Kvaka má svoje miesto v kuchyni už dlhé roky. Patrila k základným surovinám, ktoré sa v našich končinách používali. Dokonca tu bola skôr ako zemiaky, či ryža. Zaraďujeme ju ku koreňovej zelenine a má chuť podobnú kalerábu. Jej sezóna je práve počas jesene, popozerajte sa po nej v obchodoch. Spoznáte ju ľahko, vyzerá ako fialkastá biela reďkovka.
Čerstvá dodáva skvelú chuť šalátom a ak je staršia využite ju pri tepelnej úprave. Kvaka sa dá pripraviť na slano aj na sladko, obsahuje veľa vitamínov a je skvelá aj v rámci diéty. Dajte si tanier výdatnej polievky podľa nášho receptu a vráťte sa ku koreňom našej kuchyne.
Budeme potrebovať:
- 1 stredne veľká kvaka
- 500 g červenej šošovice
- 2 cibule
- kyslá smotana
- olej
- paradajkový pretlak
- karí korenie
- soľ a čierne mleté korenie
- 1 liter zeleninového vývaru
Postup:
Cibuľu nasekajte na hrubšie kocky osmažte na 2 lyžiciach oleja domäkka. Pridajte 2 lyžice pretlaku, 1 kopcovanú lyžicu karí, minútku popražte a zalejte vývarom. Červenú šošovicu pridajte do hrnca a varte asi 5 minút – šošovicu netreba namáčať, uvarí sa rýchlo. Medzitým očistite kvaku, nakrájajte na kocky, kapustu na slíže a pridajte do variacej sa zmesi. Všetko varte približne 20 minút, dochuťte soľou a čiernym korením. Nakoniec zjemnite kyslou smotanou.
Zdieľať na