Tri lahodné dezerty: Osladia vám život a zlepšia náladu

Čokoládová pena

thinkstockphotos.com

Dobrá sladkosť niekdy nie je zlá! Možno sa aj vy zamýšľate nad tým, ako prekvapiť svoju polovičku po náročnom dni alebo napríklad na sviatok všetkých zamilovaných, na Valentína. Máme pre vás hneď niekoľko tipov. Veď ako sa hovorí: láska prechádza cez žalúdok. Tieto dezerty však potešia nielen pri romantickej večeri vo dvojici, ale aj po nedeľnom obede či na rodinnej oslave.

Tiramisu pre dvoch

Jednoduchý a rýchly dezert bez pečenia a dlhého zoznamu ingrediencií.

Potrebujeme:

  • 1 šálku silnej kávy (espresso)
  • 2 polievkové  lyžice amareta alebo rumu
  • 10 – 12 ks podlhovastých piškót
  • 2 žĺtka
  • 170 g mascarpone
  • 2 polievkové lyžice vanilínového cukru
  • štipku soli
  • kakao na posypanie
  • horkú čokoláda na ozdobu

Postup: Najskôr si pripravíme kávu, do ktorej následne pridáme 2 PL amareta. Ak nemáte amareto, môžete ho nahradiť rumom. Kým sa káva chladí, rozbijeme vajíčka. Žĺtka vymiešame s vanilkovým cukrom a štipkou soli pre zvýraznenie chuti. Po chvíli miešania, keď nám vznikne krásna oranžová masa, primiešame mascarpone. Ak sa vám ťažko mieša, pridajte kvapku mlieka. Keď máme krém pripravený, môžeme začať namáčať piškóty, ktoré následne ukladáme na dno sklenenej misy či pohára. Prikryjeme vrstvou krému a znova ukladáme piškóty namočené v káve. Takto pokračujeme. Posledná vrstva by mala byť plnka. Ozdobíme preosiatym kakaom a nastrúhanou čokoládou.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Tiramisu na slovenský spôsob: Pochutia si na ňom všetci vo vašom okolí


Jemná čokoládová pena

Potrebujeme:

  • 100 g kvalitnej 70% horkej čokolády
  • 1 polievkovú lyžicu 82% masla
  • 1/2 polievkovej lyžice práškového cukru
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 1 čajovú lyžičku vanilínového extraktu
  • 2 vajcia
  • kakao na posypanie
  • brandy (nemusí byť)
  • jahody na ozdobenie

Postup: Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom. Pre výraznejšiu chuť pridáme štipku soli. Keď sa čokoláda rozpustí, necháme ju vychladnúť. Do smotany na šľahanie primiešame vanilínový extrakt a práškový cukor. Miešame až kým smotana zhustne, potom pridáme žĺtky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Vychladnutú čokoládu prilejeme do smotanovej zmesi, zamiešame. Následne  jemne primiešame sneh. Pred podávaním odložíme na 1 – 2 hodiny do chladničky. Ozdobíme jahodami, posypeme kakaom, prípadne pokvapkáme brandy.


Mohlo by vás zaujímať: Hriech, ktorý stojí za to: Mňam, megaútok na vaše chuťové poháriky


Malinové soufflé

Potrebujeme:

  • 170 g mrazených malín
  • 2 bielka
  • 30 g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice šťavy z citróna
  • kukuričný škrob
  • práškový cukor a čerstvé maliny na ozdobu

Postup: Predhrejme rúru na 180°C, dve soufflé misky vymažeme maslom a položíme na plech. Mrazené maliny povaríme cca 3 – 4 minúty na miernom ohni, potom rozmixujeme do hladka. Rozmixovanú zmes prepasírujeme, aby sme sa zbavili drobných semiačok. Malinové pyré vrátime do hrnca, pridáme šťavu z citróna a cukor. Miešame, až kým sa rozpustí cukor. Keď pyré začne vrieť pridáme kukuričný škrob zmiešaný s vodou a miešame asi minútu. Keď hustá hmota vychladne, pokračujeme vyšľahaním vaječných bielkov do tuhej peny. Ak chcete, môžete pridať cukor podľa chuti. Sneh opatrne zamiešame do malinového pyré a dáme piecť na 12 – 15 minút. Podávame posypané práškovým cukrom a čerstvými malinami. 


Aké chutné dezerty si so svojou polovičkou najčastejšie doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Simona
Odporúčame