Možno patríte k ľuďom, ktorí pridávajú citrónovú chuť do všetkých možných receptov a práve pre vás bude citrónové korenie doslova nevyhnutnosťou. Ukážeme vám spôsob, ako si ho jednoducho vyrobíte vlastnými rukami. Skvele sa hodí na kuracie mäso, na ryby, na grilovanú zeleninu alebo do zálievky na šalát.
Ako vyrobiť citrónové korenie na mäso
Na citrónové korenie budeme potrebovať niekoľko ingrediencií. Ich základom sú citróny, respektíve citrónová kôra, ale len jej žltá časť, pretože tá biela je horká. Okrem 6 až 8 citrónov, z ktorých získame asi ½ šálky kôry, si pripravíme aj 2,5 PL celého čierneho korenia. 2 ČL sušeného cesnakového prášku, 1 PL sušeného cibuľového prášku a 1 ČL až 1 PL jemnej soli.
Nastrúhame kôru z umytých, najlepšie bio citrónov. Tú rozprestrieme v tenkej vrstve na plech s papierom na pečenie a dáme piecť do rúry pri 70 °C až 80 °C asi na 30 minút. Môžeme použiť aj sušičku ovocia a zeleniny, ale v nej to bude trvať o niečo dlhšie. Kôra musí zostať chrumkavá.
Celé čierne korenie pomelieme v kávovom mlynčeku, ale nie na úplne jemný prášok. Potom ho zmiešame v miske spolu s ostatnými ingredienciami a aj s vychladnutou citrónovou kôrou.
Zmes korenia uchovávame v uzatvárateľnej nádobe, najlepšie zo skla. Vychutnávame si jeho osviežujúcu a zároveň korenistú chuť.
Zdieľať na