Jeseni kraľuje tekvica. Väčšina z nás z nej varí prívarok, alebo ju spracováva na kompót. Rovnako výborný je však aj džem, ktorý po pridaní šťavy z pomarančov a citrónov získa naozaj luxusnú chuť. Vyskúšajte, stojí to za to.
Potrebujeme:
- 1 kg očistenej a pokrájanej tekvice Hokkaido
- 300 ml šťavy z pomarančov (cca 2 ks)
- šťavu z 1 – 2 citrónov
- 250 g hnedého cukru
Mohlo by vás zaujať: Tekvica chutí výborne aj na sladko: Vyskúšajte týchto 5 chutných dezertov
Postup:
- Tekvicu ošúpeme, prepolíme, vydlabeme a pokrájame na malé kocky.
- Zalejeme šťavou z pomarančov a citrónov – množstvo citrónov závisí od sladkosti tekvice.
- Nakoniec pridáme aj cukor a dáme variť.
- Počas varenia premiešavame, aby nám tekvica neprihorela. Varíme dovtedy, kým tekvica nezmäkne alebo sa nerozvarí – ak v džeme chceme mať aj kocky, bude stačiť 15 – 20 minút, ak chceme džem bez celých kúskov, môžeme variť dlhšie.
- Nakoniec prelejeme do vysterilizovaných pohárov, zaviečkujeme, obrátime hore dnom a pod dekou necháme vychladnúť.
Zdieľať na