O pšene sa v poslednom čase veľa hovorí. Zdravá, chutná obilnina pritom nie je žiadna novinka. V našich končinách je známejšie pod názvom proso, ktoré sme ako deti sypali vtáčikom. Vyniká ľahkou stráviteľnosťou a vysokou nutričnou hodnotou. Okrem toho neobsahuje lepok, a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov. Dnes vám ukážeme zaujímavý recept na ľahký obed alebo večeru zo pšena.
Budeme potrebovať:
- 150 g pšena
- 150 ml smotany na varenie
- 2 lyžičky kari korenia
- soľ
- 200 g kuracích pŕs
- 2 lyžice oleja
- mleté čierne korenie
- 1 červenú papriku
- 1/2 šalátovej uhorky
- 1 mrkvu
- 1/2 ciróna
- sezam na posypanie
Mohlo by vás zaujať: Originálne a zdravé pôstne jedlá: Vaše telo z nich bude mať radosť
Postup:
- Pšeno najskôr prepláchneme v horúcej vode aby stratilo horkastú chuť. Varí sa podobne ako ryža. Len ho nasypeme so hrnca, zalejeme 2 dcl vody, prikryjeme a varíme do polomäkka. Keď vstrebe všetku tekutinu, zalejeme ho smotanou, pridáme kari, osolíme a za stáleho miešania dovaríme. Vznikne nám akási hustá krémová kaša.
- Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky, osolíme, okoreníme a prudko osmažíme na oleji. Keď sa mäso zatiahne, stiahneme plameň, prikryjeme pokrievkou a dusíme. Ak treba, podlejeme trochou vody.
- Medzitým si pripravíme zeleninu. Z mrkvy a uhorky narobíme tenučké pásiky pomocou škrabky na zeleninu a papriku nakrájame na tenké rezance. Pokvapkáme citrónovou šťavou a zľahka premiešame.
- Môžeme servírovať. Pšeno rozotrieme po obvode taniera, do stredu uložíme zeleninu, kúsky mäsa a môžeme ešte poliať výpekom. Vrch posypeme sezamom a skvelé jedlo je na stole.
Dobrú chuť