Statoční bojovníci proti rakovine: Naservírujte si tieto potraviny ešte dnes

jablká

photl.com

Rakovina je v súčasnosti strašiakom množstva ľudí. V niektorých prípadoch pri tejto chorobe zohráva veľkú úlohu dedičnosť, v ďalšej nevedomosť či ignorancia a inokedy jednoducho neznáme príčiny. Stovky, ba tisícky vedcov báda v oblasti liečby alebo prevencie – a viacerí z nich úspešne. Aj vďaka nim dnes vieme, ktoré potraviny sú proti rakovine vhodnou prevenciou.

Jablká sú skvelé – len ich nešúpte

Jablká treba jesť so šupkou

Jedným jablkom denne proti rakovine, hovoria vedci a zrejme vedia prečo. Jablká sú podľa mnohých štúdií skvelou prevenciou proti rakovine – najmä tej žalúdka, pečene a prsníkov. Podľa Amerického inštitútu pre výskum rakoviny vďaka fytochemikáliam chránia bunky pred poškodením a napomáhajú tak prevencii, ale dokonca dokážu aj zastaviť rast tumoru a napomáhajú smrti rakovinových buniek. Dôležité však je nielen množstvo, ale aj forma – jablká musia byť surové a jedené aj so šupkou.

Paradajky (nielen) pre prostatu

Paradajky sú bohaté na lykopén

Priaznivé účinky lykopénu – látky, ktorá ovociu a zelenine dodáva typické červené sfarbenie nie sú v boji proti zákernému ochoreniu až takou novinkou. Za jeho najvýznamnejší zdroj sa považujú práve paradajky, ktoré navyše obsahujú nemalé množstvo antioxidantov. Okrem boja s rakovinou prostaty sú paradajky osožné aj v prípade rakoviny pľúc, maternice a pŕs. V týchto prípadoch dokážu ovplyvniť zastavenie rastu rakovinových buniek. Dôležité je však paradajky nekonzumovať iba surové. Vedci prišli totiž na to, že lykopén sa dokáže lepšie vstrebať do tela v spracovaných paradajkách – od džúsu cez lečo až po omáčku či polievku.

Brokolica – zelený zázrak

Brokolica skvele detoxikuje

Brokolica je najbohatším zdrojom sulforafánu, ktorý pôsobí ako antioxidant a stimulátor prirodzených enzýmov. Tie majú na starosti detoxikáciu organizmu.Výskumy dokázali, že u osôb, ktoré konzumujú veľké množstvo hlúbovitej zeleniny, je znížené riziko výskytu rakoviny – najmä pŕs a prostaty. Okrem protirakovinových účinkov, táto látka znižuje krvný tlak i hladinu cholesterolu.

Zelený čaj má mnoho antioxidantov

Zelený čaj má množstvo antioxidantov

Tento nápoj je skvelým pre obsah antioxidantov – flavonidov a polyfenolov. Najmä katechíny, ktorých zelený čaj obsahuje niekoľko krát viac ako čierny, zaujali vedcov v súvislosti s ich antirakovinovými účinkami. Podľa laboratórnych skúšok dokáže zelený čaj spomaliť alebo dokonca zastaviť rast buniek rakoviny hrubého čreva, pečene, pŕs, ale aj prostaty.

Kurkuma je viac ako korenie

Kurkuma je súčasťou kari korenia Kurkuma sa využíva najmä ako korenie – súčasť kari korenia, podľa vedcov je však jej potenciál oveľa väčší. Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam môže byť považovaná za protirakovinotvornú potravinu. Podľa vedcov totiž má schopnosť potláčať prežtie a množenie sa rakovinových buniek, najmä v prípade močového mechúra, žalúdku a čriev. Niektorí vedci sú však presvedčení o pozitívnych vplyvoch kurkumy aj na rakovinu iných orgánov.

Hrsť vlašských orechov denne

Vlašské orechy bojujú proti rakovine prsníka

Hrsť vlašských orechov denne je podľa vedcov z Marshallovej univerzity skvelou prevenciou okrem iného aj proti rakovine prsníka. Tento druh orechov obsahuje množstvo látok, ktoré spomaľujú rakovinové bujnenie, ako sú omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty a fytosteroly. Medzi ďalšie priaznivé vlastnosti vlašských orechov patrí aj fakt, že znižujú zlý cholesterol.

Veríte, že potraviny môžu byť prevenciou proti rakovine? Podeľte sa o svoje názory v diskusii.

Zdroj: photl.com, Photl.com, kozzi.com, wikipedia.com, Viera
Odporúčame