V obchodoch sa už začala objavovať nová úroda špargle. Jedným z chutných jedál, v ktorých dokonale vynikne jej zaujímavá chuť je krémové rizoto. Ak ste ho ešte neochutnali, určite si ho pripravte.
Potrebujeme
- 10 stoniek špargle
- 600 – 800 ml zeleninového vývaru
- trochu cukru (najlepšie hnedého)
- 8 PL olivového oleja
- maslo
- 240 g ryže na rizoto (Arborio)
- 160 ml suchého bieleho vína
- 80 g parmezánu
- štipku mletého muškátového orieška
- soľ a korenie podľa chute
Postup
- Zo špargle odkrojte drevnaté konce. Ak ste použili bielu špargľu, jemne ju ošúpte. Konce a prípadne aj šupky dajte do vývaru povariť na približne 15 – 20 minút. Získate tak plnšiu chuť rizota, než keby ste použili obyčajný vývar. Vývar preceďte, aby bol čistý a udržujte ho teplý.
- Stonky špargle spolu s hlavičkami nakrájajte na zhruba 2 cm kúsky a dajte povariť s trochou masla, bieleho vína a vývaru, kým nebudú uvarené na skus, čiže al dente. Hlavičky si potom odložte na dekoráciu.
- Na olivovom oleji a troche masla opražte ryžu dosklovita. Prilejte biele víno a nechajte ho vsiaknuť. Po naberačkách postupne pridávajte pripravený vývar. Každú naberačku nechajte vsiaknuť a celý čas rizoto miešajte. Poslednú naberačku nemusíte nechať vsiaknuť úplne, rizoto zostane krémovejšie.
- Keď sa vám minie vývar, alebo bude rizoto už dostatočne krémové a ryža uvarená, pridajte nakrájanú špargľu. Vmiešajte aj kúsok masla, trochu olivového oleja, strúhaný parmezán, soľ, korenie a muškátový oriešok.
- Hotové rizoto servírujte ozdobené hlavičkami špargle. Môžete ho tiež pokvapkať olivovým olejom, posypať strúhaným parmezánom a čerstvými bylinkami.
Tip: Do špargľového rizota môžete pridať aj uvarený čerstvý alebo mrazený hrášok.
Zdieľať na