Aj keď pochúťka s názvom Ramen nepatrí medzi najrozšírenejšie jedlá na Slovensku, jedno je isté. Kto ho raz skúsi, ľutovať rozhodne nebude, práve naopak. Dnes je Ramen považovaný za tradičný japonský pokrm a to aj napriek tomu, že sa do krajiny dostal z Číny. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ide o polievku. V skutočnosti však ide o sýte jedlo, ktoré sa najmä vo východných krajinách podáva ako hlavný chod.
Výdatná pochúťka
Základ ramenu tvorí silný koreňový vývar a rezance. Nie však hocijaké. Rezance sú kategorizované podľa určitých kritérií. Podľa ich hrúbky, percenta vody použitej na ich výrobu, stupňu ich vlnenia alebo tvaru (chijire) a farby. Tieto kritériá majú vplyv na celkovú chuť rezancov a ramenu. Vyrábajú sa zo pšenice, soli, vody a vajec.
Ďalšie prílohy sa obmieňajú podľa chutí alebo zvyklostí. Ramen môžeme nájsť s bravčovým alebo hovädzím mäsom, krevetami, vajcom, kukuricou, bambusovými výhonkami a inými ingredienciami.
Pozitíva vs negatíva
Názory na ramen sa líšia. Zatiaľ čo niektorí naň nedajú dopustiť, nájde sa aj skupina ľudí, ktorá v ňom vidí negatíva. Rezance z ramena dodávajú železo, vitamíny skupiny B a mangán. Chýba im však vláknina, bielkoviny a ďalšie dôležité vitamíny a minerály.
Jedna z nedávnych štúdii však spájala konzumáciu instantných rezancov – často označovaných ako ramen – s ochorením srdca a ďalšími zdravotnými problémami. Štúdia na záver uviedla, že u žien, ktoré konzumovali ramen najmenej dvakrát týždenne, bola o 68 percent vyššia pravdepodobnosť výskytu metabolického syndrómu ako u žien, ktoré mali zdravšiu stravu.
Na druhej strane tvorí základ ramenu vývar. O ňom je známe, že vás postaví na nohy alebo vás vylieči z opice. Japonci jedia ramen takmer neustále, zrejme iba s výnimkou raňajok a je dôležité poznamenať, že dlhodobo patria medzi najzdravšie a najdlhšie žijúce národy na svete. Ramen je výborné vychutnať si čerstvý, horúci a najmä vtedy, keď viete, čo obsahuje. Nie je nad to dopriať si ho v dobrej japonskej reštaurácii. Spoznáte tak autentické chute tohto prastarého japonského pokrmu.
Recept v skratke:
Pripravte sa na to, že receptov na ramen je obrovské množstvo a každému sadne nejaký iný. Začnite preto s tým jednoduchším.
- Najskôr si pripravíme silný (kurací) vývar, ku ktorému pridáme morské riasy. Takto pripravený vývar ešte precedíme cez sitko.
- Následne si v panvici na sezamovom oleji opražíme pokrájanú jarnú cibuľku, približne 2-3 strúčiky cesnaku, pór, mrkvu, huby Shiitake a postrúhaný zázvor.
- Na záver pokvapkáme sójovou a rybacou omáčkou. Túto zmes pridáme do precedeného vývaru a ešte krátko spolu dobre povaríme.
- Rezance si pripravíme tradične, podľa návodu.
- Do misky si dáme uvarené rezance, zalejeme vývarom so zmesou a na vrch pridáme podľa chuti uvarené a prekrojené vajíčko, kuracie plátky a nadrobno posekanú jarnú cibuľku.
Vyskúšať ho môžete aj podľa videoreceptu:
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok
Zdieľať na