TEST guľatozrnnej ryže: Biela, natural či varné vrecká – ktorá bude vždy dokonale pripravená?

Guľatozrnná ryža, Test

Ktorá ryža bude vždy dokonale uvarená? Otestovali sme to za vás! (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Pečené kura, kompót a tri kopčeky ryže – aj tento obľúbený nedeľný obed svedčí o tom, že ryžu máme na Slovensku radi. Hoci sú dostupné najrôznejšie druhy, najčastejšie kupujeme obyčajnú guľatozrnnú ryžu. Jej zrnká obsahujú viac škrobu, preto je po uvarení mäkká, lepivá a mierne krémová. Guľatá ryža sa však môže tiež rozvariť alebo zostane tvrdá. A nie vždy je na vine kuchár. Aký rozdiel sme našli medzi značkami a čo ďalšie sme zistili v našom teste?

Kde sa pestuje ryža?

Vedeli ste, že ryža sa kedysi pestovala aj na Slovenku? Prvé neúspešné pokusy prebehli už za vlády Márie Terézie. Pamätníci môžu spomínať aj na veľký ryžový projekt z povojnového obdobia. Roľnícke družstvá zasiali ryžu v južnej a východnej oblasti krajiny. Hovorí sa, že úspešne a doteraz sa presne nevie, či išlo o propagandu vtedajšieho režimu alebo sa ryži skutočne darilo. Každopádne, dnes sa u nás ryža nepestuje kvôli nevyhovujúcim klimatickým podmienkam a zásobuje nás dovoz zo zahraničia.

Najviac ryže sa vypestuje v Ázii, ale slušné čísla dosahuje aj USA, Brazília, Nigéria a Egypt. Vlastnú ryžu pestuje tiež Portugalsko, Španielsko, či Grécko, pričom najväčším producentom v rámci Európy je Taliansko. Práve tieto krajiny sa zameriavajú prevažne na krátke a guľaté odrody ryže.

Takto sme testovali

Vybrali sme 5 značiek guľatozrnnej ryže. Okrem klasickej bielej nechýbala nelúpaná ryža natural a ryža vo varných vreckách. Všetky vzorky boli testované za rovnakých podmienok so zameraním na obal, stav v surovej aj uvarenej verzii.

Na varenie sme použili rovnaké množstvo ryže a riadili sa odporúčaným postupom konkrétneho výrobcu. Ryža by mala byť optimálne uvarená, nadýchaná a mierne lepkavá. Na výslednú kvalitu má vplyv podiel polámaných alebo nerovnomerne olúpaných zŕn, prítomnosť nečistôt, kompletnosť informácií ako aj spôsob balenia a v neposlednom rade cena produktu.

BASK

Cena: 1,99 € (0,19 € za 100 g)
Výživové údaje na 100 g: Energetická hodnota / 348 kcal, Tuky / 0,1g, Sacharidy / 77,3 g, z toho cukry 0,2 g, Vláknina / neuvedené, Bielkoviny / 6,9 g, Soľ / 0,01 g

Slovenská značka ryže patrí do portfólia spoločnosti Vitana. Produkt je netradične balený do papierového vrecka. Ekologický obal má dve vrstvy, čo zabezpečuje dostatočnú ochranu obsahu.  Informácie sú prehľadne spracované, vrátane zrozumiteľného návodu a text je na bielom podklade dobre čitateľný. Mínusom je chýbajúci údaj o krajine pôvodu, vláknine a nepriehľadný obal. Balenie sme ľahko otvorili bez poškodenia.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Sezóna špargle je tu – Uvarte si skvelé krémové rizoto!
Guľatozrnná ryža, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Ryža má rovnomerný tvar, je správne opracovaná a čistá.  Obsahuje ale pomerne dosť úlomkov a zahliadli sme 2 – 3 scvrknuté tmavšie zrnká. Podľa návodu sa varí 13 – 15 minút. Na dne hrnca zostalo trocha vody, no tá sa po premiešaní odparila a ryža získala nadýchanú štruktúru. Vôňa je príjemná a chuť tiež. Nabudúce by sme ju však varili o minútu dlhšie. Bask hodnotíme ako dobrú ryžu, ale vzhľadom na cenu nás určité nedostatky prekvapili.

