Jednoduchá paradajková polievka vás prekvapí rýchlou prípravou. Nebudete na ňu potrebovať pretlak, ale ani čerstvé plody, napriek tomu bude mať výraznú chuť a dokonalú krémovú konzistenciu. Pred časom sa do popredia dostala polievka z pečených paradajok, tento recept však nevyžaduje ani zdĺhavé pečenie. Skontrolujte, či máte všetky potrebné suroviny a spustite stopky. Polievka by mala byť hotová do pol hodiny.
Potrebujeme
- 2 PL olivového oleja
- 4 prelisované strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa nakrájaná na pásiky
- 800 g konzervovaných paradajok
- 1 šálka zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 PL cukru
- ¼ šálky smotany na šľahanie
- 8 veľkých, čerstvých listov bazalky nasekaných nahrubo
- ¼ ČL sušeného oregana
- ½ ČL vločiek sušenej červenej papriky
- soľ a korenie
- ⅓ šálky nastrúhaného parmezánu
Postup
- V hrnci s hrubým dnom zohrejeme olivový olej, pridáme cesnak a restujeme ho 30 sekúnd, kým nezmäkne. Potom pridáme cibuľu a premiešame. Restujeme, pokým nie je sklovitá, asi 8 minút.
- Potom pridáme paradajky aj so šťavou, vývar a cukor. Privedieme k varu a varíme bez pokrievky na miernom ohni asi 12 minút, kým trochu nezhustne.
- Prilejeme smotanu na šľahanie, bazalkové lístky, sušené oregano, papriku a osolíme a okoreníme.
- Rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú a krémovú hmotu.
- Jednoduchá paradajková polievka je hotová. Môžeme vmiešať nastrúhaný parmezán a podávať s maslovými krutónmi.
Zdieľať na