Neviete, čo s prázdnymi nádobami od sviečok? Poradíme, ako ľahko ich môžete znova zrecyklovať!

Ako využiť prázdne nádoby od sviečok? (Zdroj: Freepik/rawpixel.com)

Milujete kupovať sviečky, ktoré krásne voňajú a ešte krajšie vyzerajú, no vždy sa vám zdá zbytočné vyhadzovať ich, keď už úplne dohoria? Jednoducho ich upcyklujte! Poradíme vám, ako z prázdnych nádob od sviečok vytvoríte nové „domovy“ pre izbové rastliny.

Menšie poháre na sviečky majú ideálnu veľkosť na zakorenenie nových odrezkov rastlín a niektoré z väčších sviečok môžu dokonca tvoriť plnohodnotné kvetináče pre dospelé rastliny. Svoje využitie nájde v tomto prípade každá veľkosť.

Potrebujeme:

  • Staré vyhorené sviečky
  • Kanvicu s vriacou vodou
  • Zubnú kefku alebo ľubovoľnú pomôcku na drhnutie (drôtenka, hubka atď.)
  • Črepníkovú pôdu alebo vhodný substrát
  • Rastliny

Postup: 

Tieto jednoduché kroky vám pomôžu vyčistiť poháre a nádobky na sviečky s minimálnou námahou a neporiadkom a pripraviť ich na výsadbu rastlín. Usadený vosk na spodnej časti dohorenej sviečky môže byť tak trochu špinavou záležitosťou. Najmä čo sa týka jeho kompletného odstránenia lyžicou alebo handričku.

(Zdroj: Unsplash/Mindaugas Norvilas)

Použite však jednoduchý zlepšovák – stačí pridať vriacu vodu! Nalejte ju preto do pripravených nádob. Teraz len sledujte ako vosk vybubláva a pláva postupne na povrch. Ak to necháte aspoň hodinku postáť, voda vychladne a vy budete mať dokonale pevný kotúč vosku na povrchu nádoby, ktorý sa dá ľahko zobrať do rúk a odstrániť.

(Zdroj: Freepik/romiximage)

Keď vosk z nádoby odstránite, pravdepodobne tam ostanú ešte stopy po popálení, prípadne etikety, ktoré je potrebné vyčistiť. Tu môže byť dobrým pomocníkom zubná kefka či špongia a mydlová voda. Nebojte sa nádobky poriadne vydrhnúť.

(Zdroj: Freepik/dikushin)

V závislosti od vášho výberu rastlín budete možno chcieť pridať aj nejaké kamienky na dno kvetináča. Do sklenenej nádoby však nebudete môcť vyvŕtať žiadne drenážne otvory, tak na to vopred myslite. Nie je to síce podmienkou, no voľte radšej nádobky, ktoré sú plechové, prípadne z iných materiálov, do ktorých sa dajú otvory vyvŕtať.

(Zdroj: Freepik/varnava_photos)

Zeminu (alebo iný vhodný substrát) pridajte voľne asi do 3/4 nádoby. Utvorte do pôdy primerane veľkú priehlbinu a opatrne do nej vložte pôdy. Jemne zasypte pôdu okolo koreňov a polejte. Takto zrecyklujete veľké množstvo sviečok a okrem rastlín pomôžete aj životnému prostrediu.

(Zdroj: Freepik/mycleverway)


Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame