Pripravte si netradičné paradajkové chutney: Spracujete prebytočnú úrodu, ešte si aj skvele pochutíte!

paradajkové chutney

Červená cibuľa a vínny ocot skvele dochutia paradajkové chutney (Zdroj: Freepik/aleksandralittlewolf)

Netradičné paradajkové chutney prinesie chuť leta na jazyk každému gurmánovi. Tento jednoduchý tip vám pomôže spotrebovať prebytky čerstvej úrody paradajok. Ak už neviete, čo s nimi a šalátov ste sa už prejedli, vyskúšajte si pripraviť túto pochúťku. Obzvlášť dobre sa hodí k syrom, alebo si pripravte sendvič z grilovaného syra a potrite ho paradajkovým chutney.

Paradajkové chutney sa skvele kombinuje s tvrdými syrmi

Trošku exotické a netradičné suroviny podčiarknu chuť paradajok a ideálne sa kombinujú s grilovanou zeleninou alebo s ryžou. Pre chutney je špecifické, že sa nemusí vymixovať do hladka až krémova. V textúre sú jasne priznané kúsky zeleniny alebo ovocia.

Potrebujeme

  • 1 kg nakrájaných paradajok
  • 500 g červenej cibule nakrájanej na plátky
  • 4 strúčiky cesnaku nakrájaného na plátky
  • 1 nasekaná červená chilli paprička
  • 4 cm očisteného a nasekaného čerstvého zázvoru
  • 250 g hnedého cukru
  • 150 ml červeného vínneho octu
  • 5 kardamómových toboliek jemne roztlačených
  • ½ ČL mletej červenej papriky

Postup je úplne jednoduchý. Všetky suroviny dáme do hrnca, privedieme k varu a často miešame. Necháme mierne variť 1 hodinu, až kým zmes nie je tmavšia, lesklá a nepôsobí ako džem. Vyberieme kardamómové tobolky. Ešte horúce naplníme do sterilizovaných pohárov a necháme vychladnúť. Potom uzavrieme poháre a dáme ich do chladničky. Tam vydržia až 6 týždňov.


Skúšali ste už niekedy doma pripraviť chutney?

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk, bbcgoodfood.com
Odporúčame