Smrteľný postrach Slovákov: Ako sa ubrániť rakovine hrubého čreva?

Lekár

thinkstockphotos.com

Kolorektálny karcinóm patrí do skupiny onkologických ochorení, ktoré majú na Slovensku najviac obetí. A nielen to, v Európskej únii sme na nelichotivom prvom mieste v úmrtnosti na túto zákernú chorobu, pričom na Slovensku naň ochorie v priemere najviac mužov spomedzi všetkých krajín sveta! V tejto oblasti je preto nesmierne nutná dostatočná osveta a včasná prevencia. Ako teda chrániť seba a svojich blízkych?

Mesačne si vyžiada životy 140 Slovákov

Slovenskom otriasajú rozličné smrteľné prípady či katastrofy, kde vyhasne pár životov. No tá skutočná katastrofa sa deje potichu v nemocniciach, bez prítomnosti kamier či palcových titulkov periodík. Mesačne si vyžiada priemerne až 140 ľudských životov. O tejto tragédii však médiá až tak často neinformujú. Kolorektálny karcinóm, resp. rakovina hrubého čreva a konečníka je ochorenie, na ktoré na Slovensku ročne ochorie asi 3600 ľudí. Z toho tvoria zhruba 2/3 muži a 1/3 ženy, pričom mu podľahne okolo 40% z tých, ktorým je diagnostikované. Čo môže za tieto hrozivé čísla?


Mohlo by vás zaujímať: Účinná prevencia pred rakovinou hrubého čreva: Doprajte si tieto dary prírody


Otestujte sa!

Práve to je problém, v dôsledku ktorého je situácia okolo rakoviny hrubého čreva a konečníka taká alarmujúca. Slováci sú ľahostajní voči životzachraňujúcej prevencii či už vo forme vhodného životného štýlu, alebo pravidelného testovania sa. Pritom má každý Slovák po 40 roku života každé dva roky právo na jeden test na odhalenie skrytého krvácania v stolici, ktoré môže odhaliť chorobu v štádiu, kedy ešte síce nespôsobuje nijaké príznaky, no je ho možné úspešne vyliečiť. Tento test si robíte sami v pohodlí domova, takže sa netreba ničoho obávať. Možno si ho tiež zakúpiť v lekárni bez predpisu za cca 4 eurá. Ak by vám však aj tento test vyšiel pozitívne, neznamená to, že máte nutne rakovinu. Môže ísť napríklad o polypy, ale rozhodne by ste sa mali vybrať okamžite k doktorovi.

Kto je najviac ohrozený?

  • ľudia, ktorí majú rakovinu hrubého čreva a konečníka v rodine,
  • osoby nad 50 rokov, najmä muži,
  • obézni ľudia,
  • fajčiari,
  • ľudia trpiaci niektorými chorobami: cukrovkou (riziko zvýšené až o 40%), ženy s karcinómom prsníka, maternice a vaječníkov, ľudia s chronickými zápalovými chorobami hrubého čreva,
  • ľudia prijímajúci málo vlákniny a priveľa živočíšnych tukov, s nezdravým spôsobom života, bez aktívneho pohybu, so sedavým zamestnaním,
  • ľudia konzumujúci nadmerné množstvo alkoholu, najmä piva

Všetko pre zdravé telo a dušu nájdete na www.vysetrenie.sk


80% prípadov po 50-tke

Väčšina prípadov sa vyskytuje najmä po 50-tke. Avšak z roka na rok sa začína objavovať viac a viac prípadov aj u mladších ročníkov a pre lekárov dnes nie je už ničím výnimočným, keď ku nim príde aj 30 či 40 ročný pacient s pokročilým štádiom rakoviny hrubého čreva. Rakovina nemá hranice a nevyberá si ani v tomto prípade.  Jej zákernosť spočíva najmä v tom, že prebieha takmer úplne bez príznakov a vôbec nebolí, pričom ťažkosti sa začínajú objavovať až v pokročilých štádiách, kedy je už liečba náročná a takmer v polovici prípadov neúspešná. Práve preto je veľmi dôležité robiť si preventívne spomínaný test na okultné krvácanie v stolici.

Čo by ste radšej mali vyškrtnúť z jedálnička?

Žiadne jedlá nemusíte z jedálnička úplne vylučovať. Stravujte sa však s rozumom a snažte sa, aby zdravé jedlá prevažovali nad tými menej prospešnými. Pravidelne si dať praženicu zo 7 vajec na raňajky, steak na obed a na večeru klobásku vášmu črevu určite prospievať nebude. Ku vzniku rakoviny hrubého čreva môže prispieť:

  • prebytok mastných jedál, obsahujúcich najmä živočíšny tuk
  • častá konzumácia červeného mäsa či údenín
  • priveľa smažených a vyprážaných jedál, aj smažených zemiakov
  • prebytočný príjem cukrov
  • nadmerná konzumácia vajec či údených syrov

Mohlo by vás zaujímať: Strašiak menom rakovina hrubého čreva: Ako vzniká a aké má príznaky?


Naopak doprajte si:

  • dostatok vody
  • celozrnné produkty
  • potraviny bohaté na vlákninu: jablko, hruška, ovsené vločky, strukoviny, maliny, brokolicu, avokádo
  • ryby a ďalšie potraviny s omega 3-mastnými kyselinami
  • hydinové mäso
  • olivový olej
  • kvasené produkty
  • mliečne produkty, ideálne s obsahom probiotík
  • surovú zeleninu a ovocie, cesnak, cibuľu
  • potraviny bohaté na vitamín E, A, C, antioxidanty a kyselinu listovú

Máte v okolí niekoho s rakovinou hrubého čreva? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame