Vyrobte si citrónové korenie: Budete za hviezdu grilovačiek – takú zmes nemá doma každý!

domáce citrónové korenie

Osviežujúci citrón sa skvele kombinuje s kuracím mäsom alebo rybami (Zdroj: YouTube/@SmokinandGrillinwithAB)

Možno patríte k ľuďom, ktorí pridávajú citrónovú chuť do všetkých možných receptov a práve pre vás bude citrónové korenie doslova nevyhnutnosťou. Ukážeme vám spôsob, ako si ho jednoducho vyrobíte vlastnými rukami. Skvele sa hodí na kuracie mäso, na ryby, na grilovanú zeleninu alebo do zálievky na šalát.

Ako vyrobiť citrónové korenie na mäso

Na citrónové korenie budeme potrebovať niekoľko ingrediencií. Ich základom sú citróny, respektíve citrónová kôra, ale len jej žltá časť, pretože tá biela je horká. Okrem 6 až 8 citrónov, z ktorých získame asi ½ šálky kôry, si pripravíme aj 2,5 PL celého čierneho korenia. 2 ČL sušeného cesnakového prášku, 1 PL sušeného cibuľového prášku a 1 ČL až 1 PL jemnej soli.

ingrediencie na prípravu koreninovej zmesi
Všetky koreniny si vopred nachystáme, aby sme ich potom už len pridávali do misky (Zdroj: YouTube/@SmokinandGrillinwithAB)

Nastrúhame kôru z umytých, najlepšie bio citrónov. Tú rozprestrieme v tenkej vrstve na plech s papierom na pečenie a dáme piecť do rúry pri 70 °C až 80 °C asi na 30 minút. Môžeme použiť aj sušičku ovocia a zeleniny, ale v nej to bude trvať o niečo dlhšie. Kôra musí zostať chrumkavá.

citrónová kôra na plechu na pečenie
Kôra by mala byť po upečení čo najviac žltá, ale nie zhorená (Zdroj: YouTube/@SmokinandGrillinwithAB)

Celé čierne korenie pomelieme v kávovom mlynčeku, ale nie na úplne jemný prášok. Potom ho zmiešame v miske spolu s ostatnými ingredienciami a aj s vychladnutou citrónovou kôrou.

korenie v miske
Jednoduchá koreninová zmes má široké využitie (YouTube/@SmokinandGrillinwithAB)

Zmes korenia uchovávame v uzatvárateľnej nádobe, najlepšie zo skla. Vychutnávame si jeho osviežujúcu a zároveň korenistú chuť.

Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk, YouTube/@SmokinandGrillinwithAB
Odporúčame