Napáchli vám drevené varešky od varenia? Použite jednoduchý postup a bude po probléme!

Zbavte drevené varechy zápachu rýchlo a jednoducho (Zdroj: Frepik/lifeforstock)

Po príprave aromatického jedla sa neraz stane, že varešky páchnu aj po umytí. Tento problém sa však dá veľmi jednoducho vyriešiť a postačia vám na to suroviny, ktoré máte doma. Okrem toho vám poradíme, ako udržať drevené varešky dlhšie ako nové.

Potrebujeme

  • citrón
  • sódu bikarbónu
  • vodu

Postup

Drevené varechy ľahko absorbujú silné pachy a chute, napríklad cesnak alebo oleje. Tie sa môžu preniesť aj na ďalšie jedlo, ktoré budete variť.

Na vyčistenie použite citrón alebo sódu bikarbónu (Zddroj: Freepik/nataliakopylcova)

Aby ste sa takéhoto zápachu zbavili, vydrhnite povrch varešky reznou stranou citróna.

Ďalšou možnosťou je použiť pastu zo sódy bikarbóny a vody. Dobre ju votrite do varešky a opláchnite.

Pastu zo sódy votrite do varešky (Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Vďaka týmto metódam spoľahlivo neutralizujete nechcenú arómu a vareška bude pripravená na ďalšie použitie.

Ako sa starať o drevené varešky?

  • Nedávajte ich do umývačky riadu. Drevené varešky by sa v nej mohli zničiť. Vždy ich umývajte ručne s horúcou vodou a prostriedkom na riad.
  • Po umytí ich najskôr utrite utierkou a pred odložením ich nechajte celkom vyschnúť.
  • Ak vyzerajú sucho a štiepia sa, pretrite ich minerálnym olejom alebo včelím voskom.
  • Výrazne sfarbené jedlo, napríklad paradajkový pretlak alebo bobuľové ovocie, môže varešku zafarbiť. To však pri jej ďalšom používaní neprekáža. Zafarbenie časom zbledne.
  • Škvrny, ktoré nezmizli môžete jemne pošúchať šmirglovým papierom. Potom dané miesto pretrite minerálnym olejom alebo včelím voskom.
  • Rovnako môžete postupovať aj vtedy, ak je povrch varešky drsný a ošúchaný.
  • Prasknuté varechy vyhoďte, pretože sa môžu v medzierkach zachytávať kúsky jedla.

 Sledujte náš Facebook

Zdroj: plnielanu.sk, thespruce.com
Odporúčame