8 potravín bohatých na vlákninu: Niektoré vás možno prekvapia

Sušené slivky

thinkstockphotos.com

Vláknina pomáha udržať pocit sýtosti a regulovať hladinu krvného cukru. Navyše je prevenciou zápchy i kardiovaskulárnych ochorení. Napriek svojej dôležitosti nie je stále v našej strave zastúpená dostatočne. Namiesto odporúčaných 25 – 30 gramov denne často prijímame ledva polovicu. Ktoré potraviny vám pomôžu príjem vlákniny zvýšiť?

1. Pistácie

Do zdravého jedálnička patria pistácie pražené nasucho a bez prehnaného množstva soli. V sto gramoch sa nachádza viac ako 10 g vlákniny. Pozitívom pistácií je aj obsah proteínov (21,05 g/100 g), draslíku, fosforu, vápnika, zinku, vitamínov zo skupiny B atď. Pistácie sú síce pomerne kalorické – 570 kcal/100 g, ale väčšinu zastúpených tukov tvoria mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre zdravie prospešné.

2. Hrušky

Väčšinou si s bohatým obsahom vlákniny spájame jablká. Avšak viac vlákniny obsahujú hrušky. V sto gramoch hrušky sa nachádza 3,1 g vlákniny, v tom istom množstve jabĺk iba 2,4 g vlákniny. Väčšina vlákniny je, samozrejme, prítomná v šupke.


Mohlo by vás zaujať: Vláknina pre zdravie hrubého čreva aj celého tela: Kde jej nájdeme najviac?


3. Bulgur

Nenachádza sa bulgur vo vašom jedálničku? Potom by ste to mali napraviť. V sto gramoch vareného bulguru je 4,5 g vlákniny a 3 g proteínov, čo vám pomôže udržať pocit sýtosti napríklad pri diéte. 100 gramov vareného bulguru obsahuje 83 kalórií, viaceré vitamíny, minerály a stopové prvky. Prednosťou bulguru nie je iba nutričný obsah, ale aj lahodná, príjemne oriešková chuť a rýchla príprava. Bulgur stačí zaliať cca trojnásobkom horúcej vody a nechať 30 minút napučať pod pokrievkou.

4. Mango

Sladké a šťavnaté mango obsahuje 1,6 g vlákniny na sto gramov. Nie je to síce až tak veľa, ale jeho konzumácia je prospešná aj z iných dôvodov, napríklad kvôli bohatému zastúpeniu  antioxidantov, rozličných vitamínov a minerálov – draslík znižuje krvný tlak, vápnik je dôležitý pre kosti a zuby, vitamín C a betakarotén sú spoľahlivými antioxidantami, nechýbajú ani vitamíny zo skupiny B pre správnu činnosť metabolizmu a nervovej sústavy, a vitamín K upravujúci krvnú zrážanlivosť.


Mohlo by vás zaujať: Dodajte telu viac vitamínov, vlákniny a minerálov: Vymeňte bielu ryžu za hnedú


5. Jačmeň

U nás sa jačmeň v kuchyni až toľko nevyužíva. Pritom ide o veľmi zdravú obilninu. Azda najznámejšie sú jačmenné krúpy. Za vyskúšanie však stojí aj celozrnná jačmenná múka, ktorá sa hodí napríklad na prípravu zdravých sušienok. V sto gramoch vareného jačmeňa sa nachádza 3,8 g vlákniny. Jačmeň obsahuje prospešnú rozpustnú vlákninu. Tá sa podieľa na znižovaní cholesterolu v krvi, na stabilizácii hladiny krvného cukru i podpore imunity. Okrem toho obsahuje 2,26 g bielkovín, viaceré vitamíny a minerály.

6. Artičoky

Najlepšou voľbou pre prípravu artičokov je tepelná úprava v pare. Možno ich využiť ako predjedlo či zdravú prílohu k mäsu. Sto gramové množstvo tejto pochúťky obsahuje takmer 6 g vlákniny, 2,8 g bielkovín, minimum tukov, slušné množstvo vitamínu K, kyseliny listovej, betakaroténu a ďalších.


Mohlo by vás zaujať: Množstvo bielkovín, vlákniny aj vitamínu B: To všetko nájdete vo fazuli!


7. Jahody

Ďalšou chutnou maškrtou, ktorá obsahuje vlákninu, sú jahody. Sto gramov jahôd jej dodá do tela 2 g. Okrem toho jahody obsahujú bohatstvo v podobe vitamínov C, K, kyseliny listovej, draslíka, horčíka a ďalších látok. Jahody sú chutné samy o sebe, ale ak máte chuť  na maškrtenie, ponorte ich do rozpustenej horkej čokolády.

8. Sušené slivky

Sušené slivky ako prostriedok proti zápche poznali už naši predkovia. V sto gramoch sušených sliviek sa nachádza až 7 g vlákniny, pričom zhruba polovica tohto obsahu patrí nerozpustnej vláknine. V slivkách sa ďalej nachádza vápnik, horčík, fosfor, sodík, vitamín E, K, vitamíny skupiny B a ďalšie. 


Ktoré zo spomínaných potravín si najčastejšie doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Mimi, National Nutrient Database for Standard Reference Release

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close