Recept na dnes: Pomaly dusené jahňacie plece so zeleným hráškom – delikatesa pre všetkých labužníkov

Pečené jahňacie s rozmarínom

Jemné jahňacie bude rozvoniavať po celej kuchyni (Zdroj: GettyImages)

Jahňacinu máme na tanieri zriedka. Oveľa častejšie siahneme po bravčovine alebo hovädzine. Toto mäsko je pritom tak lahodné, šťavnaté a pre nízky obsah tuku zapadne aj do diétneho jedálnička. Jar je ideálny čas na prípravu delikátnych špecialít tohto druhu. Pomaly dusené jahňacie plece, doplnené sladkým hráškom a sviežou mätou neodmietne nikto. Spestrite domáce varenie naším receptom.

Budeme potrebovať:

  • 1 kg jahňacieho pleca
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • olivový olej
  • 2 veľké cibule
  • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • hrsť čerstvej mäty
  • 6 zemiakov
  • 1 hrnček zeleninového vývaru (môžeme použiť aj bujón)
  • 1 hrnček zeleného hrášku
  • 2 lyžice masla

Mohlo by vás zaujať: Tri veľkonočné recepty, ktoré musíte skúsiť: Ohúrte rodinu úžasnými pochúťkami


Postup:

  1. Jahňacie plece umyjeme, osolíme, okoreníme a prudko opečieme na rozpálenom oleji zo všetkých strán. Len toľko, čo sa mäso zatiahne.
  2. Na dno hlbšieho pekáča alebo zapekacej misy rozložíme na kolieska nakrájanú cibuľu, celé vetvičky rozmarínu a mätu. Niekoľko krajších lístkov mäty odložíme bokom. Neskôr ich použijeme pri servírovaní.
  3. Na podstielku z cibule a byliniek položíme mäso a podlejeme vývarom. Pekáč prekryjeme alobalom a dáme do rúry, vyhriatej na 180 °C.
  4. Asi po hodine k mäsu pridáme očistené zemiaky, nakrájané na štvrtiny. Priryté dusíme ďalšiu hodinu. Potom snímeme alobal a dopečieme. Keď sa mäsko oddeľuje od kosti, je hotové.
  5. Zelený hrášok iba jemne opražíme na masle. Koreniny už nepridávame, necháme vyniknúť iba sladkastú chuť hrášku.
  6. A môžeme servírovať. Na kôpku zemiakov uložíme plátky jahňacieho mäsa, prelejeme trochou výpeku, posypeme maslovým hráškom a ozdobíme lístkom čerstvej mäty.

Dobrú chuť


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame