Slávna tukožrútska polievka: Obľúbite si ju na tradičný spôsob alebo skúsite moderný?

Slávna tukožrútska polievka

Slávna tukožrútska polievka (Zdroj: GettyImages)

Vianočné hodovanie je za nami a pre viacerých sa na obzore objavila ďalšia méta. Ako sa zbaviť nadbytočných „darčekov“, vo forme tukových zásob, z ostatného kalorického obdobia. Existuje mnoho nových diét a redukčných programov. Prečo ale nevyskúšať klasiku, ktorá roky funguje? Pripravíte si tradičnú tukožrútsku polievku z kapusty, alebo jej novšiu verziu?

Súčasťou chudnutia pomocou tukožrútskej polievky je aj týždňová diéta. Celá „tukožrútska“ koncepcia spočíva v rýchlom zhodení kilogramov, vďaka nízkej energetickej hodnote a obmedzenému výberu prijatých potravín. Ak chcete do šiat alebo plaviek schudnúť rýchlo a jednoducho, máme pre vás pár receptov.

Kapusta je spojená so zdravím

Tukožrútska polievka pomáha nielen chudnúť, ale je tiež zdravá. Skladá sa totiž prevažne z kapusty, ktorá je ako už istotne viete, pre telo veľmi prospešná. Obsahuje vlákninu, vitamíny A, B, C aj  E a okrem toho minerály ako napríklad vápnik, železo, či draslík. Okrem toho je tiež zdrojom silných antioxidantov, ktoré sú pre ľudské telo veľmi cenné. Zabezpečujú preň ochranu pred zákernou rakovinou. Tento typ tukožrútskej diéty navyše sľubuje 2 – 5 kilový úbytok na váhe už za jeden týždeň.

Každá minca má dve strany

Tukožrútska polievka síce obsahuje zdravú kapustu, no aj tak nedokáže pokryť celú potrebu vitamínov a minerálov potrebných pre telo. Okrem toho neobsahuje ani bielkoviny, ktoré sú pre zdravú výživu tiež potrebné. Účinná je preto len krátkodobo a nie je vhodná na časté použitie. Okrem toho hrozí aj jo-jo efekt, takže ak si chcete po vysadení diéty udržať nižšiu hmotnosť, musíte zmeniť celkový príjem a zloženie potravy a začať opäť jesť postupne a s mierou.

Negatívnym dôsledkom konzumácie zvýšeného množstva kapusty môže byť aj zvýšená plynatosť či nafukovanie. Počas celej diéty je potrebné veľa piť, vhodné sú bylinkové čaje, minerálne vody alebo obyčajná voda.

Klasická kapustová tukožrútska polievka

Potrebujeme:

  • 1 hlávku kapusty
  • 4 väčšie cibule
  • 3 zelené papriky
  • 4 paradajky
  • 2 mrkvy
  • soľ
  • korenie
  • vegetu
  • kari korenie
  • petržlenovú vňať, alebo pažítku – podľa chuti

Postup: Kapustu aj ostatnú zeleninu nakrájame na malé kúsky. Zalejeme vodou a varíme, kým nebude zelenina mäkká. Dochuťte koreninami a jedzte počas celého dňa.


Mohlo by vás zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!


Tukožrútsky jedálniček:

  1. deň: jedzte len polievku a ovocie (okrem banánov)
  2. deň: jedzte len polievku a zeleninu, na večeru si doprajte 1 väčší pečený zemiak s maslom
  3. deň: polievka + ovocie a zelenina podľa výberu
  4. deň: polievka + banán s nízkotučným mliekom
  5. deň: polievka + 1 porcia kuraciny s paradajkami
  6. deň: polievka + 1 porcia hovädziny so zeleninou
  7. deň: polievka + hnedá ryža, zelenina a ovocná šťava bez cukru

Moderná verzia

Aj tukožrútska polievka sa dočkala modernizácie. Recept na jej vylepšenie pochádza od amerického odborníka na výživu – Johna Foreyta. Funguje tak, že na rozdiel od klasickej tukožrútskej polievky obsahuje vyvážené množstvo všetkých potrebných živín, vrátane bielkovín. Každý deň musíte zjesť dve – tri porcie polievky, avšak s odstupom štyroch hodín. Na raňajky si doprajte krajec celozrnného chleba s plátkom šunky a paradajkou posypanou čiernym korením. Obmieňajte so sladkou verziou – bielym jogurtom s ovocím.


Mohlo by vás zaujať: Dobroty z kvasenej kapusty: Pochuťte si a doplňte vitamíny aj v zime!


Nová tukožrútska polievka

Potrebujeme:

  • 500 gramov kuracích pŕs
  • 2 cibule
  • 200 g bielej fazule
  • 2 mrkvy
  • 2 zelery
  • 2 paradajky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 feferónku
  • soľ
  • vegetu
  • korenie
  • oregano
  • strúhaný syr

Postup: Na olivovom oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľu. Pridáme pokrájané mäso a opražíme. Pridáme aj prelisovaný cesnak, nakrájanú zeleninu, fazuľu a nadrobno nakrájanú feferónku, ale aj koreniny a bylinky. Nakoniec tesne pred dovarením pridáme do polievky aj nadrobno nakrájané paradajky bez šupky. Ku každej porcii na tanieri môžeme pridať trochu postrúhaného syru.

Zdroj: profimedia.sk, profimedia, Nela
Odporúčame