Zemiaky a vaše zdravie: Môžu pre vás spraviť naozaj dosť

Zemiaky

thinkstockphotos.com

Hľuzy zemiakov priniesli v 16. storočí španielsky kolonizátori z Južnej Ameriky. Táto nová, ľahko dopestovateľná surovina sa rýchlo rozšírila po celej Európe. Dnes sú zemiaky obľúbenou zeleninou takmer v každej kuchyni. Ale vyskúšali ste už aké účinky majú v prírodnej lekárničke?

Pri prvom stretnutí so zemiakmi im Európania nedôverovali. Zelené časti a nedozreté zemiaky sú jedovaté,. Napriek počiatočnému strachu z jedovatých zelených častí a naklíčených zemiakov sa postupne udomácnili v kuchyniach celého sveta. Dnes sú zemiaky podceňované pre obsah  škrobu. Niektorí sa ich pokúšajú úplne vynechať z jedálnička. Zabúdajú, že hľuzy sú plné vitamínov a minerálov, ktoré sú pre ľudský organizmus veľmi dôležité.

Ako telu prospievajú?

Zdravá štruktúra kostí a ich pevnosť závisí práve od príjmov železa, fosforu, vápnika, horčíka a zinku. Hladina draslíka, sodíka a horčíka pomáha udržiavať krvný tlak v norme a zamedzuje tak srdcovo-cievnym ochoreniam. Pre cievy je dôležitý aj vitamín B6, ktorý zabraňuje hromadeniu homocysteínu. Toto spôsobuje poškodenie ciev a srdcové ťažkosti.

Dôležitou živinou ukrytou v šupke je vitamín C. Tento antioxidant zabraňuje poškodeniu buniek a pomáha pri tvorbe kolagénu, ktorý vyhladzuje vrásky a zlepšuje štruktúru pokožky..


Mohlo by vás zaujať: Zemiaky, ryža či cestoviny: Ktoré prílohy jesť najčastejšie a ktoré čo najmenej?


Zemiaky zasýtia a dodajú energiu

Pre vysoký obsah sacharidov sú zemiaky energeticky bohaté. Pri diéte je možné konzumovať zemiaky ideálne v kombinácii so zeleninou a rybami. Vláknina, ktorú spolu s nimi telu dodáte, pozitívne vplýva na trávenie.

Nutričné hodnoty v 100 g:

Kalórie : 76 kcal

Tuky : 0,1 g

Sacharidy : 18 g

Bielkoviny : 1,7 g

Vitamíny a minerálne látky :

Vitamín A : 2 IU

Vitamín B6 : 0,3 mg

Vitamín C : 19,7 mg

Železo : 0,8 mg

Vápnik : 12 mg

Horčík: 23 mg

Sodík : 6 mg

Draslík : 421 mg


Mohlo by vás zaujať: Trápi vás prekyslenie organizmu? Doprajte si túto zeleninu a ovocie


Cholín pomáha bojovať so zápalom

Surový zemiak obsahuje antacid, ktorý pomáha zmierniť žalúdočné infekcie a zásaditá šťava zo surových zemiakov neutralizuje prekyslené žalúdočné šťavy. Medzi významné živiny, ktoré sa ukrývajú pod zemiakovou šupkou sa zaraďuje aj cholín. Tento je súčasťou chemickej zlúčeniny- acetylcholínu, ktorá zabezpečuje správnu činnosť nervového systému a svalov. Zvýšením príjmu potravín obsahujúcich túto látku podporíte pamäť, schopnosť sústrediť sa a odstránite pocit podráždenia, náladovosti či stresu. 

Zemiaky v našej lekárničke

  • Protizápalové účinky zemiakov poznali už naši predkovia. Používali ich na ošetrenie rán a zápalových ochorení pokožky.  Postrúhané zemiaky sa priložia na postihnuté miesto a nechajú sa aspoň desať minút pôsobiť. Surový zemiak sa prikladá aj na zapálené oči, zuby s paradentózou alebo sa prikladá na hemoroidy.
  • Surová zemiaková šťava pomôže pri prekyslení žalúdka. Stačí nastrúhať zemiaky a vytlačiť z nich šťavu.1 šálka zemiakovej šťavy denne pomôže upokojiť tráviaci systém a dodá telu prospešné látky, ktoré mu zvýšiť celkovú imunitu a obranyschopnosť organizmu.
  • Upokojujúci zemiakový obklad na popálenú pokožku. Jeden postrúhaný zemiak si zmiešame s olivovým olejom a necháme chvíľu postáť. Zmes nanášame na popáleniny, popraskanú pokožku alebo pokožku spálenú od slnka. Zemiakový obklad si vždy pripravíme čerstvý.
  • Zemiakový odvar na krvný tlak. Zemiakové šupky sú bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a zdraviu prospešných látok. Preto by sme ich nemali vyhadzovať ale zúžitkovať ich až do poslednej. Stačí si v pol litri vody uvariť čisté šupky zo 4 zemiakov a výsledný nápoj vám pomôže znížiť hladinu krvného tlaku.
  • Čaj so zemiakových šupiek zmierňuje žlčníkové ťažkosti a prospieva správnemu fungovaniu pečene, ktorá sa vďaka nemu zbaví toxínov.
  • Nevylievajte ani vodu z uvarených zemiakov. Zmiešajte ju s čerstvou zemiakovou šťavou a takto pripravený odvar prinesie úľavu, ak ho nanesiete na miesta postihnuté reumou alebo dnou.

Na čo všetko využívate zemiaky vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Anka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close