Recept na dnes: Domáca treska bez majonézy – na nerozoznanie od kupovanej! Stane sa pokladom vo vašej kuchyni?

domáca treska

Domáca treska chutí na nerozoznanie od kupovanej (Zdroj: https://commons.wikimedia/LyukSK)

Milovníci legendárneho jedla zbystrite – domáca treska sa dá pripraviť bez emulgátorov, bez stabilizátorov a bez zvýrazňovačov chutí. Postup nie je náročný, ale výsledná chuť a pocit, že je to jej zdravšia verzia zo surovín, ktoré prešli našimi rukami, sa nedá zaplatiť.

Ak necháme tresku jeden deň odležať v chladničke, chute sa prepoja a bude na nerozoznanie od tej kupovanej. Recept vystačí na 3 až 4 porcie. Kto sa už nemôže dočkať, kedy ju vyskúša doma „ukuchtiť“?

Potrebujeme

  • 1 filet čerstvej tresky s váhou asi 300 až 400 g
  • 1 mrkvu
  • 2 väčšie zavárané kyslé uhorky
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 1 – 2 PL plnotučnej horčice
  • 2 bobkové listy
  • ocot podľa chuti
  • soľ podľa chuti
  • 2 – 3 ks nového čierneho korenia

Postup

Do vyššieho hrnca dáme variť vodu, do ktorej pridáme mrkvu s bobkovými listami, trochou soli a korením. Varíme do mäkka. Medzitým skontrolujeme filet tresky, či v ňom nie sú kosti. Keď je mrkva mäkká, pridáme k nej filet tresky a ešte pár minút varíme. Vodu z hrnca zlejeme, odstránime korenie a bobkové listy a mrkvu a filet tresky necháme schladiť.

filety z tresky
Rybu dôkladne skontrolujeme, aby v nej neostali žiadne kosti (Zdroj: Pixabay/webandi)

Očistíme cibuľu, nadrobno nakrájame a aj uhorky nakrájame nadrobno. Do misy dáme uvarenú mrkvu a tresku, pridáme nakrájanú cibuľu a uhorky, primiešame kyslú smotanu s 1 PL horčice a rozmixujeme tyčovým mixérom.

kyslé uhorky
Bez zaváraných uhoriek by chuť nebola komplexná (Zdroj: Pixabay/congerdesign)

Premiešame lyžicou a dochutíme podľa seba. Po trochách pridávame horčicu, ocot a soľ. Kto chce, môže pridať aj trochu uhorkovej vody. Hotovú tresku necháme odležať v chladničke.

sušený bobkový list
Bobkový list je všestranné korenie, ktoré má svoje miesto aj v treske (Zdroj: Pixabay/zapach_bzu)

Sledujte náš Facebook

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk, chutodnaty.sk
Odporúčame