Recept na dnes: Sladký chlebík z tekvice hokkaido je na jesenné maškrtenie ako stvorený!

Korenistý tekvicový chlebík sa stane hitom jesene (Zdroj: Freepik/arinahabich)

Obľúbená tekvica hokkaido je naozaj všestranná. Skúsili ste ju už použiť aj do koláča? Svojou jedinečnou chuťou ho ozvláštni a navyše bude lahodne vláčny. Pripravte si tento korenistý tekvicový chlebík, ktorý vám spríjemní jesenné popoludnie.

Potrebujeme

  • 400 g tekvice hokkaido
  • 4 vajcia
  • 180 g cukru
  • 45 g hnedého cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 180 ml rastlinného oleja
  • 80 g vlašských orechov
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 pomaranč
  • 2 ČL mletej škorice
  • ½ ČL mletého muškátového oriešku
  • ½ ČL mletého klinčeka
  • ¼ ČL mletého kardamómu
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • ½ ČL soli
  • maslo na vymazanie formy

Postup

  1. Z tekvice si najskôr pripravte pyré. Môžete si ho nachystať už deň dopredu. Rúru rozohrejte na 200 °C. Tekvicu prekrojte na polovicu, vyberte z nej semienka a nakrájajte ju. Jednotlivé kúsky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte zhruba pol hodinu, kým tekvica nezmäkne.
  2. Vyberte tekvicové kúsky z rúry a vložte ich do misky. Vymixujte ich ponorným mixérom na pyré a odvážte si 200 g.
  3. Teplotu rúry znížte na 175 °C. Formu na chlebík vymažte maslom. Vlašské orechy nahrubo nakrájajte a odložte na bok.
  4. Do misky dajte múku, všetky druhy korenia, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Dobre premiešajte.
  5. V ďalšej miske vyšľahajte vajcia s cukrami do peny. Pridajte tekvicové pyré, rastlinný olej, pomarančovú kôru a zamiešajte.
  6. Vsypte múčnu zmes a mixérom na nižšom stupni krátko prešľahajte, kým sa ingrediencie neskombinujú. Ručne vmiešajte nasekané orechy.
  7. Cesto vlejte do formy a pečte približne hodinu. Upečený koláč vyberte z rúry a nechajte ho vo forme 15 minút chladnúť, kým ho vyberiete.
  8. Pred podávaním ho nechajte vychladnúť. Podávať ho môžete napríklad s cukrovou či inou polevou.

Tip: Na prípravu polevy z krémového syra budete potrebovať: 125 g krémového syra, 50 g masla (obe suroviny musia mať izbovú teplotu), pol hrnčeka práškového cukru, vanilkový cukor a pomarančovú kôru.

Najskôr spolu vyšľahajte syr s maslom, pridajte práškový a vanilkový cukor, pomarančovú kôru a šľahajte ešte asi dve minúty. Polevou potrite už vychladnutý tekvicový chlebík.

Sledujte náš Facebook

Zdroj: plnielanu.sk, kitchenstories.com
Odporúčame