10 TOP kníh o varení: Tradičná kuchyňa, nové chute, kváskovanie aj recepty celebrít

Čítanie receptu z kuchárky

Z výnimočných kuchárskych kníh načerpáte množstvo inšpirácie (Zdroj: GettyImages)

Posuňte svoje kulinárske schopnosti zase o kúsok vyššie. Predstavujeme top 10 kníh o varení, ktoré nebudú zapadať na poličke prachom. Dozviete sa v nich všetko potrebné a určite aj čosi naviac.

Kváskovanie: Recepty z kvásku

Niet nad zdravý chlieb a pečivo! Mimoriadne obľúbená kniha prináša komplexné informácie o kváskovaní. Naučíte sa, ako kvások vyrobiť, aj všetky zaujímavé tipy a triky, ktoré vás dovedú k úspešnému výsledku. V tejto kuchárskej knihe nájdete 65 dopodrobna napísaných receptov z kvásku, ktoré fungujú a aj vďaka nim budete chcieť piecť každý deň.

Tajomstvo mojej kuchyne 6

V poradí už šieste pokračovanie sumarizuje overené recepty, ktoré ste mohli vidieť aj na televíznej obrazovke v rovnomennej relácii s Kamilou Magálovou. V spolupráci s michelinským šéfkuchárom Pavlom Pospíšilom vznikla kniha, v ktorej si každý nájde to svoje najobľúbenejšie. Ak už vlastníte predchádzajúce diely, isto si nenechajte ujsť ani túto časť.

Gizka radí: Varte doma

Pozitívne hodnotenia sprevádzajú aj knihu od Gizky Oňovej, ktorá je pekne a prehľadne spracovaná. Prináša jedlá, na aké ste zvyknutí od svojej mamy či svokry. Nájdete tu zaujímavé domáce recepty, ktoré zasýtia celú rodinu a vykúzlia tú správnu atmosféru nedeľného obeda.

Takmer zabudnuté recepty

Skoro v každej rodine je jedna kniha alebo hrubý zošit, v ktorom sa ukrývajú staré rodinné recepty. Ak vám predsa len takéto dedičstvo chýba, potom kúpu knihy Takmer zabudnuté recepty určite neoľutujete. Ukrýva zbierku 70 tradičných receptov na sladké a slané koláče, zákusky, pečivá, zákusky, sirupy aj domáce likéry – všetko ako od babičky.

Štíhle recepty do 15 minút

Ste časovo vyťažení, no chcete sa naučiť jesť zdravo a kvalitne? Miesto fastfoodov a rýchlych náhrad si doma do 15 minút dokážete pripraviť chutné a nutrične výdatné jedlo. Takže už žiadne výhovorky! Stačí správna dávka inšpirácie a dopracujete k perfektnej postave. Knihu Štíhle recepty do 15 minút nájdete v kníhkupectve Martinus.sk.

Hneď to bude!

Prehľadne štruktúrovaná kniha od Igora Bukovského prináša množstvo rád, návodov a tipov na rýchle, chutné a zdravé jedlá. Je vhodná pre každého, kto uvažuje o zmene stravovacích návykov. Naučí vás, ako sa zamerať na vyššiu kvalitu potravín a ako bonus – väčšinu receptov dokážete pripraviť už do 20 minút. Ide o zaujímavý počin, ktorý prináša svetové jedlá vo verzii z bežne dostupných surovín, ktoré nájdete v našich obchodov či záhradách.

Taková normální kuchařka

Veľmi dobre známy český šéfkuchár Zdeněk Pohlreich pripravil pútavú kuchársku knihu z obyčajných dostupných surovín. Príprava jedál je zrozumiteľná aj pre začiatočníkov. Prevahu tvoria hlavné jedlá a výborne kombinovateľné omáčky. S výsledkom na tanieri budete viac ako spokojní a navyše – oceníte, že recepty sú nenáročné na čas aj financie.

Superfood hravě a zdravě

Ak ste si doteraz mysleli, že varenie s Jamie Oliverom patrí k náročnejším, táto kniha vás presvedčí o opaku. Obsahuje 30 receptov na raňajky, 30 na obedy a 30 na večere, plus zaujímavé nápady na zdravšie snacky a drinky. Je vhodná pre každého, kto chce popracovať na zdravšom životnom štýle a osvojiť si pravidlá vyváženej stravy. Hoci niektoré kombinácie by vám nikdy nenapadli, s Jamieho pomocou a radami objavíte v kuchyni čaro nepoznaného.

Slovegán

Hľadáte slovenskú vegánsku kuchárku? Potom neprehliadnite knihu Slovegán od Nikolety Kováčovej s veľmi atraktívnym grafickým prevedením a citom pre detail. Hoci z názvu je jasné, že kniha osloví najmä vegánov a vegetariánov, prináša chutné kombinácie aj do tradičnej kuchyne. Možno naberiete odvahu a svojimi novými schopnosťami presvedčíte aj „mäsožravca“.

SIMPLE: Snadné vaření na šest písmen

Ďalší zaujímavý počin z radu kuchárskych kníh si dal jeden hlavný cieľ – pomôcť každému, komu táto kniha pristane na stole, nájsť si vlastnú cestu k rýchlemu a jednoduchému vareniu. Za jej vznikom stojí Yotam Assaf Ottolenghi, uznávaný izraelsko-anglický šéfkuchár. V knihe môžete nájsť chute okorenené exotikou Blízkeho východu a obľúbené kombinácie zo Stredomoria.


Ktoré kuchárske knihy máte najviac v obľube vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close