Slovensko sa môže pýšiť bohatými náleziskami rozmanitých húb. Sú ukryté v lesných porastoch pod listnatými stromami alebo na ich dreve, tiež pod ihličnatými drevinami alebo len tak na lúkach a pastvinách. Rastú od jari do jesene, niektoré druhy aj v zime. Milovníci hubárčenia veľmi dobre vedia, kde ich hľadať. Svoje náleziská však väčšinou neprezrádzajú.
Ak ste sa práve vrátili s plným košíkom húb – či už vlastnoručne nazbieraných alebo kúpených na trhovisku, vyskúšajte jednoduché a rýchle recepty.
Smrčková polievka
Potrebujeme:
- 0,25 kg smrčkov
- 1 cibuľa
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 žĺtky
- 1 l mäsového vývaru
- 1 lyžicu oleja
- 2 lyžice masla
- 0,5 dl smotany
- 0,5 dl bieleho vína
- soľ, muškátový oriešok a citrónovú šťavu
Postup: Na jemno nakrájanú cibuľu speníme na oleji. Pridáme povarené smrčky bez vývaru a posypeme hladkou múkou. Krátko restujeme a zalejeme vychladnutým vývarom. Zmes rozšľaháme a varíme približne 30 minút. Prilejeme víno a citrónovú šťavu a prevaríme. Nakoniec vmiešame smotanu a rozotrené varené žĺtky. Podľa chuti dosolíme a okoreníme.
Mohlo by vás zaujímať: Milujete hríby? Vyskúšajte niektorý z týchto troch receptov!
Májovkový šalát
Potrebujeme:
- 0,5 kg čírovnice májovej
- 0,2 l smotany
- 2 žĺtky
- 0,15 kg strúhaného ementálskeho syra
- petržlen
- mrkvu
- uhorky
- olej
- horčicu
- čierne korenie, soľ
Postup: Na oleji podusíme spolu pokrájané očistené huby, čierne korenie a soľ. Zmes necháme vychladnúť. Pridáme syr, smotanu, pokrájané uhorky a mrkvu, žĺtky a horčicu. Dôkladne premiešame. Potom posypeme petržlenovou vňaťou.
Mohlo by vás zaujímať: Cestovinové recepty: Podľa vašej chuti – s tuniakom, brokolicou či hríbami!
Kuriatka na viedenský spôsob
Potrebujeme:
- 0,6 kg kuriatok
- 100 g masla
- 2 frankfurtské párky
- 4 vajcia
- 4 rajčiny
- 2 kyslé uhorky
- 1 cibuľu
- čierne korenie, soľ
Postup: Párky nakrájané na kolieska orestujeme na polovici masla. Potom pridáme ošúpané a nakrájané rajčiny a necháme spolu podusiť. Na druhej polovici masla opražíme nakrájanú cibuľu. Pridáme pokrájané kuriatka, soľ a korenie. Dusíme do mäkka, treba počítať s dlhším časom, keďže kuriatka nemäknú tak rýchlo ako iné druhy húb. Opečené párky položíme na kuriatka. Pridáme volské oká a uhorku. Dozdobíme pokrájanou petržlenovou vňaťou.
Máte radi hríby? Ktoré ďalšie chutné recepty z nich si pripravujete? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.
Zdieľať na