Recept na dnes: Bravčové koleno na čiernom pive, pochutia si všetci v domácnosti

Bravčové koleno

Bravčové koleno (Zdroj: GettyImages)

Tam, kde je veľa ľudí, musí byť aj veľa jedla. Šťavnaté bravčové koleno s chrumkavou kôrkou je špecialita, hodná slávnostného obeda s rodinou a známymi. Príprava síce zaberie nejaký ten čas, no výsledok stojí za to. Vyskúšajte recept na pečené koleno s pivom, vykúpané vo fantastickej korenistej marináde.

Budeme potrebovať:

  • bravčové koleno
  • bobkový list
  • nové korenie celé
  • jalovec
  • soľ
  • 1,5 dcl čierneho piva
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžicu kečupu
  • 1 lyžicu worčestrovej omáčky
  • 1 lyžičku medu
  • 1 lyžičku solamilu
  • korenie na gyros podľa chuti

Postup:

Koleno poriadne umyjeme, dáme do hrnca, pridáme pár bobkových listov, niekoľko guľôčok nového korenia, soľ a zalejeme vodou tak, aby bolo koleno celé ponorené. Varíme približne 1 hodinu.

Kým sa koleno varí, pripravíme marinádu. V miske zmiešame pivo s roztlačeným cesnakom, dochutíme kečupom, worčestrovou omáčkou, medom a zahustíme solamilom. Marinádu môžeme vylepšiť trochou vývaru z kolena.

Predvarené koleno vyberieme, narežeme kožu, potrieme marinádou a pomaly pečieme v stredne vyhriatej rúre. Mäso priebežne polievame zvyškom marinády a keď ju všetku minieme, polievame výpekom. Mäsko tak nasaje všetky chute.

Asi po 90 minútach pečenia zvýšime teplotu, aby sme mali krásne chrumkavú kôrku a dopečieme. Upečené koleno položíme doprostred stola spolu s čerstvým chlebom, nakladanou zeleninou a horčicou.

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame