od tej kupovanej. Recept vystačí na 3 až 4 porcie. Kto sa už nemôže dočkať, kedy ju vyskúša doma „ukuchtiť“?
Potrebujeme
- 1 filet čerstvej tresky s váhou asi 300 až 400 g
- 1 mrkvu
- 2 väčšie zavárané kyslé uhorky
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 1 téglik kyslej smotany
- 1 – 2 PL plnotučnej horčice
- 2 bobkové listy
- ocot podľa chuti
- soľ podľa chuti
- 2 – 3 ks nového čierneho korenia
Postup
Do vyššieho hrnca dáme variť vodu, do ktorej pridáme mrkvu s bobkovými listami, trochou soli a korením. Varíme do mäkka. Medzitým skontrolujeme filet tresky, či v ňom nie sú kosti. Keď je mrkva mäkká, pridáme k nej filet tresky a ešte pár minút varíme. Vodu z hrnca zlejeme, odstránime korenie a bobkové listy a mrkvu a filet tresky necháme schladiť.
Očistíme cibuľu, nadrobno nakrájame a aj uhorky nakrájame nadrobno. Do misy dáme uvarenú mrkvu a tresku, pridáme nakrájanú cibuľu a uhorky, primiešame kyslú smotanu s 1 PL horčice a rozmixujeme tyčovým mixérom.
Premiešame lyžicou a dochutíme podľa seba. Po trochách pridávame horčicu, ocot a soľ. Kto chce, môže pridať aj trochu uhorkovej vody. Hotovú tresku necháme odležať v chladničke.
Zdieľať na
Zdieľaní