Zemiaky ako príloha aj samostatne: Tieto pochúťky vás dostanú!

gratinovane

wizardrecipes.com

Zemiaky patria na Slovensku k naozaj obľúbeným potravinám. Či už varené, pečené, v celku alebo ako kaša jednoznačne kraľujú zoznamu príloh. Máte chuť vyskúšať niečo nové? Ponúkame vám dve variácie na zemiakové prílohy, ktoré vás určite nesklamú. Ich príprava je jednoduchá, treba s ňou však začať približne hodinu a pol pred plánovaným jedením, pretože sa dlho pečú v rúre.

Gratinované zemiaky

Suroviny:

  • 1 kg zemiakov
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 15 dg nastrúhaného eidamu alebo iného tvrdého syru
  • 250 smotany na varenie (radšej viac ako menej)
  • soľ
  • biele korenie
  • olej alebo maslo na vymastenie misy

Postup: Zemiaky ošúpte a postrúhajte na približne 1-2 milimetrové plátky. (Môžete použiť strúhadlo na uhorky.) Zapekaciu misu vymastite olejom a roztlačeným cesnakom a začnite na ňu ukladať plátky zemiakov. Netreba sa s tým veľmi hrať, jednoducho ich dávajte, kým zakryjete dno. Potom zemiaky posoľte, jemne okoreňte, prípadňe zľahka posypte cesnakom (podľa chuti) a posypte syrom. Opäť naukladajte zemiaky a opakujte vrstvenie. Keď uložíte poslednú vrstvu zemiakov, prelejte zemiaky smotanou a za záver môžete ale nemusíte dodať syr. Prikryte alobalom a vložte do rúry rozohriatej približne na 180 stupňov. Zapekajte 45 minút. Potom dajte preč alobal a do zemiakov pichnite. Ak sú ešte tvrdkavé, vráťte na ne alobal a pokračujte zo 10-15 minút v pečení a opäť vyskúšajte. Ak sú mäkké, alobal už na ne nedávajte, len ich dajte do rúry dopiecť, aby zhora chytili peknú farbu.

Náš tip: Táto príloha vám určite poslúži aj ako samostatné jedlo – napríklad ako variácia francúzskych zemiakov. Stačí k nemu naservírovať čerstvý zeleninový šalát a určite si pochutnáte.


Tiež by vás mohlo zaujať: Zemiakové inšpirácie: Uvarte si tradičné pochúťky trochu inak


Cesnakový pečený zemiak

Suroviny:

  • 4 veľké zemiaky
  • 2 lyžice masla
  • trochu oleja
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • bylinky (pažítka, petržlen…)

Zemiaky poriadne vydrhnite kefkou, ale nešúpte ich. Poprepichujte ich vidličkou, veľmi jemne potrite olejom a dajte piecť na priamo na rošt do rúry približne na 180 stupňov. Zemiaky sa pečú pomerne dlho. Za ten čas si môžete spraviť bylinkové maslo zmiešaním masla, roztlačeného cesnaku a pažítky či iných byliniek podľa chuti. Po hodine skúste do jedného zemiaku pichnúť vidličkou a uvidíte, ako sa vám bude zdať. Vnútri by mali byť úplne mäkké. Ak sa vám zdá, že sú hotové, opatrne ich vyberte. Potom každý zemiak na vrchu pozdĺžne narežte (ale nie veľmi hlboko). Cieľom je, aby sa sa zemiak otvoril, keď k sebe trochu pritlačíme oba jeho konce. Do vnútra pridajte cesnakové maslo a servírujte. Vhodným doplnkom je napríklad aj kyslá smotana.

Náš tip: Ak chcete z pečeného zemiaka či dvoch urobiť hlavný chod, pridajte čosi navyše. Po narezaní a otvorení naň položte napríklad plátok syra (eidam, niva, hermelín…) opečený plátok slaninky, klobásku či iné dobroty podľa chuti a dajte ešte na päť minút zapiecť. Dobrú chuť!

Zdroj: wizardrecipes.com, wizardrecipes.com, Dora

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close