Zdravé a vynikajúce zároveň: Tieto sladké dobroty by ste mali ochutnať

Puding

thinkstockphotos.com

Rozhodli ste sa stravovať o čosi zdravšie, avšak nedokážete sa vzdať koláčov? Máme pre vás spôsob ako si ich dopriať, no pripravovať ich o čosi zdravšie. A možno vám zachutia oveľa viac ako tie, na ktoré ste doteraz boli zvyknutí, kto vie…

Ryžový puding

Potrebujeme:

  • 1,5 šálky arborio ryže
  • 1/3 šálky kokosového cukru
  • 6 šálok mlieka
  • 1 vanilkový lusk
  • štipku soli
  • ovocie na ozdobenie

Postup: Ryžu poriadne premyjeme a potom ju nasypeme do hlbokej panvice. Pridáme cukor, vanilku, soľ a 1 šálku rastlinného mlieka. Toto všetko varíme na miernom ohni a premiešavame pokiaľ sa mlieko neabsorbuje (cca 5 minút). Pridávame ďalších 5 šálok mlieka, postupne po 1/2 šálkach. Predtým, ako pridáme ďalšie mlieko, predošlé už musí byť vstrebané. Asi po 25 minútach bude puding krémový a hustý. Vtedy ho dajte preč z ohňa, nechajte vychladnúť, odstráňte vanilkový lusk. Môžete ho navrchu ešte ozdobiť škoricou alebo ovocím a podávajte.


Mohlo by vás zaujímať: Zostali vám uvarené zemiaky? Vyčarujte z nich celkom nové jedlo!


Višnová pochúťka

Potrebujeme:

Cesto:

  • 4 PL ovsených vločiek
  • 4 PL medu
  • 4 PL kokosu
  • 70 g masla
  • 2 žĺtka
  • 2 bielka-sneh

Plnka

  • 250 g jemného tvarohu
  • 1 celé vajce
  • 3 PL medu
  • višne na ozdobenie

Postup: Zmiešame ovsené vločky s kokosom, pridáme maslo, med a vajíčka. Ak bude zmes príliš sypká, môžeme pridať trocha vody. Vyšľaháme dve bielka a opatrne primiešame k vločkovej zmesi. Zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potom vymiešame tvaroh, vajce a med a vylejeme na surové cesto. Na vrch poukladáme umyté a odkôstkované višne. Môžeme posypať trochou trstinového cukru. Pečieme asi 25-30 minút pri teplote 170°C.


Mohlo by vás zaujímať: Skvelé slané pochúťky: Hodia sa na grilovačky aj rodinnú oslavu


Zdravý kakaový koláč s kyslým mliekom

Potrebujeme:

  • 2 hrnčeky ovsenej múky (pomletých ovsených vločiek)
  • 1,5 hrnčeka kyslého mlieka
  • 3/4 hrnčeka kakaa
  • 5-6 PL medu
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • kus horkej čokolády alebo nakrájané vlašské orechy (nemusí byť)

Postup: Všetky suroviny spolu poriadne rozmiešame. Do cesta môžeme pridať aj kúsok nastrúhanej horkej čokolády alebo nakrájaných vlašských orechov. Cesto vylejeme na vopred vymastený plech a koláč pečieme 40-45 minút pri 180 stupňoch Celzia.


Mohlo by vás zaujímať: Hriech, ktorý stojí za to: Mňam, megaútok na vaše chuťové poháriky


Orechovo-tvarohová pochúťka

Potrebujeme:

Cesto:

  • 8 vajec
  • 5 PL trstinového cukru
  • 1 PL medu
  • 220 g mletých orechov

Tvarohová náplň

  • 500 g jemného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL medu
  • 3 ks žĺtka
  • 50 g 80% čokolády

Postup:

Cesto: Bielka a žĺtka vyšľahajme zvlášť, do každého pridáme polovicu cukru a medu. Potom spojíme všetko dohromady a pridáme ďalšie ingrediencie. Na záver pridáme k vyšľahaným vajíčkam mleté orechy, zľahka premiešame a rozotrieme na plech, ktorý je vopred vymastený. Pečieme pri teplote 180°C asi 20 minút.

Náplň: Šľahačkovú smotanu uvaríme so žĺtkami vo vodnom kúpeli za stáleho miešania. Keď nám vznikne redšia kaša, zmes necháme vychladnúť. Mascarpone vymiešame s tvarohom a medom na hladký krém. Nakoniec primiešame vychladenú šľahačku so žĺtkami. Hotový krém rozotrieme na korpus. Navrch môžeme dať nastrúhanú čokoládu s vysokým percentom kakaa a necháme aspoň hodinu stuhnúť v chladničke.


Aké chutné dobroty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Diana

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close