Netradičné paradajkové chutney prinesie chuť leta na jazyk každému gurmánovi. Tento jednoduchý tip vám pomôže spotrebovať prebytky čerstvej úrody paradajok. Ak už neviete, čo s nimi a šalátov ste sa už prejedli, vyskúšajte si pripraviť túto pochúťku. Obzvlášť dobre sa hodí k syrom, alebo si pripravte sendvič z grilovaného syra a potrite ho paradajkovým chutney.
Paradajkové chutney sa skvele kombinuje s tvrdými syrmi
Trošku exotické a netradičné suroviny podčiarknu chuť paradajok a ideálne sa kombinujú s grilovanou zeleninou alebo s ryžou. Pre chutney je špecifické, že sa nemusí vymixovať do hladka až krémova. V textúre sú jasne priznané kúsky zeleniny alebo ovocia.
Potrebujeme
- 1 kg nakrájaných paradajok
- 500 g červenej cibule nakrájanej na plátky
- 4 strúčiky cesnaku nakrájaného na plátky
- 1 nasekaná červená chilli paprička
- 4 cm očisteného a nasekaného čerstvého zázvoru
- 250 g hnedého cukru
- 150 ml červeného vínneho octu
- 5 kardamómových toboliek jemne roztlačených
- ½ ČL mletej červenej papriky
Postup je úplne jednoduchý. Všetky suroviny dáme do hrnca, privedieme k varu a často miešame. Necháme mierne variť 1 hodinu, až kým zmes nie je tmavšia, lesklá a nepôsobí ako džem. Vyberieme kardamómové tobolky. Ešte horúce naplníme do sterilizovaných pohárov a necháme vychladnúť. Potom uzavrieme poháre a dáme ich do chladničky. Tam vydržia až 6 týždňov.
Zdieľať na