Recept na dnes: Urobte si hrnčekový makový koláč, vďaka výzdobe ho môžete povýšiť na slávnostnú tortu!

Makový koláč

Vyskúšajte náš zdravý makový koláč (Zdroj: GettyImages)

Opäť sa u vás ozývajú sladké chute a túžite po nejakej dobrote? S blížiacim sa letom rozhodne treba myslieť na to, aby takýto pokrm nemal zbytočne veľa kalórii. Čo poviete na makovú tortu, ktorej základ tvoria vločky?

Potrebujeme

  • 2 hrnčeky ovsených vločiek
  • pol hrnčeka mletého maku
  • 1 hrnček 3,5 % mlieka
  • 1 prášok na pečenie
  • pol hrnčeka hnedého práškového cukru alebo 5 PL medu
  • pol hrnčeka roztopeného masla
  • kúsok nastrúhaného vanilkového lusku
  • 1 citrón
  • 2 vajíčka
  • 1 mascarpone
  • 1 sladká smotana

Postup

  1. Vločky si zomelieme na prášok. Vysypeme do veľkej misky a primiešame mak s práškom na pečivo. Pridáme polovicu vanilkového lusku a nastrúhanú kôru z umytého citrónu.  Všetko spolu premiešame.
  2. Do ďalšej misky si nalejeme mlieko a za stáleho miešania budeme primiešavať vajíčka, maslo a cukor/med.
  3. Následne všetko zmiešame všetko dokopy.
  4. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a jej okraje potrieme maslom, aby sa cesto nepripieklo. Zmes vylejeme do tortovej formy a dáme piecť do prehriatej rúry na 170 stupňov na približne 35 minút.
  5. Korpus necháme vychladnúť a potrieme ho poriadnou vrstvou džemu. Nám sa najviac osvedčil jahodový a šípkový, chutný však bude aj broskyňový.
  6. Na vrch dáme mascarpone vymiešané so smotanou a s citrónovou šťavou. Dozdobíme plátkami citrónu a posypeme trochou zomletého maku len na efekt.
Odporúčame