Recept na dnes: Jesenná sezóna v kuchyni vrcholí, upečte si tekvicovú pizzu

tekvicová pizza

Tekvicová sezóna vrcholí. Čo tak vyskúšať tekvicovú pizzu? (Zdroj: GettyImages)

Pri slove „pizza“ sa každému začnú zbiehať slinky a predstava trojuholníka s rozpúšťajúcim sa syrom, ktorý sa naťahuje ako pavučina nie a nie zísť z mysle. Pripravíte ju na tisíc spôsobov a môžete do nej krásne zakomponovať sezónne potraviny. Tekvicová pizza však nie je žiadny experiment ale zaručene dobrá lahôdka, plná jesenných chutí a farieb, po ktorej sa len tak zapráši.

Budeme potrebovať:

  • 20 g droždia
  • 1 ČL cukru
  • 400 g hladkej múky
  • olivový olej
  • 1 veľkú hokkaido tekvicu
  • čierne olivy
  • 200 g mozzarelly
  • bazalkové pesto
  • 4 strúčiky cesnaku
  • sušené oregano
  • čierne mleté korenie
  • soľ

Postup:

Začnite pekne od základu, čiže s cestom. V malej miske rozmrvte droždie, pridajte cukor a zalejte vlažnou vodou. Kvások dajte na teplé miesto a nechajte odpočívať. Asi po 5 minútach by sa mali objaviť bublinky.

Do veľkej misy nasypte múku, prilejte 2 PL olivového oleja, kvások a vypracujte hladké cesto (podľa potreby môžete múku alebo vodu). Keď sa cesto odlepuje od stien misy, je vymiesené. Vytvarujte z neho bochník a nechajte odpočívať pod utierkou.

Využite čas a pripravte tekvicové pyré. Tekvicu ošúpte, vyberte vnútro, umyte a nakrájajte na malé kocky. Tekvicu pokvapkajte olivovým olejom, zmiešajte s 3 prelisovanými strúčkami cesnaku a oreganom. Pár kúskov tekvice odložte bokom, zvyšok vysypte na plech a dajte piecť do rúry, vyhriatej na 200 °C.

Keď je tekvica mäkká, vytiahnite plech z rúry, nechajte vychladnúť a rozmixujte na hladkú kašu. Ak sa vám žiada, dosoľte a pridajte ešte jeden strúčik cesnaku a bazalku.

Bochník vyvaľkajte natenko do tvaru pizze alebo prispôsobte plechu. Cesto potrite tekvicovým pyré, naň uložte kúsky tekvice a všetko zasypte hojnou vrstvou strúhaného syra. Na vrch rozhoďte olivy, poprášte oreganom, čiernym korením a okraje potrite zmesou z olivového oleja a cesnaku.

Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C. Približne o 20 minút bude celá kuchyňa voňať po sladkej tekvici a bylinkách. Upečenú pizzu potrite bazalkovým pestom a podávajte.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame