Nemáte záhradu, ale chcete si niečo vypestovať? Vyskúšajte nenáročné mikrobylinky!

Mikrobylinky si môžete vypestovať aj vy (Zdroj: Freepik/prostooleh)

Microgreens alebo mikrobylinky sú veľkým trendom a nevyhnutnou súčasťou našich jedálničkov. Nielenže skvele chutia, ale väčšina odrôd má tendenciu byť bohatá na draslík, železo, zinok, horčík a meď, sú tiež skvelým zdrojom prospešných rastlinných zlúčenín, ako sú antioxidanty. Vypestovať si ich môžete aj vy.

Potrebujeme:

  • zeminu
  • škrupiny zo štyroch vajec
  • senovku grécku (za hrsť)
  • 1PL chia semienok
  • 1/2 šálky celej pšenice
  • krabicu

Postup:

Celú pšenicu namočte cez noc do vody a ráno vodu sceďte. Po namočení pšenice vezmite vlhkú bavlnenú handričku s pórmi, ktorá by mala byť vlhká, ale nie premočená. Zaviažte uzol a odložte, raz za čas, tj s prestávkou 6 hodín skontrolujte, či je látka suchá, ak áno, pokropte ju vodou. Po 24 hodinách otvorte a skontrolujte, či pšenica klíči.

Po 48 hodinách by mala už pšenica ukazovať svoje drobné korienky. Senovka grécka nevyžaduje špeciálne obdobie namáčania alebo klíčenia. Namočte ju cez noc, počas noci sa zdvojnásobí absorbovaním vody. V tomto stave ju môžete rovno zasadiť.

klíčiace bylinky
(Zdroj: Freepik/anatoliifoto)

Pridajte zeminu do nádoby alebo kvetináča. Nastriekajte trochu vody a začnite vkladať chia semienka. Prilepia sa k povrchu, pretože budú vlhké. Rovnako zasaďte aj pšenicu a senovku grécku. Po pár týždňoch môžete zbierať úrodu.

mikrozelenina
(Zdroj: Freepik/prostooleh)

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close