Vrásky ako predzvesť vážneho ochorenia: Skontrolujte si ich počet aj hĺbku!

žena pred zrkadlom

Vrásky môžu prezrádzať viac než len vek (zdroj: Gettyimages)

Vrásky na čele sú prirodzenou známkou starnutia, vedeli ste však, že ak sú hlbšie a početnejšie než by zodpovedalo veku, môžu svedčiť o zdravotnom riziku? Môžu byť dokonca signálom vzniku kardiovaskulárnych chorôb.

Vrásky nie sú len symbolom starnutia

Vrásky sú ukazovateľom rizikových faktorov, ako je vysoká hladina cholesterolu v krvi alebo vysoký krvný tlak. Ide o ľahko rozpoznateľný signál, ktorý nevyžaduje náklady, pretože nie sú potrebné lekárske testy. Tento signál môže byť podnetom k snahe vyhnúť sa ďalším faktorom, akými je obezita či fajčenie, ktoré podporujú zhoršenie zdravotného stavu.

Na univerzite v Toulouse sa uskutočnila štúdia, ktorej sa zúčastnilo 3 200 zdravých dospelých osôb vo veku tridsaťdva, štyridsaťdva, päťdesiatdva a šesťdesiatdva rokov. Boli im pridelené body, a to podľa toho, aké mali hlboké a početné vrásky na čele. Žiadny bod znamenal absenciu vrások, tri body značili početné hlboké vrásky. Účastníci štúdie boli sledovaní 20 rokov, počas ktorých 233 osôb z rôznych príčin zomrelo.

Hrozia problémy s cievami

Z 233 mŕtvych malo 15,2 percenta v hodnotení vrások dva body, 6,6 percenta malo jeden bod a 2,1 percenta nemalo žiadne vrásky. Tie osoby, ktoré mali najvyššie hodnotenie z hľadiska vrások, mali takmer desaťkrát vyššie riziko smrti než tie, ktoré mali hodnotenie nula.

Vedci, ktorí zatiaľ nepoznajú dôvod vzťahu medzi oboma javmi prišli s teóriou, že to pravdepodobne súvisí s aterosklerózou, teda kôrnatením ciev a zhoršeným prietokom krvi. Na aterosklerózu a na vrásky majú zrejme vplyv zmeny v prítomnosti kolagénu a oxidačný stres. Žilky na čele sú také malé, že môžu byť citlivejšie na hromadenie povlaku, a vrásky tak môžu byť jedným z prvých znakov ich starnutia.

Mlieko môže byť rizikové

Až doteraz bola konzumácia syrov dávaná do súvislosti so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych chorôb, a to kvôli prítomnosti nasýtených mastných kyselín v týchto potravinách. Kardiológovia zvyčajne odporúčali obmedziť konzumáciu mlieka, syrov a jogurtov. Avšak vo výskume vedenom Maciejom Banachom z Lodžskej univerzity v Poľsku, v ktorom bola analyzovaná séria štúdií publikovaných v posledných rokoch, ktoré pracovali spolu so 636 000 osobami sa ukázalo, že tieto odporúčania zrejme nie sú s výnimkou mlieka užitočné.

Konzumácia mlieka (nebolo špecifikované, v akom množstve) je zrejme spojená so zvýšeným rizikom úmrtia na kardiovaskulárne choroby, zatiaľ čo konzumácia fermentovaných výrobkov, akou je jogurt, súvisí s nižším rizikom. Autor štúdie navrhuje zmeniť odporúčania pre pacientov s kardiovaskulárnym rizikom pokiaľ ide o syr a jogurt. Odporúčať tým, ktorí odmietajú piť menej mlieka, aspoň to, aby si vyberali produkt bez tuku, alebo s nízkym obsahom tuku.

Pozor na zradné diéty

Maciej Banach tiež upozorňuje, že diéty s nízkym obsahom sacharidov nie sú zdravé a je potrebné sa im vyhýbať. „Ľudia, ktorí jedia málo sacharidov, sa vystavujú väčšiemu nebezpečenstvu predčasného úmrtia na kardiovaskulárne choroby, mŕtvicu a rakovinu.“ Na základe analýzy údajov o 24 000 ľuďoch Banach ukázal, že tomu, kto konzumuje málo sacharidov, hrozí o 32 percent vyššie riziko úmrtia než tým, ktorí ich zaradili do svojho jedálnička.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: ČTK
Odporúčame