Recept na dnes: Sezóna špargle je tu – Uvarte si skvelé krémové rizoto!

Špargľové rizoto chutí výnimočne (Zdroj Freepik/user11694906)

V obchodoch sa už začala objavovať nová úroda špargle. Jedným z chutných jedál, v ktorých dokonale vynikne jej zaujímavá chuť je krémové rizoto. Ak ste ho ešte neochutnali, určite si ho pripravte.

Potrebujeme

  • 10 stoniek špargle
  • 600 – 800 ml zeleninového vývaru
  • trochu cukru (najlepšie hnedého)
  • 8 PL olivového oleja
  • maslo
  • 240 g ryže na rizoto (Arborio)
  • 160 ml suchého bieleho vína
  • 80 g parmezánu
  • štipku mletého muškátového orieška
  • soľ a korenie podľa chute

Postup

  1. Zo špargle odkrojte drevnaté konce. Ak ste použili bielu špargľu, jemne ju ošúpte. Konce a prípadne aj šupky dajte do vývaru povariť na približne 15 – 20 minút. Získate tak plnšiu chuť rizota, než keby ste použili obyčajný vývar. Vývar preceďte, aby bol čistý a udržujte ho teplý.
  2. Stonky špargle spolu s hlavičkami nakrájajte na zhruba 2 cm kúsky a dajte povariť s trochou masla, bieleho vína a vývaru, kým nebudú uvarené na skus, čiže al dente. Hlavičky si potom odložte na dekoráciu.
  3. Na olivovom oleji a troche masla opražte ryžu dosklovita. Prilejte biele víno a nechajte ho vsiaknuť. Po naberačkách postupne pridávajte pripravený vývar. Každú naberačku nechajte vsiaknuť a celý čas rizoto miešajte. Poslednú naberačku nemusíte nechať vsiaknuť úplne, rizoto zostane krémovejšie.
  4. Keď sa vám minie vývar, alebo bude rizoto už dostatočne krémové a ryža uvarená, pridajte nakrájanú špargľu. Vmiešajte aj kúsok masla, trochu olivového oleja, strúhaný parmezán, soľ, korenie a muškátový oriešok.
  5. Hotové rizoto servírujte ozdobené hlavičkami špargle. Môžete ho tiež pokvapkať olivovým olejom, posypať strúhaným parmezánom a čerstvými bylinkami.

Tip: Do špargľového rizota môžete pridať aj uvarený čerstvý alebo mrazený hrášok.

Prehľad top kúpeľov a wellness na Slovensku: Čítajte viac!

Zdroj: plnielanu.sk, thomassixt.com
Odporúčame