Rebarbora nie je ovocie, hoci si to o nej mnohí myslia. V skutočnosti patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny a spoznáte ju podľa krvavočervenej stonky. Čo vlastne robí rebarboru na poli zeleniny takou výnimočnou? V prvom rade obsahuje kyselinu listovú, má vysoký podiel vápnika, draslíka, je bohatá na vlákninu, čiže jej účinky na ľudské zdravie sú mnohoraké. Samotná rebarbora má kyslastú chuť a používa sa najmä ako plnka do koláčov či knedlí, no dajú sa z nej pripraviť i chutné marmelády a kompóty. Pri príprave rebarbory si treba dať pozor – nikdy sa nesmie konzumovať surová a pred prípravou sa musia dôkladne odstrániť listy, ktoré sú jedovaté. Taktiež nikdy nepripravujte rebarboru v hliníkovom riade.
Rebarborový koláč s plnkou
Potrebujeme:
Cesto
- 200 g hladkej múky
- 100 g cukru
- 100 g masla
- 1 vajce
Plnka
- 750 g rebarbory
- 75 g práškového cukru
- 2 vajcia
- štipku soli
- 150 g kyslej smotany
- 1 lyžičku škrobovej múčky
- 100 g cukru
Postup: Múku preosejte do misy, pridajte cukor, maslo, vajce a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte odležať v chladničke. Rebarboru umyte, ošúpte a pokrájajte na dvojcentimetrové kúsky. Posypte lyžicou práškového cukru a na 20 minút prikryte, aby pustila šťavu. Predhrejte rúru, okrúhlu formu vymastite tukom a vysypte strúhankou. Na pomúčenej doske rozvaľkajte cesto a vložte do formy tak, aby malo asi 2-3 centimetre vysoký okraj. Rebarboru nechajte odkvapkať v cedidle. Dva žĺtky vymiešajte s kyslou smotanou, práškovým cukrom a škrobovou múčkou. Zmiešajte s rebarborou a potrite cesto. Pečte 25 minút, vyšľahajte zo zvyšných bielkov so štipkou soli a cukrom tuhý sneh, rozotrite ho na koláč a vráťte do rúry dopiecť na 20 minút.
Mohlo by vás zaujať: Kyslastý zázrak pre lepšie trávenie a krajšie vlasy: Ochutnajte rebarboru!
Obrátené rebarborové rezy
Potrebujeme:
Cesto
- 4 vajcia
- 2 lyžice krupicového cukru
- 1 lyžicu oleja
- 4 lyžice polohrubej múky
- ½ balíčka prášku do pečiva
- 2 lyžice roztopeného masla (na plech)
- 2 lyžice krupicového cukru (na plech)
Plnka
- 750 g rebarbory
- 1 lyžicu cukru
- šľahačku na ozdobenie
Postup: Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny a po troške prilievajte olej. Do múky zamiešajte prášok do pečiva a pridajte do žĺtkovej peny. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a zľahka do zamiešajte do cesta. Roztopené maslo nalejte na plech a dobre ho rozotrite. Posypte cukrom a položte naň rebarboru, pokrájanú na tenké plátky. Cesto rozotrite na rebarboru a pečte asi 25 minút. Po upečení a vychladnutí plech obráťte na dosku alebo podložku. Pokrájaný koláč môžete ozdobiť šľahačkou
Mohlo by vás zaujať: Pór je zeleninou vladárov: Prospeje aj vášmu telu a mysli
Kysnutý rebarborový koláč
Potrebujeme:
- 750 g rebarbory
- 150 g polohrubej múky
- 150 g hladkej múky
- 40 g škrobovej múčky
- štipku jedlej sódy
- 60 g tuku na pečenie
- 1 vajce
Kvások
- 1,5 dl mlieka
- 50 g cukru
- 40 g droždia
- soľ
- strúhanú citrónovú kôru
- 2 lyžice mlieka
- maslo a mlieko na potretie
- práškový a vanilkový cukor na posypanie
Plnka
- 500 g tvarohu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vanilkový práškový puding
- 2 vajcia
- 2 lyžice roztopeného masla
- 2 lyžice detskej krupice
- trochu mlieka
- strúhanú citrónovú kôru
Posýpka
- 50 g polohrubej múky
- 50 g hladkej múky
- 60 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 60 g roztopeného masla
Postup: Do preosiatej múky, škrobovej múčky a jedlej sódy pridajte nastrúhaný tuk, vajcia, kvások, soľ a citrónovú kôru. Vypracujte nie veľmi tuhé cesto (podľa potreby pridajte mlieko) a nechajte vykysnúť. Potom cesto rozvaľkajte na vymastený plech a rukou dotlačte okraje. Kraje cesta potrite mliekom a nechajte mierne vykysnúť. Potom na cesto natrite tvarohovú plnku (zmiešajte všetky ingrediencie), obložte ju tenkými plátkami rebarbory, posypte posýpkou (všetko spolu rukami pomrvte) a nechajte ešte asi 5 minút kysnúť. Po upečení okraje koláča znovu potrite mliekom a vyberte z plechu. Po vychladnutí natrite okraje a celý koláč pokvapkajte roztopeným maslom. Pred podávaním pocukrujte.
Máte radi rebarboru? Aké dobroty si z nej pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na