Využite sezónnu zeleninu v kuchyni: S týmito receptami pripravíte celodenné hody!

Špargľová polievka s krutónmi

Špargľová polievka s krutónmi (Foto: GettyImages)

Ani sme sa nenazdali a o slovo sa hlásia prvé plody jarnej úrody. Sú nabité vitamínmi, po ktorých priam piští náš organizmus po náročnej zime. Navyše, majú silu ozdraviť trávenie, ktorému sa určite nedostávalo toľko čerstvých potravín, ako by potrebovalo. Hlavnú úlohu si preto v nasledujúcich receptoch zahrajú jarná cibuľka, reďkovka, šaláty aj hrášok.

Špargľová polievka

Budeme potrebovať:

– 500 g špargle
– 5 stredne veľkých zemiakov
– 250 ml smotany na varenie
– 1 tavený syr (v črievku)
– ⅓ póru (cca 10 cm)
– rastlinný olej
– soľ
– drvenú rascu
– biele mleté korenie

Postup: Špargľu očistíme od zdrevnatených častí, ošúpeme a nakrájame na cca 2 cm kúsky (hlavičky odložíme zvlášť). Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Pór tiež nakrájame nadrobno, a ako prvý ho na oleji osmažíme do zmäknutia. Poprášime rascou, premiešame a zalejeme 1,5 l horúcej vody. Do vody pridáme kúsky špargle (bez hlavičiek), zemiaky, osolíme a varíme do zmäknutia. Pár minút pred dokončením pridáme aj hlavičky, ktoré rýchlo zmäknú. Po zmäknutí ich odoberieme – poslúžia na dozdobenie. Do polievky vytlačíme syr, rozmiešame a po miernom vychladnutí premixujeme dohladka. Prilejeme smotanu a za stáleho miešania prevaríme na miernom ohni. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.


Mohlo by vás zaujať: Trápi vás jarná únava? Porazte ju šalátmi plnými vitamínov!


Jarný šalát s bryndzou

Budeme potrebovať:

– hlávkový šalát
– mladé špenátové lístky (za hrsť)
– 150 g bryndze
– 4-5 ks mladej jarnej cibuľky
– 5 reďkoviek
– za hrsť vlašských orechov
– 2 PL olivového oleja
– 1 PL citrónovej šťavy
– 1 ČL medu
– soľ

Postup: Hlávkový šalát dobre umyjeme, natrháme na kúsky a vložíme do misky. Pridáme špenátové lístky, na kolieska nakrájanú cibuľku a reďkovky. Z medu, olivového oleja a citrónovej šťavy si pripravíme rýchlu zálievku. Zeleninu ňou prelejeme, pomiešame a naložíme na tanier. Bryndzu rozdrobíme na kúsky a naservírujeme ju na šalát. Zľahka osolíme a vrch posypeme posekanými vlašskými orechmi.


Mohlo by vás zaujať: Štyri rýchle jarné recepty: Vyskúšajte ich ešte dnes


Špagety primavera

Budeme potrebovať:

– 400 g špagiet
– 150 g čerstvého hrášku
– 150 g čerstvých šampiňónov
– 250 ml smotany na varenie
– 3 strúčiky cesnaku
– 100 g strúhaného parmezánu
– 4 PL olivového oleja
– soľ
– citrón

Postup: Špagety uvaríme v osolenej vode „al dente“. Pri zlievaní si necháme za šálku horúcej vody (cca 200 ml). Na väčšej panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme orestovaný prelisovaný cesnak a podusíme nakrájané šampiňóny. Po zmäknutí podlejeme smotanou na varenie a prisypeme hrášok. Povaríme a pridáme špagety aj s odloženou vodou. Dôkladne premiešame, necháme prehriať a pridáme aj polovicu z najemno nastrúhaného parmezánu. Naservírujeme na tanier, posypeme zvyšným nastrúhaným syrom a zľahka pokvapkáme citrónovou šťavou.


Mohlo by vás zaujať: Dodajte telu vitamíny: Pripravte si chutné a zdravé polievky plné zeleniny


Tvarohová nátierka s reďkovkou a jarnou cibuľkou

Budeme potrebovať:

– 6 reďkoviek
– 3 mladé cibuľky
– 250 g hrudkovitého tvarohu
– 1 biely jogurt (alebo kyslú smotanu)
– zväzok pažítky

Postup: Reďkovky nakrájame na drobné kúsky, mladú cibuľku na tenké kolieska a všetko v miske premiešame s tvarohom a jogurtom. Dochutíme soľou a korením. Podávame s celozrnnými hriankami. Vrch posypeme nasekanou pažítkou.


Aké chutné jedlá si z jarnej zeleninky pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty v diskusii pod článkom.





Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame