Tam, kde je veľa ľudí, musí byť aj veľa jedla. Šťavnaté bravčové koleno s chrumkavou kôrkou je špecialita, hodná slávnostného obeda s rodinou a známymi. Príprava síce zaberie nejaký ten čas, no výsledok stojí za to. Vyskúšajte recept na pečené koleno s pivom, vykúpané vo fantastickej korenistej marináde.
Budeme potrebovať:
- bravčové koleno
- bobkový list
- nové korenie celé
- jalovec
- soľ
- 1,5 dcl čierneho piva
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu kečupu
- 1 lyžicu worčestrovej omáčky
- 1 lyžičku medu
- 1 lyžičku solamilu
- korenie na gyros podľa chuti
Postup:
Koleno poriadne umyjeme, dáme do hrnca, pridáme pár bobkových listov, niekoľko guľôčok nového korenia, soľ a zalejeme vodou tak, aby bolo koleno celé ponorené. Varíme približne 1 hodinu.
Kým sa koleno varí, pripravíme marinádu. V miske zmiešame pivo s roztlačeným cesnakom, dochutíme kečupom, worčestrovou omáčkou, medom a zahustíme solamilom. Marinádu môžeme vylepšiť trochou vývaru z kolena.
Predvarené koleno vyberieme, narežeme kožu, potrieme marinádou a pomaly pečieme v stredne vyhriatej rúre. Mäso priebežne polievame zvyškom marinády a keď ju všetku minieme, polievame výpekom. Mäsko tak nasaje všetky chute.
Asi po 90 minútach pečenia zvýšime teplotu, aby sme mali krásne chrumkavú kôrku a dopečieme. Upečené koleno položíme doprostred stola spolu s čerstvým chlebom, nakladanou zeleninou a horčicou.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok