Varené víno podľa známeho šéfkuchára: Pridáva niečo, čo bežne dávame do polievky!

varené víno podľa známeho šéfkuchára

Vlastnoručne pripravené varené víno chutí najlepšie (Zdroj: Freepik/freepic.diller)

K domácej pohode v predvianočnom čase určite patrí varené víno, ale skúste si ho tentokrát pripraviť podľa známeho šéfkuchára. Gordon Ramsey je populárny po celom svete a jeho recept obsahuje ingredienciu, ktorá je nám dobre známa, ale bežne ju do vína nepridávame. Chcete vedieť, ktorá to je? O nezameniteľnú chuť a vôňu sa podľa Ramseyho vo varenom víne postará bobkový list.

Na varené víno podľa známeho šéfkuchára budeme potrebovať

  • 750 ml kvalitné červené víno
  • 150 ml Ruby Port likérového červeného vína
  • 125 g trstinového cukru
  • 2 až 3 hviezdičky badiánu
  • ½ PL klinčekov
  • 3 bobkové listy
  • 2 škoricové tyčinky prelomené na polovicu
  • 1 kus zázvoru veľkosti palca, nahrubo nakrájaný
  • 1 pomaranč nakrájaný na plátky alebo kúsky
červené víno vo fľašiach
Ruby Port je víno portského typu s vôňou lesného ovocia (Zdroj: Pexels/Timur Saglambilek)

V hrnci jemne zohrejeme červené víno a likérové víno. Prisypeme cukor a necháme ho rozpustiť.

koreniny na varené víno
S koreninami môžeme experimentovať a pridať aj kardamóm alebo citrónovú trávu (Zdroj: Pexels/Zezen Mutaqin)

Pridáme všetky koreniny, čerstvý zázvor, pomaranč a zohrievame 5 minút, ale nevaríme.

šťavnaté plátky pomaranča
Pomaranč dodá vínu jemne exotickú chuť (Zdroj: Pixabay/Alexas_Fotos)

Servírujeme teplé (ideálna teplota je okolo 55 ºC) v termoizolačných pohároch. Prípadne, ak máme dostatok času, môžeme víno zohriať a nechať lúhovať so všetkými koreninami aspoň 2 hodiny. Potom precedíme, zohrejeme a servírujeme.

Prehľad top kúpeľov a wellness na Slovensku: Čítajte viac!

Zdroj: Plnielanu.sk, Gordonramsayrestaurants.com
Odporúčame