Sladká zelenina a slané ovocie: Čo všetko zvykneme nazývať nesprávne?

Paradky

pexels.com

Paradajky na jednej strane, na druhej melón. Väčšina z nás by bez zaváhania povedala, že v prvom prípade ide o zeleninu a v druhom o ovocie. V hlavách máme zakódované, že slané plody sú zeleninou a tie obsahujúce cukor sú pre nás ovocím. Podobne to majú aj kuchári a často sa s takým delením stretneme aj v obchodoch. Odborníci to však vidia inak.

Delenie podľa definície

Plody, pri ktorých sa akoby nevieme rozhodnút sú zmieňované rajčiny, dyne, jahody, orechy, ale aj strukoviny. Definície ovocia a zeleniny sú široké a často sa líšia v detailoch. Zjednodušene ich však vieme rozdeliť z botanického hľadiska. Za zeleninu považujeme tie rastliny, z ktorých jeme listy, korene alebo stonky. Ovocie zase vyrastá z kvetov, obsahuje semená alebo kôstky.

“Pod ovocím rozumieme plody drevín a jahodovníku. Pri zelenine je to o niečo širšie, záleží od časti, ktorú konzumujeme. Od listovej cez koreňovú, stonkovú až k plodovej,” vysvetľuje pre Český Rozhlas docent Josef Sus z Českej poľnohospodárskej univerzity v Prahe. “Pri plodovej zelenine sa často chybuje, pretože melóny obsahujúce cukor, rovnako ako ovocie a tak sa niekedy tak počítajú. Aj keď ide o zeleninu.”

Zeleninou sú teda samostatné časti jedno- alebo dvojročných rastlín. Pri ovocných druhoch je základom vytrvalosť a opakovaná produkcia plodov. Preto sú jahody ovocím. Nie kvôli ich sladkej chuti, ani kvôli tomu, že by rástli na stromoch, ale vďaka tomu, že jedna rastlina rodí viackrát, ako len jednu či dve sezóny.


Mohlo by vás zaujímať: Brusketa kontra brusčeta: Zistite, ako sa talianske pokrmy vyslovujú správne!


Slané ovocia

Čo zo slaných plodov teda považujeme po botanickej stránke za ovocie? Ide napríklad o kukuricu, papriku, hrach, baklažán, tekvicu či uhorku. “Je tu ešte aj skupina škrupinových druhov ovocia, z ktorej konzumujeme semená. Sú to napríklad orechy: vlašské, lieskové a tak ďalej,” vysvetľuje Sus.

Ovocie:

  • plody zo stromov
  • paradajky
  • uhorky
  • baklažán
  • kukurica
  • tekvica
  • uhorky
  • orechy
  • jahody

Zelenina:

  • šalát
  • brokolica
  • mrkva
  • petržlen
  • červená dyňa
  • zelená fazuľka

Ešte odlišne delíme strukoviny. Odborníci ich berú zväčša samostatne, no pokiaľ je fazuľka čerstvá  – zelená, označujeme ju za zeleninu. Suché plody však už ňou nie sú. Zaujímavosťou je, že ňou nie sú ani zemiaky. No ani ovocím, patria totiž medzi okopaniny.

Zdá sa, že ide o maličkosť, ktorá má svoju logiku, no na prvý pohľad môže pri takomto delení rozum stáť. Navyše, spory o tom, kam sa napríklad zaraďuje paradajka, prerástli až do súdnych sporov. Stalo sa tak v Spojených štátoch už v 19. storočí, ale tiež v roku 2005. Preto niektoré štáty USA hovoria o rajčinách ako o ovocí, iné ako o zelenine. V Európe to máme o niečo jednoduchšie. V roku 2011 potvrdil Európsky parlament, že ide o ovocie.


Vedeli ste o tom, že odborníci posudzujú ovocie a zeleninu inak? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: pexels.com, thinkstockphotos.com, Filip
Odporúčame