Recept na dnes: Krémová polievka z pečených paradajok a papriky rozmazná vaše chuťové poháriky

Polievku z pečených paradajok si všetci obľúbia (Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Urodilo sa vám v záhrade väčšie množstvo paradajok? Potom vás určite poteší tento recept na skvelú paradajkovú polievku. Na letný obed alebo večeru je priam ako stvorená, pretože je ľahká a pri jej varení sa dlho v kuchyni zdržiavať nebudete. Na rozdiel od iných paradajkových polievok sa do tejto pridáva aj červená paprika a zelenina sa najskôr opečie v rúre. Uvidíte, že vďaka tomu nadobudne zaujímavejšiu chuť.

Potrebujeme

  • 1,8 kg zrelých paradajok
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 3 PL oleja
  • 1 hrubostennú červenú papriku
  • 1 menší zemiak (asi 100g)
  • 1 väčšiu cibuľu (voliteľné)
  • 3 PL paradajkovej pasty alebo pretlaku
  • 950 ml zeleninového vývaru
  • 2 hrnčeky čerstvej bazalky
  • soľ a čierne korenie

Postup

Rúru predhrejte na 220°C. Na plech uložte prepolené paradajky a strúčiky cesnaku. Pokvapkajte dvomi lyžicami olivového oleja, osoľte, okoreňte a pečte okolo 25 minút, kým paradajky nezmäknú a nebudú na povrchu zľahka opečené.

Paradajky dajte upiecť (Zdroj: Freepik/arinahabich)

Cibuľu, papriku a zemiak nakrájajte. V hrnci na strednej teplote rozohrejte lyžicu olivového oleja a pridajte nakrájanú zeleninu. Za občasného miešania poduste, aby cibuľa zmäkla a kúsky zemiaku sa jemne opražili. Trvať by to malo približne 6 – 7 minút.

Primiešajte paradajkovú pastu, prilejte vývar, dochuťte soľou a korením a zakryté priveďte k varu. Znížte teplotu na najnižší stupeň a povarte asi 15 minút, alebo kým sa zemiaky neuvaria.

Povarte do zmäknutia (Zdroj: Freepik/freepik)

Do vývaru potom pridajte upečené paradajky s cesnakom a bazalku, z ktorej si odložte asi za dve lyžice na ozdobu. Povarte asi dve minúty aby bazalka zmäkla. Následne všetko vymixujte ponorným mixérom dohladka.

Ak chcete, polievku preceďte aby ste z nej odstránili paradajkové šupky.

Polievku podávajte ozdobenú odloženou bazalkou a strúhaným parmezánom. Výborne chutí s opečeným cesnakovým chlebom.

Tip: Pre šťavnatejšiu polievku môžete 600 g obyčajných paradajok nahradiť cherry paradajkami.


Pripravujete si aj vy polievky z čerstvých paradajok?

Zdroj: plnielanu.sk, cafedelites.com
Odporúčame