Ako zalievate zeleninovú záhradu? Dajte pozor, ak robíte tieto chyby – riskujete problémy!

polievanie hadicou je spôsob ako zalievate záhradu

Pri správnom zalievaní, budú rastliny prosperovať (Zdroj: Unsplash/Tony Pham)

To, ako zalievate svoju zeleninovú záhradu, sa minimálne spolovice odrazí na tom, ako bude vyzerať vaša úroda. Správny spôsob a správny čas sú dôležitou súčasťou pestovania. Nie je jedno, či sa rozhodnete polievať rastliny ráno alebo na večer, alebo či zalievate rastliny vo vyvýšených nádobách alebo na voľných hriadkach.

Rozdiel je samozrejme aj v tom, či zalievate mladé sadenice alebo už staršie rastliny. Voda je základ, ktorú potrebujú pre svoj rast a dozrievanie. Akým chybám sa treba vyhnúť?

Praktické rady, ako správne zalievať zeleninovú záhradu

Prvou z nich je podmáčanie alebo prelievanie sadeníc. Mladé sadenice vyžadujú dostatok vody, pretože vytvárajú korene. Je vhodné ich zalievať skoro ráno a večer skontrolovať a podľa potreby opätovne zaliať. Pri zasadených semienkach je zas ťažké vyklíčiť, ak sa na povrchu pôdy vytvorí tvrdá vrstva.

Na druhej strane, nie je dobré ich ani premočiť. Nadmerné premokrenie pôdy môže podporovať rozvoj niektorých chorôb a môže zapríčiniť poškodenie rastliny. Kľúčom je udržiavať pôdu rovnomerne vlhkú, nie príliš mokrú, ale ani príliš suchú.

1. Frekvencia zalievania je pre zdravý rast dôležitá

Časté a mierne zalievanie môže pôsobiť na rastliny oživujúco, ale zároveň zapríčiňuje plytký rast koreňov. V tom prípade, sú korene tesne pod povrchom a pôda tesne nad nimi je často vyschnutá (čo sa môže ľahko stať najmä počas horúceho dňa).

2. Je lepšie, ak zalievate menej často, ale hlboko

A to tak, že vodu necháte dlhšie a pomaly presakovať niekoľko centimetrov do pôdy. Tento spôsob podporuje zdravý rast koreňov, pretože sú lepšie chránené pred rýchlymi výkyvmi vlhkosti a je menej pravdepodobné, že vyschnú. Hlboké zalievanie 2 až 3 – krát za týždeň (berúc do úvahy zrážky) je vhodnejšie ako časté a plytké zalievanie.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Pripravte si netradičné paradajkové chutney: Spracujete prebytočnú úrodu, ešte si aj skvele pochutíte!
farebná záhradná krhla
Dažďová voda je dar prírody, ktorý šetrí financie (Zdroj: Unsplash/Robert Hrovat)

3. Množstvo použitej vody závisí od typu pôdy

Je dobré mať na záhrade umiestnený zrážkomer, ktorým odsledujete množstvo spadnutých zrážok a primerane ich doplníte vlastnými zdrojmi. Piesočnatá pôda rýchlejšie schne ako ílovitá a každá z nich potrebuje iné množstvo vody.

4. Viac vody potrebujú aj vyvýšené záhony a kontajnerové záhrady

Pôdna zmes v týchto nádobách je navrhnutá tak, aby voda rýchlejšie odtekala ako pôda v zemi. Pretože je nad úrovňou zeme, so zvyšujúcou sa teplotou vzduchu sa voda v nich rýchlejšie odparuje.

5. Najideálnejší čas na zalievanie je skoro ráno

Zalievať počas horúčav nie je ideálne a ani efektívne, voda sa rýchlejšie vyparuje a menej sa dostáva do koreňovej sústavy. Vo večerných hodinách, keď teploty klesnú sa vyparovanie spomaľuje. Ak sú však nočné teploty chladnejšie, nadmerná vlhkosť podporuje vznik hubovitých chorôb. Večer sa vyhnite najmä zmáčaniu listov.

Listy sú mokré úplne zbytočne, pretože rastliny prijímajú vodu cez korene. Voda na listoch pomáha šíriť rôzne choroby, ktorým sa môžete vyvarovať používaním kvapkovej závlahy alebo iného zavlažovacieho systému, aby ste zvlhčili pôdu a nie listy.

6. Keď zalievate, problémom je aj nastriekaná pôda na listoch

Pôda môže obsahovať množstvo škodcov, ktoré sa ľahko dostanú priamo na zdroj potravy. Riešením je jemný postrek pri zalievaní alebo nástielka z mulču (napríklad slama) pod rastlinami, ktorá ich ochráni pred kvapkami vody zmiešanými s pôdou.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk, bhg.com
Odporúčame