Slováci si jogurty obľúbili: Ktoré kupujeme najčastejšie a prečo?

jogurt

photl.com

Jogurty v súčasnosti nechýbajú v mnohých chladničkách – a niet sa čo čudovať. Nemajú vysoký kalorický obsah, dobre chutia a prospievajú aj nášmu zdraviu. Nedávny prieskum hovorí o tom, kto si jogurty kupuje najčastejšie a prečo. Sú pohnútky a chute väčšiny podobné tým vašim?

Na Slovensku si takmer každý deň jogurty dopraje 24 % mužov a až 40 % žien, pričom najvyššia frekvencia ich spotreby je u žien vo veku 26 až 40 rokov a v rodinách s deťmi. Najväčšej obľube sa tešia biele jogurty. A aké sú hlavné dôvody, pre ktoré sme si jogurty obľúbili?

„Sú zdravé a chutné“

Najviac – až 37 percent Slovákov, ktorí majú radi jogurty, odpovedalo takto a majú pravdu. Hoci jogurt neobsahuje až také množstvo vápnika ako mlieko, patrí medzi jeho pomerne bohaté zdroje a pre mnoho ľudí je ľahšie stráviteľný  ako mlieko. Obsahujú vitamíny skupiny B – najmä riboflavín a thiamín. Vďaka laktobaktériam jogurty prospievajú dobrému tráveniu ako aj zdravému hrubému črevu. Práve jogurty s obsahom živých kultúr sú pre vaše telo najzdravšie.


Mohlo by vás zaujať: Milujete jogurty? Takto si doma vyrobíte svoj vlastný!


,,Sú za prijateľnú cenu“

Hoci cena jogurtov, tak ako ostatných potravín, pomaly stúpa, ešte vždy pri nich nejde o extrémny luxus a mnoho ľudí si ich môže dovoliť na dennej báze. Koniec koncov – raňajky v podobe rožku s jogurtom a čajom vás nestojí ani euro. A ak chcete na jogurte ušetriť a zároveň si byť istý, z čoho sa skladá, môžete si skúsiť vyrobiť aj svoj vlastný podľa nášho receptu. Ďalšou možnosťou je v obchode kúpiť možno o niečo drahší jogurt s označením „bez prísad“.

,,Zasýtia, keď sme hladní“

Jogurt netreba variť, na jeho jedenie stačí lyžička a majú ho v každých potravinách – a najmä, zasýti. Práve to je dôvod, pre ktorý si ho dopraje 23 percent Slovákov. Zároveň je jednou z vhodných potravín počas diétovania – hoci túto vlastnosť nemožno pripísať úplne všetkým druhom. Opatrne najmä s tými, ktoré majú na spodku nádobky ovocnú, čokoládovú či inú pochúťku. Rozdiel medzi takýmto a bielym jogurtom môže byť až dvojnásobný. Ak chcete naozaj schudnúť, dajte prednosť obyčajnému bielemu jogurtu a ovocie si doň pridajte vy – aspoň budete vedieť, že pridaný cukor naozaj nehrozí.


Mohlo by vás zaujať: Vyberáme medzi jogurtami: Ktorý je pre vás ten najlepší?


,,Uspokoja chuť na sladké“

Pre 20 percent z nás je jogurt skôr maškrtou ako obyčajným jedlom. Jogurt je určite zdravším spôsobom maškrtenia ako cukríky či čokoládové tyčinky. Pozor však na oriešky alebo tyčinky s „jogurtovou“ polevou. Často ide vlastne o cukor, olej, sušené mlieko a jogurtový prášok. Táto poleva má oveľa vyšší počet kalórií ako podobné množstvo bieleho jogurtu a aj od zdravej potraviny má ďaleko.

Čo ste o jogurtoch možno nevedeli:

  • Prvé jogurty údajne jedli ľudia v strednej Ázii ešte počas neolitu – asi 6000 rokov pred narodením Krista
  • Slovo yoğurt je tureckého pôvodu
  • Armáda mongolského panovníka Džingischána vraj žila na jogurtoch
  • Priemyselnú výrobu jogurtov začal Isaac Carasso v roku 1919 v Barcelone – názov firmy odvodil od zdrobneniny mena svojho syna Daniela –Danone

Aké jogurty vám chutia najviac? Domáce alebo kupované? Slovenské alebo zahraničné? Podeľte sa o svoj názor s ostatnými čitateľmi v diskusii a získajte víkendový pobyt alebo inú z cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.

Zdroj: photl.com, photl.com, Viera

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close