Jahňacinu máme na tanieri zriedka. Oveľa častejšie siahneme po bravčovine alebo hovädzine. Toto mäsko je pritom tak lahodné, šťavnaté a pre nízky obsah tuku zapadne aj do diétneho jedálnička. Jar je ideálny čas na prípravu delikátnych špecialít tohto druhu. Pomaly dusené jahňacie plece, doplnené sladkým hráškom a sviežou mätou neodmietne nikto. Spestrite domáce varenie naším receptom.
Budeme potrebovať:
- 1 kg jahňacieho pleca
- mleté čierne korenie
- soľ
- olivový olej
- 2 veľké cibule
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- hrsť čerstvej mäty
- 6 zemiakov
- 1 hrnček zeleninového vývaru (môžeme použiť aj bujón)
- 1 hrnček zeleného hrášku
- 2 lyžice masla
Mohlo by vás zaujať: Tri veľkonočné recepty, ktoré musíte skúsiť: Ohúrte rodinu úžasnými pochúťkami
Postup:
- Jahňacie plece umyjeme, osolíme, okoreníme a prudko opečieme na rozpálenom oleji zo všetkých strán. Len toľko, čo sa mäso zatiahne.
- Na dno hlbšieho pekáča alebo zapekacej misy rozložíme na kolieska nakrájanú cibuľu, celé vetvičky rozmarínu a mätu. Niekoľko krajších lístkov mäty odložíme bokom. Neskôr ich použijeme pri servírovaní.
- Na podstielku z cibule a byliniek položíme mäso a podlejeme vývarom. Pekáč prekryjeme alobalom a dáme do rúry, vyhriatej na 180 °C.
- Asi po hodine k mäsu pridáme očistené zemiaky, nakrájané na štvrtiny. Priryté dusíme ďalšiu hodinu. Potom snímeme alobal a dopečieme. Keď sa mäsko oddeľuje od kosti, je hotové.
- Zelený hrášok iba jemne opražíme na masle. Koreniny už nepridávame, necháme vyniknúť iba sladkastú chuť hrášku.
- A môžeme servírovať. Na kôpku zemiakov uložíme plátky jahňacieho mäsa, prelejeme trochou výpeku, posypeme maslovým hráškom a ozdobíme lístkom čerstvej mäty.
Dobrú chuť
Zdieľať na