Vrásky ako predzvesť vážneho ochorenia: Skontrolujte si ich počet aj hĺbku!

žena pred zrkadlom

Vrásky môžu prezrádzať viac než len vek (zdroj: Gettyimages)

Vrásky na čele sú prirodzenou známkou starnutia, vedeli ste však, že ak sú hlbšie a početnejšie než by zodpovedalo veku, môžu svedčiť o zdravotnom riziku? Môžu byť dokonca signálom vzniku kardiovaskulárnych chorôb.

Vrásky nie sú len symbolom starnutia

Vrásky sú ukazovateľom rizikových faktorov, ako je vysoká hladina cholesterolu v krvi alebo vysoký krvný tlak. Ide o ľahko rozpoznateľný signál, ktorý nevyžaduje náklady, pretože nie sú potrebné lekárske testy. Tento signál môže byť podnetom k snahe vyhnúť sa ďalším faktorom, akými je obezita či fajčenie, ktoré podporujú zhoršenie zdravotného stavu.

Na univerzite v Toulouse sa uskutočnila štúdia, ktorej sa zúčastnilo 3 200 zdravých dospelých osôb vo veku tridsaťdva, štyridsaťdva, päťdesiatdva a šesťdesiatdva rokov. Boli im pridelené body, a to podľa toho, aké mali hlboké a početné vrásky na čele. Žiadny bod znamenal absenciu vrások, tri body značili početné hlboké vrásky. Účastníci štúdie boli sledovaní 20 rokov, počas ktorých 233 osôb z rôznych príčin zomrelo.

Hrozia problémy s cievami

Z 233 mŕtvych malo 15,2 percenta v hodnotení vrások dva body, 6,6 percenta malo jeden bod a 2,1 percenta nemalo žiadne vrásky. Tie osoby, ktoré mali najvyššie hodnotenie z hľadiska vrások, mali takmer desaťkrát vyššie riziko smrti než tie, ktoré mali hodnotenie nula.

Vedci, ktorí zatiaľ nepoznajú dôvod vzťahu medzi oboma javmi prišli s teóriou, že to pravdepodobne súvisí s aterosklerózou, teda kôrnatením ciev a zhoršeným prietokom krvi. Na aterosklerózu a na vrásky majú zrejme vplyv zmeny v prítomnosti kolagénu a oxidačný stres. Žilky na čele sú také malé, že môžu byť citlivejšie na hromadenie povlaku, a vrásky tak môžu byť jedným z prvých znakov ich starnutia.

Mlieko môže byť rizikové

Až doteraz bola konzumácia syrov dávaná do súvislosti so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych chorôb, a to kvôli prítomnosti nasýtených mastných kyselín v týchto potravinách. Kardiológovia zvyčajne odporúčali obmedziť konzumáciu mlieka, syrov a jogurtov. Avšak vo výskume vedenom Maciejom Banachom z Lodžskej univerzity v Poľsku, v ktorom bola analyzovaná séria štúdií publikovaných v posledných rokoch, ktoré pracovali spolu so 636 000 osobami sa ukázalo, že tieto odporúčania zrejme nie sú s výnimkou mlieka užitočné.

Konzumácia mlieka (nebolo špecifikované, v akom množstve) je zrejme spojená so zvýšeným rizikom úmrtia na kardiovaskulárne choroby, zatiaľ čo konzumácia fermentovaných výrobkov, akou je jogurt, súvisí s nižším rizikom. Autor štúdie navrhuje zmeniť odporúčania pre pacientov s kardiovaskulárnym rizikom pokiaľ ide o syr a jogurt. Odporúčať tým, ktorí odmietajú piť menej mlieka, aspoň to, aby si vyberali produkt bez tuku, alebo s nízkym obsahom tuku.

Pozor na zradné diéty

Maciej Banach tiež upozorňuje, že diéty s nízkym obsahom sacharidov nie sú zdravé a je potrebné sa im vyhýbať. „Ľudia, ktorí jedia málo sacharidov, sa vystavujú väčšiemu nebezpečenstvu predčasného úmrtia na kardiovaskulárne choroby, mŕtvicu a rakovinu.“ Na základe analýzy údajov o 24 000 ľuďoch Banach ukázal, že tomu, kto konzumuje málo sacharidov, hrozí o 32 percent vyššie riziko úmrtia než tým, ktorí ich zaradili do svojho jedálnička.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: ČTK

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close