Obal: ⚫⚫⚫⚪⚪
Intaktnosť zrna:  ⚫⚫⚫⚪⚪
Konzistencia: ⚫⚫⚫⚫⚪
Chuť a vôňa: ⚫⚫⚫⚫⚪
Spôsob prípravy: ⚫⚫⚫⚫⚪  
Cena vs kvalita: ⚫⚫⚫⚫⚪

Golden sun

Cena: 1,69 € (0,17 € za 100 g)
Výživové údaje na 100 g: Energetická hodnota / 348 kcal, Tuky / 0,5g, Sacharidy / 77 g, z toho cukry 0,2 g, Vláknina / neuvedené, Bielkoviny / 8 g, Soľ / 0,01 g

Privátna značka ryže výberovej kvality je dostupná v predajniach obchodného reťazca Lidl. Plastový obal je vybavený transparentným okienkom, čo umožňuje vizuálnu kontrolu ešte pred kúpou. Predznačená mierka rozdeľuje obsah po 200 g, čo pri varení uľahčuje odhadnúť množstvo ryže bez váženia. Chválime aj obrázkový návod na prípravu a čitateľný text. Nedostatkom je chýbajúci údaj o pôvode a obsahu vlákniny. Vrecko sa pri otváraní trhá a ryžu odporúčame v prípade skladovania presypať do iného obalu.

Guľatozrnná ryža, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Ryža je bez nečistôt, zrná majú pekný guľatý tvar. Evidujeme úlomky aj biele škvrny, ktoré môžu byť výsledkom nedostatočného opracovania. Odporúčaný čas varenia je 16 – 18 minút. Ryža síce zostala bez zvyšku vody, bola nadýchaná, primerane lepkavá a bez zápachu, no nebola uvarená úplne. Výrobok hodnotíme ako cenovo výhodnú značku s priemernou kvalitou.

Obal: ⚫⚫⚫⚪⚪
Intaktnosť zrna:  ⚫⚫⚫⚪⚪
Konzistencia: ⚫⚫⚫⚫⚪
Chuť a vôňa: ⚫⚫⚫⚪⚪
Spôsob prípravy: ⚫⚫⚫⚪⚪
Cena vs kvalita: ⚫⚫⚫⚫⚪

Mánya, varné vrecká

Cena: 1,29 € (0,32 € za 100 g)
Výživové údaje na 100 g: Energetická hodnota / 348 kcal, Tuky / 0,3g, Sacharidy / 77 g, z toho cukry 0,5 g, Vláknina / 1,3 g, Bielkoviny / 8,8 g, Soľ / 0,01 g

Slovenská značka sa zaoberá balením a predajom suchých produktov. Patrí medzi ne aj ryža vo varných vreckách. Kartónová škatuľa obsahuje 4 varné vrecká po 100 g ryže. Obal je nepriehľadný a chýba údaj o krajine pôvodu. Zato sa jednoducho otvára aj skladuje a obsahuje zrozumiteľné a dobre čitateľné informácie.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
TEST ryže basmati: Originálna je veľmi zdravá, bola lepšia v bio kvalite?
Guľatozrnná ryža, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Surová ryža má pekné, rovnomerne opracované zrná s akceptovateľným podielom úlomkov. Je čistá, no sem tam vidieť dlhé zrnko. Podľa návodu sa varí 16 – 20 minút. Preferovali by sme presnejšiu dobu varenia, keďže ryžu vo vrecku nemôžeme priebežne skontrolovať a posúdiť, či je uvarená.

V hrnci sme teda ryžu nechali 18 minút, vrecko vytiahli a podľa návodu nechali 5 minút odpočívať. Obsah išiel z vrecka ľahko von a na stenách nezostalo tak veľa prilepených zvyškov ako sme očakávali. Ryža príjemne voňala, no vyzerala kašovito. Pri ochutnávke sa nezdala byť rozvarená a usúdili, že chutí celkom dobre. Osobne nás varenie ryže vo varných vreckách veľmi neoslovilo a vzhľadom na veľkosť balenia vychádza aj drahšie.

Obal: ⚫⚫⚫⚫⚪
Intaktnosť zrna:  ⚫⚫⚫⚫⚪
Konzistencia: ⚫⚫⚫⚪⚪
Chuť a vôňa: ⚫⚫⚫⚫⚪
Spôsob prípravy: ⚫⚫⚫⚪⚪
Cena vs kvalita: ⚫⚫⚫⚪ ⚪

Natural Jihlava

Cena: 1,90 € (0,38 € za 100 g)
Výživové údaje na 100 g: Energetická hodnota / 368 kcal, Tuky / 0,4 g, Sacharidy / 80,4 g, z toho cukry 6,7 g, Vláknina / neuvedené, Bielkoviny / 6,7 g, Soľ / 0 g

Český výrobca s orientáciou na zdravé potraviny zásobuje prevažne špecializované predajne a bio obchody. Nelúpaná ryža v polopriehľadnom plastovom obale pochádza z Talianska. Informácie sú veľmi stručné, nepoznáme obsah vlákniny, no najviac nám chýbal návod na prípravu, zvlášť u tohto druhu ryže. Balenie sme otvorili bez väčšieho poškodenia a obal zostal použiteľný na skladovanie. Obsah sme teda varili podľa všeobecného návodu na internete.

