Štedrý večer je asi jediný deň v roku, kedy máme všetci na stole to isté menu. Kapor a zemiakový šalát je predsa tradícia. Avšak nie každému je po chuti. Vadiť vám môže špecifický pach aj kosti. Kapra môžete s čistým svedomím nahradiť aj inou rybou. Inšpirujte sa receptami na vianočné ryby. A ak ste za klasiku, poradíme vám, ako urobiť z kapra pravú delikatesu.
Ako na kapra
Kapor je chutná a zdravá ryba, no škoda tej arómy. Ak si na ňom chcete pochutiť, musí byť v prvom rade čerstvý. Kvalitu rozpoznáte jednoducho – podľa očí. Oči by mali by byť jasné, lesklé a bez náznaku povlaku. Aby nebola cítiť rybina, kapra treba predovšetkým zbaviť šupín. Potom ho namočte na pár hodín do mlieka, bieleho vína, či piva.
Osvedčený je trik s citrónom. Kapra pred obaľovaním potrite šťavou z citróna, ktorá stiahne zápach. Aby nebolo mäso vodnaté, nesoľte ho ale osoľte vajíčko, v ktorom sa bude obaľovať. Kapra vysmážajte na miernom plameni tak, aby plával v oleji.
Klasický recept na vysmážaného kapra môžete ozvláštniť pridaním tymianu a strúhaného syra do strúhanky. Aj takto premeníte tradičnú vianočnú rybku na lahôdku.
Losos v chrumkavej bylinkovej kruste
Delikátna ryba je ako stvorená na sviatočný stôl. Pri výbere lososa je podstatná kvalita. Dôležitý je pôvod a spôsob chovu. Pokiaľ nejde o voľne žijúcu rybu, overte si, čím bola kŕmená. Samotná príprava nie je zložitá ale nesmie chýbať pár ingrediencií. Kôpor, bazalka, pažítka a citrón podčiarknu lahodnú chuť lososa.
Budeme potrebovať:
- 2 steaky z lososa
- čierne mleté korenie
- morskú soľ
- 2 ks toastového chleba
- hrsť čerstvých byliniek
- 1 citrón
- olivový olej
Postup:
- Lososa opláchneme, vysušíme a z oboch strán potrieme soľou a korením.
- Toastový chlieb rozmrvíme v rukách a dáme do mixéra, pridáme nasekané bylinky a rozmixujeme. Na záver dochutíme nastrúhanou kôrou z citróna a olivovým olejom.
- Lososa preložíme na plech kožou nadol. Z vajca oddelíme bielok rozmiešame vidličkou. Bielkom potrieme oba steaky a na vrch dáme bylinkovú plnku. Vďaka bielku bude na rybe pekne držať.
- Pečieme 15 minút v rúre, vyhriatej na 180 °C.
Mohlo by vás zaujať: Štedrovečerná ryba trikrát inak: Upečte si pstruha alebo lososa na pomarančoch
Sviatočný zubáč na masle
Ak chcete zostať verní tunajším riekam, pripravte na Vianoce zubáča. Zubáč je skvost medzi sladkovodnými rybami. Dostať ho v obchode ale najlepší je od rybára. Jemné mäso nepotrebuje výrazné koreniny. Stačí maslo, soľ a korenie. Osobitý šmrnc zubáčovi dá rasca a rozmarín.
Budeme potrebovať:
- 2 filety zo zubáča
- biele mleté korenie
- soľ
- 1 lyžicu múky
- olivový olej
- lyžicu masla
- vetvičku čerstvého rozmarínu
Postup:
- Umytého a osušeného zubáča jemne narežeme na koži, z oboch strán okoreníme, osolíme a poprášime múkou.
- Na panvici rozpálime olej. Zubáča pečieme celý čas kožou smerom nadol. Bude krásne chrumkavý a zabránime vysušeniu. Rybu priebežne pritláčame obracačkou a kontrolujeme, či sa nepripaľuje.
- Keď sa mäso navrchu zatiahne, pridáme maslo a rozmarín. Ešte chvíľku restujeme a môžeme podávať.
Zdieľať na
Zdieľaní