Recept na dnes: Jesenná sezóna v kuchyni vrcholí, upečte si tekvicovú pizzu

tekvicová pizza

Tekvicová sezóna vrcholí. Čo tak vyskúšať tekvicovú pizzu? (Zdroj: GettyImages)

Pri slove „pizza“ sa každému začnú zbiehať slinky a predstava trojuholníka s rozpúšťajúcim sa syrom, ktorý sa naťahuje ako pavučina nie a nie zísť z mysle. Pripravíte ju na tisíc spôsobov a môžete do nej krásne zakomponovať sezónne potraviny. Tekvicová pizza však nie je žiadny experiment ale zaručene dobrá lahôdka, plná jesenných chutí a farieb, po ktorej sa len tak zapráši.

Budeme potrebovať:

  • 20 g droždia
  • 1 ČL cukru
  • 400 g hladkej múky
  • olivový olej
  • 1 veľkú hokkaido tekvicu
  • čierne olivy
  • 200 g mozzarelly
  • bazalkové pesto
  • 4 strúčiky cesnaku
  • sušené oregano
  • čierne mleté korenie
  • soľ

Postup:

Začnite pekne od základu, čiže s cestom. V malej miske rozmrvte droždie, pridajte cukor a zalejte vlažnou vodou. Kvások dajte na teplé miesto a nechajte odpočívať. Asi po 5 minútach by sa mali objaviť bublinky.

Do veľkej misy nasypte múku, prilejte 2 PL olivového oleja, kvások a vypracujte hladké cesto (podľa potreby môžete múku alebo vodu). Keď sa cesto odlepuje od stien misy, je vymiesené. Vytvarujte z neho bochník a nechajte odpočívať pod utierkou.

Využite čas a pripravte tekvicové pyré. Tekvicu ošúpte, vyberte vnútro, umyte a nakrájajte na malé kocky. Tekvicu pokvapkajte olivovým olejom, zmiešajte s 3 prelisovanými strúčkami cesnaku a oreganom. Pár kúskov tekvice odložte bokom, zvyšok vysypte na plech a dajte piecť do rúry, vyhriatej na 200 °C.

Keď je tekvica mäkká, vytiahnite plech z rúry, nechajte vychladnúť a rozmixujte na hladkú kašu. Ak sa vám žiada, dosoľte a pridajte ešte jeden strúčik cesnaku a bazalku.

Bochník vyvaľkajte natenko do tvaru pizze alebo prispôsobte plechu. Cesto potrite tekvicovým pyré, naň uložte kúsky tekvice a všetko zasypte hojnou vrstvou strúhaného syra. Na vrch rozhoďte olivy, poprášte oreganom, čiernym korením a okraje potrite zmesou z olivového oleja a cesnaku.

Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C. Približne o 20 minút bude celá kuchyňa voňať po sladkej tekvici a bylinkách. Upečenú pizzu potrite bazalkovým pestom a podávajte.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close