Urodilo sa vám v záhrade väčšie množstvo paradajok? Potom vás určite poteší tento recept na skvelú paradajkovú polievku. Na letný obed alebo večeru je priam ako stvorená, pretože je ľahká a pri jej varení sa dlho v kuchyni zdržiavať nebudete. Na rozdiel od iných paradajkových polievok sa do tejto pridáva aj červená paprika a zelenina sa najskôr opečie v rúre. Uvidíte, že vďaka tomu nadobudne zaujímavejšiu chuť.
Potrebujeme
- 1,8 kg zrelých paradajok
- 8 strúčikov cesnaku
- 3 PL oleja
- 1 hrubostennú červenú papriku
- 1 menší zemiak (asi 100g)
- 1 väčšiu cibuľu (voliteľné)
- 3 PL paradajkovej pasty alebo pretlaku
- 950 ml zeleninového vývaru
- 2 hrnčeky čerstvej bazalky
- soľ a čierne korenie
Postup
Rúru predhrejte na 220°C. Na plech uložte prepolené paradajky a strúčiky cesnaku. Pokvapkajte dvomi lyžicami olivového oleja, osoľte, okoreňte a pečte okolo 25 minút, kým paradajky nezmäknú a nebudú na povrchu zľahka opečené.
Cibuľu, papriku a zemiak nakrájajte. V hrnci na strednej teplote rozohrejte lyžicu olivového oleja a pridajte nakrájanú zeleninu. Za občasného miešania poduste, aby cibuľa zmäkla a kúsky zemiaku sa jemne opražili. Trvať by to malo približne 6 – 7 minút.
Primiešajte paradajkovú pastu, prilejte vývar, dochuťte soľou a korením a zakryté priveďte k varu. Znížte teplotu na najnižší stupeň a povarte asi 15 minút, alebo kým sa zemiaky neuvaria.
Do vývaru potom pridajte upečené paradajky s cesnakom a bazalku, z ktorej si odložte asi za dve lyžice na ozdobu. Povarte asi dve minúty aby bazalka zmäkla. Následne všetko vymixujte ponorným mixérom dohladka.
Ak chcete, polievku preceďte aby ste z nej odstránili paradajkové šupky.
Polievku podávajte ozdobenú odloženou bazalkou a strúhaným parmezánom. Výborne chutí s opečeným cesnakovým chlebom.
Tip: Pre šťavnatejšiu polievku môžete 600 g obyčajných paradajok nahradiť cherry paradajkami.
Zdieľať na