Objavte 6 chutí, ktoré dodajú káve nový šat: Voňavá vanilka či omamné kakao sú iba začiatok!

Šálka kávy so šľahačkou a pomarančom

Pripravte si šálku svojej obľúbenej rannej kávy trochu inak (Zdroj: GettyImages)

Káva. Slovo, ktoré v mnohých z nás evokuje príjemný pocit domácej pohody, ale aj životabudič, bez ktorého nevieme začať deň. Existuje množstvo rôznych kávových nápojov, a dokonca aj spôsobov ich prípravy. Máte chuť experimentovať a dopriať si zaujímavý chuťový pôžitok? Vyskúšajte nasledujúce ingrediencie, ktoré vašej šálke dodajú tú správnu iskru.

Voňavá vanilka

Aromatickú vanilku netreba nikomu zvlášť predstavovať. Vyslúžila si dobré meno a stala sa súčasťou mnohých dezertov a sladkých dobrôt. Teraz si predstavte jej sladkastú chuť v jemne horkej, čerstvo zaliatej káve. Stačí, ak do nej pridáte zopár kvapiek vanilkového extraktu alebo do zomletej kávy primiešate malé množstvo zrniečok z vanilkového struku. Takto vylepšená posilní váš duševný výkon, zlepší náladu a zaženie chuť na sladké.

Sladkastá škorica

Ak ste si dali záväzok, že prestanete piť kávu s bielym cukrom, potom by vás mohla zaujať práve škorica. Dokáže tento nápoj prirodzene osladiť, maximalizovať jej chuť a šikovne znížiť množstvo kalórií, ktoré by ste prijali v káve s cukrom. Škorica telo prehrieva, preto ak patríte k zimomravým, pripravte si ju napríklad pred skorou rannou cestou do práce. Okrem nezameniteľnej chuti netreba zabudnúť ani na prínos. Táto korenina má protizápalové a antibakteriálne účinky, znižuje hladinu cukru v krvi a podporuje pružnosť ciev.


Mohlo by vás zaujať: Poradí si s celulitídou aj vráskami: Vyskúšajte silu kávy na vlastnej koži


Vzácny kardamón

Kardamón sa bežne pridáva do kávy v arabských krajinách. Patrí medzi najvzácnejšie koreniny na svete a právom si vyslúžil prezývku energizér. Dokáže zrýchliť metabolizmus, rozprúdiť krv, podporiť trávenie aj prirodzenú detoxikáciu. Káva s kardamónom je jemne sladkastá s citrusovým nádychom. Táto chuť nemusí sadnúť každému, no ak radi skúšate nové veci, smelo do toho! Začnite iba so štipkou prášku. Ak sa vám táto príchuť zapáči, môžete si ju do zásoby pripraviť tak, že k zrnkám zo 4 kardamónových toboliek pridáte 100 g kávových zrniek a spolu ich zomeliete.

Kokosový cukor pripomína karamel

Že to bez cukru nepôjde? Zabudnite na návykové sladké biele zlo. Na výber máte z viacerých zdravších alternatív. Jednou z nich je kokosový cukor, ktorý sa vyrába z miazgy kvetov kokosových paliem bez procesu rafinácie. Jeho glykemický index je nízky (iba 35), vďaka čomu nespôsobuje prudké výkyvy krvného cukru. Obsahuje cenné antioxidanty, vitamíny skupiny B, horčík, železo, draslík aj zinok. Jeho chuť je tiež zaujímavá. Pripomína karamel a výborne sa hodí aj na pečenie.


Mohlo by vás zaujať: Lákavej vôni kávy je ťažké odolať: Viete však, ako na vás pôsobí kofeín?


Kyslastý citrón a pomaranč

Citrón do limonády alebo do čaju. To sú overené kombinácie, ktoré vždy fungujú. Čo sa stane, ak citrónovú šťavu pridáte do kávy? Citrón prekvapivo potlačí horkosť kávy, avšak ako kompenzáciu ju doplní práve kyslou. Ešte zaujímavejší výsledok získate, ak do kávy pridáte malé množstvo citrónovej kôry (chemicky neošetrenej), alebo pár kvapiek citrónového extraktu. Podobne môžete vyskúšať aj pomaranče. Tú pravú sviatočnú astmosféru vyčarujete, ak do kávy s pomarančovou kôrou pridáte aj koňak a šľahačku.

Intenzívna chuť čokolády a kakaa

Nasledujúci nápad si zamilujete! Na dno šálky dáte kocku kvalitnej tmavej čokolády. Zvoľte minimálne 72 % kakao. Do šálky nechajte pomaly tiecť horúcu kávu z kávovaru. Čokoládová príchuť vás dostane svojou intenzívnosťou a plnou chuťou. Ak nemáte vhodnú čokoládu doma po ruke, vyskúšajte pridať kakaový prášok. Kakau sa pripisuje vyššia antioxidačná aktivita než má zelený alebo čierny čaj. Obsahuje tiež cenné prírodné zlúčeniny, ktoré sú prospešné pre zdravie ciev, srdca aj mozgu.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame