K letu už neodmysliteľne patria chladené nápoje. Medzi ne sa môže tentokrát zaradiť aj vaša obľúbená káva, avšak v prevedení, ktoré prinesie nielen dávku vzpruhy, ale aj osvieženia a výnimočnej chuti. Čím ponúknuť návštevu? Vychutnajte si príjemnú atmosféru v spoločnosti letných nápojov, kde hrá práve káva jednu z hlavných úloh.
Osviežujúca ľadová káva
Budeme potrebovať:
- espresso (pripravené zo 7 – 10 g kávy, objem 30 ml) alebo espresso doppio (dvojnásobná dávka, zo 14 – 20 g kávy, objem 60 ml)
- kocky ľadu
- mlieko
- podľa chuti šľahačku, cukor
Postup:
Ľadová káva dozdobená kopčekom šľahačky na vrchu je výborným letným osviežením v kruhu dobrej spoločnosti. V šejkri vymiešame mlieko s niekoľkými kockami ľadu. Potom prilejeme aj kávu a znova premiešavame. Kto má rád sladkú kávu, pred začatím miešania pridá do mlieka aj cukor.
Náš tip: Ak nemáte k dispozícií šejker, použite ponorný mixér. Rozmixovanie mlieka s ľadovými kockami vytvorí lahodnú penu.
Mohlo by vás zaujať: Ľadová káva je v lete pokladom: Dodá nám však rovnakú energiu, ako tá horúca?
Zmrzlinovo – kávová láska
Budeme potrebovať:
- espresso alebo espresso doppio
- vanilkovú, čokoládovú alebo jemnú orieškovú zmrzlinu
Postup:
Tento letný nápoj má svoj pôvod v Taliansku, kde mu dali názov affogato (čiže utopený). Do šálky dáme kopček obľúbenej zmrzliny. Najlepšie vynikne kombinácia s vanilkovou, čokoládovou alebo orieškovou zmrzlinou. Pripravené teplé espresso lejeme pomaly na kopček zmrzliny. Káva sa tak šokovo schladí a stratí svoju horkosť. Zostane iba jej kávová chuť a vôňa. Šálku s kopčekom zmrzliny môžete dokonca umiestniť aj priamo pod výpust kávovaru a potom sa už iba s lyžičkou pustiť do odmeny po celom dni.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Lahodné spojenie kávy a čokolády
Budeme potrebovať:
- espresso doppio
- 150 ml mlieka
- kocky ľadu
- na čokoládový sirup: 1 šálka kryštálového cukru, ½ šálky kakaa, ⅔ šálky vody, štipka soli, 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup: Skúšali ste niekedy do kávy pridať čokoládový sirup? Hoci sa dá kúpiť hotový, máme pre vás krátky postup, ako si ho vyrobiť podomácky. Cukor, kakao, vodu a soľ privedieme za stáleho miešania do varu, a potom ešte chvíľu povaríme, aby sirup jemne zhustol. Pridáme vanilkový extrakt, premiešame a prelejeme do uzatvárateľnej fľaše, kde v chladničke vydrží 2 týždne. Je výborný nielen do kávy, ale aj na palacinky, či lievance.
Pri príprave ľadového kávového nápoja začneme práve čokoládovým sirupom. Dve lyžice sirupu dáme na dno pohára, pridáme do ⅔ objemu pohára kocky ľadu, prelejeme mliekom a na záver pridávame opatrne kávu. Nemiešame, iba do pohára vložíme slamku popíjame z tej časti, na ktorú máme chuť.
Mohlo by vás zaujať: Horúce nápoje päťkrát inak: S alkoholom aj bez, v chladnom počasí si ich vychutnáte ešte viac
Osviežujúce espresso s tonikom
Budeme potrebovať:
- tonic
- espresso
- kocky ľadu
- na dochutenie citrónovú šťavu, gin
Postup:
Chuť tonicu je špecifická a pre obsah chinínu horká. V koktejloch pre dospelých má však svoju neohrozenú pozíciu. Do dvoch tretín pohára nasypeme ľadové kocky, zalejeme tonicom a následne pomaly (najlepšie cez lyžičku) prilievame kávu, ktorá sa bude efektne držať v hornej časti. Na zvýraznenie chuti a sviežosti sa hodí menšie množstvo citrónovej šťavy, ale aj tradičná kombinácia s ginom.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Raňajkové banánovo – kávové smoothie
Budeme potrebovať:
- espresso (vychladnuté)
- zrelý banán
- 200 ml mlieka
- 6-7 kociek ľadu
- 2 lyžičky medu alebo agáve sirupu
Postup: Sýte, povzbudivé a nevtieravo sladké! Také môže byť aj vaše nové obľúbené raňajkové smoothie, ktoré vám dodá energiu na celé doobedie. Na prípravu je nenáročné. Všetky ingrediencie vložíme do mixéra a vymiešame do hladka. Podávame okamžite, kým je ešte príjemné chladivé.
Zdieľať na