Šťavnaté marhuľové dezerty: Neodoláte im ani vy!

Marhuľový koláč

thinkstockphotos.com

Marhule obsahujú veľký podiel prirodzeného betakaroténu, ktorý pomáha krajšie a rýchlejšie sa opáliť, pričom chráni pokožku pred škodlivými lúčmi. Marhule sú tiež prameňom mnohých cenných látok, napr. skupiny vitamínov B, C, vápnika, horčíka, draslíka, železa, kremíka, mangánu či medi, ale aj aminokyselín, fytosterolov a vlákniny. Marhule vďaka tomu prosievajú aj pleti, pevnosti pokožky, vášmu tráveniu, imunite, aj snahe schudnúť. Jadierko v ich kôstke je navyše zdrojom ospevovaného vitamínu B17, ktorý je považovaný za jedného z najúčinnejších protirakovinových bojovníkov súčasnosti. Bola by veru škoda, nedopriať si tak zdravé ovocie, ktorého sezóna práve vrcholí.

Marhuľový s posýpkou

Potrebujeme:

  • 200 g múky (môže byť aj špaldová)
  • ½ vanilkového cukru
  • 50 g trstinového cukru (môže byť aj biely)
  • ½ kg čerstvých marhúľ
  • 100 ml mlieka
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžičku perníkového korenia
  • 1 lyžičku prášku do pečiva

Posýpka:

  • 100 g krupice
  • 80 g masla
  • 50 g cukru

Postup: Múku zmiešame s kypriacim práškom a pridáme do nej perníkové korenie, mlieko, olej, vanilkový cukor a trstinový cukor. Cesto vylejeme na maslom vymastený menší plech na pečenie a na vrch naukladáme marhule, ktoré ešte posypeme trstinovým cukrom. Z múky, masla a cukru si urobíme posýpku, ktorú nanesieme rovnomerne na koláč. Dáme piecť pri teplote 180°C asi na 25 – 30 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Marhule nepodceňujte: Privedú vás k lepšej postave i mladšej pleti!


Kakaovo – marhuľová bleskovka

Potrebujeme:

  • 400 g marhúľ
  • 300 g múky
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžicu kakaa
  • 100 ml oleja
  • 100 ml mlieka

Postup: Múku zmiešame s práškom do pečiva, vanilkovým cukrom, kakaom, olejom, mliekom a cukrom. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Navrch naukladáme marhule a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 20 – 25 minút. Po upečení koláč vyberieme a posypeme vanilkovým cukrom.


Mohlo by vás zaujímať: Nebezpečné ovocie: Zabijak vašej diéty?


Svieži marhuľový rez

Potrebujeme:

  • 150 g práškového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 5 vajec
  • 2 lyžice oleja
  • 10 lyžíc vody
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 marhuľový kompót
  • 2 dcl pomarančového sirupu
  • 2 zlaté klasy

Postup: Žĺtka vymiešame s cukrom a pridáme ku nim vodu, olej a dobre premiešame. Následne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, ktorú dobre zamiešame. Potom pridáme sneh z bielkov, premiešame a vylejeme na plech vymastený maslom. Dáme piecť pri teplote 180°C asi na 15 minút. Cesto vyberieme, na vrch naukladáme marhule a dáme ešte zapiecť na 5 – 10 minút. Do hrnca nalejeme šťavu z marhuľového kompótu, pridáme sirup a dolejeme vodu, aby celá zmes mala spolu 1 liter. Nasypeme do nej zlaté klasy a zo zmesi uvaríme puding. Zalejeme ním koláč a dáme stuhnúť do chladničky.


Máte radi marhule? Aké chutné dobroty si z nich pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame