Recept na dnes: Chutný domáci jogurt zvládnete raz-dva, bez jogurtovača!

Dva poháre čerstvého domáceho jogurtu

Domáci jogurt si môžete urobiť aj doma (Foto: Gettyimages)

Skúšali ste si už pripraviť domáci jogurt? Do základného receptu idú iba dve suroviny a dokonca nemusíte mať po ruke ani jogurtovač. Z jedného kupovaného jogurtu a litra mlieka si ľahko urobíte dávku pre celú rodinu. Ak sa vám vydarí hustý, skvelý je aj v smotanovej torte. Prinášame jednoduchý postup, ako „upiecť“ domáci biely jogurt v rúre!

Budeme potrebovať:

– 1 liter plnotučného mlieka – lepšie je, ak je čerstvé, ale vydarí sa aj s trvanlivým mliekom
– 1 kvalitný biely jogurt – je dôležité, aby obsahoval živú kultúru, ktorá sa potom bude rozmnožovať aj vo vašom domácom jogurte
– na dochutenie – med, džem, strúhanú čokoládu, oriešky, slaný karamel, kúsky sušeného ovocia alebo čokoľvek, čo máte v jogurtoch radi
– malé zaváracie poháriky aj s viečkami
– plech


Mohlo by vás zaujať: Biely jogurt má veľa pozitív: Vyberte si ten správny alebo si spravte vlastný


Ako postupovať?

Mlieko nalejeme do hrnca a začneme ohrievať, kým na povrchu nezačne vznikať pena. Ide približne o teplotu 80°C. Mlieko po zohriatí odstavíme z ohňa a necháme pozvoľna chladnúť. Priebežne premiešavame naberačkou – pozor, nie varechou, aby na povrchu nevznikala „kožka“.

Keď mlieko vychladne na teplotu približne 40 °C – na dotyk mierne teplé, vlažné, odoberieme trošku mlieka do misky, kde mlieko zmiešame s jogurtom. Zmes potom vlejeme do zvyšku vlažného mlieka a premiešame.

Naberačkou naložíme do pripravených, umytých a vysušených pohárikov. Dôkladne ich uzavrieme viečkami. Poháre naukladáme na plech a vložíme do rúry vyhriatej na 50°C. Zatvoríme, rúru vypneme a najbližšie ju opäť zapneme o hodinu, znova na teplotu 50 °C. Takto postupujeme 6-8 hodín rovnakým postupom.

Jogurty na záver vyberieme z rúry, necháme voľne vychladnúť a odložíme do chladničky, kde vydrží asi týždeň. Výsledkom je krásne hustý a lahodný domáci jogurt so živou kultúrou a bez zbytočných konzervantov navyše, do ktorého si môžete pridať presne to, na čo máte práve chuť!


Aké domáce jogurty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty do diskusie pod článkom.

Zdroj: Lucka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close