Guľatozrnná ryža, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Ryža má pekné okrúhle zrná bez poškodených častí či nečistôt. Odporúčania ju kážu aspoň 2 hodiny vopred namáčať, čiže prípravu si treba naplánovať. Namočená ryža sa varí 20 minút pod pokrievkou v 2-násobnom množstve osolenej vody.

Voda sa odparila a ryža zostala nadýchaná s podobnou štruktúrou ako biela. Rozdiel sme okrem farby vnímali pri ochutnávke. Ryža voňala po orieškoch, ktoré cítiť aj v ústach. Zrnká jemne chrumkali, čo je pre tento typ ryže prirodzené, ale niekomu to nemusí vyhovovať. Nelúpaná ryža je považovaná za kvalitnejšiu ako biela a má všeobecne vyššiu cenu. Rozhodne by sme však očakávali lepšie spracované informácie.

Obal: ⚫⚫⚪⚪⚪
Intaktnosť zrna:  ⚫⚫⚫⚫⚫
Konzistencia: ⚫⚫⚫⚫⚪
Chuť a vôňa: ⚫⚫⚫⚫⚫
Spôsob prípravy: ⚫⚫⚪⚪⚪
Cena vs kvalita: ⚫⚫⚫⚫⚪

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Sezóna špargle je tu – Uvarte si skvelé krémové rizoto!

SOS

Cena: 2,49 € (0,25 € za 100 g)
Výživové údaje na 100 g: Energetická hodnota / 343 kcal, Tuky / 0,9 g, Sacharidy / 76,6  g, z toho cukry 0,33 g, Vláknina / 1,3 g, Bielkoviny / 6,5 g, Soľ / 0,001 g

Túto značku  nemusíme zvlášť predstavovať, pretože ju dostať v takmer každom obchode v podobe klasickej bielej, natural, jazmínovej, či basmati ryže. Guľatorznná biela ryža je pestovaná v Talianku a balená do plastových vreciek s dostatočne veľkou transparentnou plochou a prehľadnými informáciami.

Výrobca udáva odporúčanú dávku 125 g na 2 porcie, čo človek ľahko odhadne vďaka značkám na obale. Zaskočilo nás, že balenie nie je hermeticky uzavreté – fixuje ho iba lepiaci patent s opätovným uzatváraním. Z pohľadu praktickosti je to výhodné, z hygienického hľadiska diskutabilné. Návod na prípravu je príliš stručný.

Guľatozrnná ryža, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Ryža je čistá, zrnká pekné okrúhle s malým podielom úlomkov. Odporúčaný čas 16 – 18 minút je optimálny. Ryža síce pôsobila rozvarene, ale po premiešaní zostala nadýchaná a dobre uvarená. SOS vnímame ako dobrú, ale pomerne drahú ryžu.

Obal: ⚫⚫⚫⚫⚪
Intaktnosť zrna:  ⚫⚫⚫⚫⚫
Konzistencia: ⚫⚫⚫⚫⚪
Chuť a vôňa: ⚫⚫⚫⚫⚫
Spôsob prípravy: ⚫⚫⚫⚫⚪
Cena vs kvalita: ⚫⚫⚫⚫ ⚪

Záverečné zhodnotenie

Keby sme mali test zhodnotiť jednou vetou, povedali by sme: „Nie je ryža ako ryža.“ Rozdiel sme videli už na surových zrnách. Niektoré neboli správne opracované, inde bolo veľa zlomených častí, či „zatúlané“ dlhé zrná. Ako sme zistili, aj takéto detaily znižujú kvalitu uvarenej ryže. Preto je dobré využiť transparentný obal a skontrolovať obsah v obchode. Pokiaľ to obal neumožňuje, oplatí sa vybrať osvedčenú značku alebo prečítať nezávislý test.

V tom našom najlepšie dopadla značka SOS, ktorá sa dobre uvarila podľa návodu a poznáme krajinu pôvodu. Chutila nám aj ryža Natural Jihlava, ktorá sa však dlhšie varí a návod na prípravu sme museli hľadať na internete.  Rovnaký počet bodov nazbierala ryža Bask a za ňou Mánya, varné vrecká. Poslednú priečku obsadila ryža Golden Sun, ktorá sa dobre neuvarila a obal sa pri otváraní trhal.


*Názory prezentované v uvedenom teste sú výlučne subjektívnym hodnotením redakcie a nepodliehajú komerčnej spolupráci. Hoci sa snažíme v každom teste obsiahnuť čo najviac produktov, článok nemusí obsahovať všetky výrobky dostupné na trhu v čase realizácie testu. Čitatelia môžu rovnako vyjadriť svoj názor na produkty v záverečnej ankete či v komentári.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame