Obľúbená tekvica hokkaido je naozaj všestranná. Skúsili ste ju už použiť aj do koláča? Svojou jedinečnou chuťou ho ozvláštni a navyše bude lahodne vláčny. Pripravte si tento korenistý tekvicový chlebík, ktorý vám spríjemní jesenné popoludnie.
Potrebujeme
- 400 g tekvice hokkaido
- 4 vajcia
- 180 g cukru
- 45 g hnedého cukru
- 1 vanilkový cukor
- 180 ml rastlinného oleja
- 80 g vlašských orechov
- 200 g polohrubej múky
- 1 pomaranč
- 2 ČL mletej škorice
- ½ ČL mletého muškátového oriešku
- ½ ČL mletého klinčeka
- ¼ ČL mletého kardamómu
- 1 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL soli
- maslo na vymazanie formy
Postup
- Z tekvice si najskôr pripravte pyré. Môžete si ho nachystať už deň dopredu. Rúru rozohrejte na 200 °C. Tekvicu prekrojte na polovicu, vyberte z nej semienka a nakrájajte ju. Jednotlivé kúsky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte zhruba pol hodinu, kým tekvica nezmäkne.
- Vyberte tekvicové kúsky z rúry a vložte ich do misky. Vymixujte ich ponorným mixérom na pyré a odvážte si 200 g.
- Teplotu rúry znížte na 175 °C. Formu na chlebík vymažte maslom. Vlašské orechy nahrubo nakrájajte a odložte na bok.
- Do misky dajte múku, všetky druhy korenia, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Dobre premiešajte.
- V ďalšej miske vyšľahajte vajcia s cukrami do peny. Pridajte tekvicové pyré, rastlinný olej, pomarančovú kôru a zamiešajte.
- Vsypte múčnu zmes a mixérom na nižšom stupni krátko prešľahajte, kým sa ingrediencie neskombinujú. Ručne vmiešajte nasekané orechy.
- Cesto vlejte do formy a pečte približne hodinu. Upečený koláč vyberte z rúry a nechajte ho vo forme 15 minút chladnúť, kým ho vyberiete.
- Pred podávaním ho nechajte vychladnúť. Podávať ho môžete napríklad s cukrovou či inou polevou.
Tip: Na prípravu polevy z krémového syra budete potrebovať: 125 g krémového syra, 50 g masla (obe suroviny musia mať izbovú teplotu), pol hrnčeka práškového cukru, vanilkový cukor a pomarančovú kôru.
Najskôr spolu vyšľahajte syr s maslom, pridajte práškový a vanilkový cukor, pomarančovú kôru a šľahajte ešte asi dve minúty. Polevou potrite už vychladnutý tekvicový chlebík.
Zdieľať na