Počas teplejších dní nám prirodzene nechutí príliš jesť. Vyhľadávame skôr ľahké jedlá, ktoré nás zasýtia, no neutlmia. Doprajte si ľahký šalát, ktorý je hotový za pár minút. Vďaka koziemu syru, avokádu a cvikle sa v ňom snúbi chuť pravej letnej dovolenky. Nebojte sa netradičnej kombinácie, chuť tohto šalátu si určite zamilujete.
Budeme potrebovať:
- 250 gramov quinoa
- olej
- 1 zrelé avokádo
- cvikla (ideálne zaváraná)
- vlašské orechy
- med
- 15 kusov cherry paradajok
- 3 hrste čerstvej rukoly (poprípade špenátu)
- feta

Postup:
Ako prvé si dáme vyhriať rúru na 150 stupňov. Následne dáme variť v menšom hrnčeku quinou. Varí sa v pomere 2,5 hrnčeka vody na 1 hrnček quinoy. Pridáme k nej kvapku oleja a dobre premiešame. Quinou za občasného premiešania varíme dovtedy, kým sa úplne neodparí voda.

Vlašské orechy môžeme pokrájať na menšie časti, nie je to ale podmienka. Dáme do menšej misky, zalejeme kvetovým medom a dobre ich premiešame, aby si vytvorili medový obal.

Plech si vystelieme papierom na pečenie a poukladáme naň cviklu bez šťavy. Jej množstvo nie je definované, my sme dali približne 6 polievkových lyžíc. Na cviklu dáme orechy v mede a dáme na približne 20 minút do rúry. V prípade, že použijete surovú cviklu, nezabudnite ju jemne posoliť a myslite na to, že bude potrebovať na upečenie dlhší čas.

Do väčšej misy medzitým dáme umyté a pokrájané cherry rajčiny, rukolu a avokádo. Pridáme uvarenú quinou (ktorú sme neprepláchli) priamo z hrnca. Taktiež pridáme cviklu, orechy, kvapku olivového oleja, 2 PL cvikovej štavy a všetko spolu dobre premiešame.

Šalát servírujeme posypaný nadrobno nakrájaným feta syrom. Ak patríte k milovníkom syra ako my, pokojne si ho tam dajte viac. Pridáme ešte niekoľko vlašských orechov – tentokrát už bez medu. Táto dobrota je ideálnou voľbou nielen na obed, ale aj na večeru. K šalátu sa výborne hodí vychladené biele polosladké víno. Dobrú chuť!
Tip gazdinej: Zaujímavým spestrením môžu byť aj sušené paradajky. Vyskúšate to aj s nimi?

Zdieľať na