Pri výbere diéty zohrávajú väčšinou úlohu hlavne individuálne rozhodnutia človeka. Zväčša ide o naše zdravie, váhu, výzor. No napadlo vás niekedy, že zmena stravovacích návykov pri veľkom množstve ľudí môže mať aj vplyv na našu planétu?
Otázka teda znie: existuje univerzálna diéta prospešná pre našu planétu aj pre naše zdravie? Experti z výboru Eat–Lancet navrhujú zdvojnásobiť konzumáciu rastlinnej stravy a znížiť spotrebu červeného mäsa. Nie je to ale vhodné pre všetkých. Diéta uspôsobená životnému prostrediu existuje, ale bez vhodnej politiky vlád ju nie je možné uplatňovať.
Zachrániť zdravie i planétu
Výbor Eat–Lancet združuje expertov na výživu a udržateľný rozvoj pochádzajúci z univerzít po celom svete a zo zoskupenia ako je Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) pri OSN. Títo vedci nedávno publikovali v časopise Lancet výsledky výskumu, ktoré zodpovedajú týmto požiadavkám. Univerzálna diéta má zachrániť zdravie aj planétu a v podstate spočíva vo zdvojnásobení konzumácie rastlinnej stravy a v znížení spotreby červeného mäsa.
Horšie ako fajčenie
Zlé stravovacie návyky vyvolávajú pre zdravie väčšie riziko ako fajčenie, prenosné pohlavné choroby a alkohol dohromady. Experti odporúčajú v globálnom meradle do roku 2050 zvýšiť spotrebu ovocia, zeleniny, strukovín a orechov a o 50 percent znížiť konzumáciu cukru a červeného mäsa, vrátane baranieho.
Mohlo by vás zaujímať: Krajšie telo a bystrá hlava čo najdlhšie: Skúste nový hit v zdravom stravovaní!
V Amerike to je inak
Stredomorská diéta univerzálnou?
Univerzálnu diétu teda v podstate tvorí stredomorská strava, potvrdzujú experti. Ide o verziu tejto diéty označovanú za striedmu, ktorá bola rozšírená v Grécku v polovici minulého storočia. S malými rozdielmi sa táto diéta praktizuje vo všetkých krajinách Stredomoria.
Ide o dennú spotrebu 2500 kilokalórií, ktorá je tvorená zhruba 230 gramami celozrnných obilnín, 500 gramami ovocia a zeleniny, 250 gramami mliečnych výrobkov, 14 gramami mäsa (hovädzieho, bravčového či baranieho), 29 gramami kurčaťa, 13 gramami vajec, 28 gramami rýb, 75 gramami strukovín, 50 gramami orechov a 31 gramami cukru vrátane skrytého. Ako prísady sú doporučované rastlinné oleje: extra panenský olivový olej či repkový olej.
Mohlo by vás zaujímať: Nízkokalorické diéty pre lepšie zdravie: Srdce sa vám za ne poďakuje
Katastrofálne škody
Okrem zmeny stravovacích návykov a znížení plytvania potravinami o 50 percent autori správy stanovujú ciele a limity pre využívanie pôdy, vody a potravinových zdrojov pre udržateľné poľnohospodárstvo. Zdôrazňujú tiež, že individuálna voľba spotrebiteľov nestačí na to, aby sa zabránilo „katastrofálnym škodám pre planétu.„ Vyzývajú vlády, aby podporovali zdravé stravovacie návyky a zaručovali ľuďom prístup k výživnej strave.
Kritika odborníkov
Vyskúšali ste už stredomorskú diétu? Napíšte ostatným čitateľom svoje skúsenosti do diskusie pod článkom.
Zdieľať na