FOTORECEPT Perfektný quiche bez cesta: Preslávený francúzsky koláč na zdravý spôsob

Quiche Fotorecep

Perfektný quiche bez cesta zaručene zachutí aj vám (Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

História tejto obľúbenej pochúťky siaha už do 13. storočia, kedy sa v Taliansku objavujú prvé koláče, ktorých základ tvorí chrumkavé cesto, smotana a vajíčka. Ako to už býva pri národných jedlách, konkrétneho autora pôvodného receptu nepoznáme, zato vieme, že dnešný quiche má korene predovšetkým vo francúzskej a nemeckej kuchyni. V regióne Lotrinsko ide dokonca o národnú pochúťku!

Zápisky Philippa de Rarécourt z roku 1586, šéfa kuchyne Karla III. Lotrinského, predstavujú prvý dochovaný záznam o quichi. Všetko nasvedčuje tomu, že tento fantastický koláč si najskôr obľúbili francúzski feudáli a cestu k bežnému ľudu si quiche našiel až postupom času. Najstaršie dohľadané recepty predstavovali tradičný otvorený koláč s cestom na dne a po stranách, naplnený zmesou vajec, smotany a slaniny. Zatiaľ čo v dobách minulých sa používalo hlavne chlebové cesto, od minulého storočia si gazdinky po celom svete zamilovali pri pečení quicha cesto lístkové.

Tento jednoduchý koláč zvládne skutočne každý. Ak máte doma nadbytočné vajíčka, huby, kus syra, slaniny, šunky, prezreté paradajky či inú zeleninu — to všetko sa do quicha náramne hodí. Francúzi ho zvyčajne podávajú ako predjedlo alebo ako ľahkú večeru s bielym vínkom. S nami si overený recept na netradičný — a zdravý! — quiche bez cesta môžete vyskúšať aj u vás doma.

Potrebujeme (na 4 porcie)

  • 6 vajec
  • 1 šálku plnotučného mlieka
  • 2 šálky so „základom“ — použiť môžete kombináciu slaniny a karamelizovanej cibuľky, orestovanej zeleniny a na kocky nakrájanej šunky. Fantázií sa tu medze nekladú a quiche zvládne (takmer) všetko, čo potrebujete akútne spotrebovať
  • 1 šálku s nastrúhaným syrom — použiť môžete čedar, mozarellu, ale napríklad aj náš eidam
  • 2 lyžice jarnej cibuľky či pažítky na ozdobu
  • soľ a mleté čierne korenie
  • muškátový oriešok (voliteľné)
  • 1 čajovú lyžicu dižónskej horčice (voliteľné)
Quiche, Fotorecept, Jedlo, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Postup

Rurú si rozohrejte na 175 stupňov.

  1. Quiche, Fotorecept, Jedlo, Varenie
    (Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

V mise rozmixujte vajíčka, mlieko a horčicu. Soľ, čierne korenie a muškátový oriešok pridajte podľa chuti.

Quiche, Fotorecept, Jedlo, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Na dno tortovej či koláčovej formy presuňte „základ“, posypte ho nastrúhaným syrom a všetko zalejte pripravenou zmesou z vajíčok, korenín a mlieka.

Quiche, Fotorecept, Jedlo, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Formu premiestnite do rúry a quiche pečte aspoň 35 minút. Keď má zlatisté okraje a „drží“ aj uprostred, je hotový.

Quiche, Fotorecept, Jedlo, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Koláč nechajte na chvíľu vychladnúť, nakrájajte na veľké kúsky a zasypte pažítkou či cibuľkou. Quiche podávajte ešte teplý.

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame