Dnes si povieme, ako si môžete vyrobiť domáci čistič s príjemnou citrusovou vôňou, na ktorý vám postačia šupky z pomarančov a ocot. Existujú štúdie, ktoré ukazujú, že destilovaný ocot je takmer rovnako účinný ako dezinfekčný prostriedok v porovnaní s chemickými alternatívami. Je to prírodná, lacná a oveľa viac voňavejšia alternatíva oproti čistiacim prostriedkom z obchodu.
Budete potrebovať:
- veľa pomarančových šupiek (dosť na to, aby naplnili nádobu až po okraj),
- biely destilovaný ocot,
- nádobu so vzduchotesným vekom,
- fľašu s rozprašovačom.
Ak vás znepokojuje vôňa octu, nebojte sa, jeho vôňa sa vyparí spolu s nežiaducimi pachmi. Pomarančové šupky to tiež dobre maskujú svojimi olejmi.
Postup:
Pripravte si svoje šupky od pomarančov.

Dajte ich všetky do nádoby a jemne ich postláčajte. Čím viac šupiek použijete, tým viac citrusových olejov sa môže dostať do octu, ktorý mu dodá farbu, sviežu vôňu, a čo je najdôležitejšie – prírodné rozpúšťadlo, ktoré vám pomôže zbaviť sa mastnoty a nečistôt.
Vezmite destilovaný ocot a nalejte ho do pohára tak, aby úplne zakryl všetky šupky. Potom ho prikryte vzduchotesným vekom. Biely ocot (kyselina octová) je rozpúšťadlo, ktoré rozpúšťa mastnotu a iné nečistoty. Pôsobí aj ako dezinfekčný prostriedok, zabíja baktérie a iné zlé patogény.

Nechajte svoje šupky a ocot pôsobiť pri izbovej teplote optimálne 1-2 týždne. Čím dlhšie, tým lepšie, pretože sa tým do octu uvoľní viac oleja z pomarančovej kôry.
Potom, čo necháte nádobu dostatočne dlho odstáť, odstráňte veko a preceďte tekutinu do rozprašovacej fľaše. Snažte sa ocot zriediť s vodou v pomere 50/50, inak skončíte s čistiacim prostriedkom, ktorý je príliš drsný.


To je všetko! Nastriekajte a používajte ako ktorýkoľvek iný čistič. Pamätajte, že tento čistič by ste nemali používať na nič z mramoru, pretože kyslosť octu zmatní povrch.
Zdieľať na
Zdieľaní