Po príprave aromatického jedla sa neraz stane, že varešky páchnu aj po umytí. Tento problém sa však dá veľmi jednoducho vyriešiť a postačia vám na to suroviny, ktoré máte doma. Okrem toho vám poradíme, ako udržať drevené varešky dlhšie ako nové.
Potrebujeme
- citrón
- sódu bikarbónu
- vodu
Postup
Drevené varechy ľahko absorbujú silné pachy a chute, napríklad cesnak alebo oleje. Tie sa môžu preniesť aj na ďalšie jedlo, ktoré budete variť.
Aby ste sa takéhoto zápachu zbavili, vydrhnite povrch varešky reznou stranou citróna.
Ďalšou možnosťou je použiť pastu zo sódy bikarbóny a vody. Dobre ju votrite do varešky a opláchnite.
Vďaka týmto metódam spoľahlivo neutralizujete nechcenú arómu a vareška bude pripravená na ďalšie použitie.
Ako sa starať o drevené varešky?
- Nedávajte ich do umývačky riadu. Drevené varešky by sa v nej mohli zničiť. Vždy ich umývajte ručne s horúcou vodou a prostriedkom na riad.
- Po umytí ich najskôr utrite utierkou a pred odložením ich nechajte celkom vyschnúť.
- Ak vyzerajú sucho a štiepia sa, pretrite ich minerálnym olejom alebo včelím voskom.
- Výrazne sfarbené jedlo, napríklad paradajkový pretlak alebo bobuľové ovocie, môže varešku zafarbiť. To však pri jej ďalšom používaní neprekáža. Zafarbenie časom zbledne.
- Škvrny, ktoré nezmizli môžete jemne pošúchať šmirglovým papierom. Potom dané miesto pretrite minerálnym olejom alebo včelím voskom.
- Rovnako môžete postupovať aj vtedy, ak je povrch varešky drsný a ošúchaný.
- Prasknuté varechy vyhoďte, pretože sa môžu v medzierkach zachytávať kúsky jedla.
Zdieľať na